Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

kiko144 avatar kiko144 795 Точки

Визията на Студентски съвет. Предложения.

Здравейте,

Поради породените дискусии във форума и по конкретно в темата за изборите за Студентски съвет, мислим че е редно да направим тази тема, за да изясним целите и визията на Студентски съвет и да отговорим на някой

върпоси във форума. Много бихме се радвали да чуем/прочетем вашата градивна гледна точка.

  1. Визия на Студентски съвет (СС) (престоящи задачи)
    1. Организиране и изработване на платформа за студентска взаимопомощ
      1. Търся/предлагам помощ за обучение (менторство)
      2. Участие в разработването на online такава платформа
    2. Идентифициране на проблеми в обучението; Търсене на адекватни решения
    3. Предложения и дискусии със СофтУни
      1. Събиране на мнения от студентите, чрез форум, e-mail, лични разговори, организиране на дискусии, анкети и други подобни.
    4. Организиране на студентски семинари
      1. Студенти водят лекции на избрана от тях тематика
    5. Организиране на lightning talks с говорители студенти
    6. Информираност на студентите
      1. News letter
      2. Актуализация на информационното табло
      3. Публикации във форума
      4. Отчет за дейността на Студентски съвет
    7. Огранизиране на социални събития
      1. Спортни
      2. Академични
      3. Партита
    8. Направа на сайт на СС
    9. Огранизиране на групово решаване на аdvanced задачи
      1. Разглеждане на задачи с по-високо ниво от тези в домашните
      2. Насочено е към студенти с желание за допълнително развитие
    10. Приобщаване на online студентите
  2. Отговори на въпроси във форума
    1. Защо не сме обявили кандидатите до момента?
      1. Процедурата по кандидатстване все още не е завършила. Кандидатите не ги крием в някоя тайна квартира на FBI. Всеки е свободен да обяви кандидатурата си. Някой вече го обявиха и не бяха публично линчувани.
    2. Защо мислим, че е по-добре да няма гласуване?
      1. Поради ниската заинтересованост мислим, че всеки подал кандидатура е добре да бъде служебно избран. Смятаме, че всеки един от кандидатите е мотивиран. Въпреки това, ако не спазват правилника или като цяло не спомагат за развитието на дейността на СС могат да бъдат изключени.
      2. Първоначалната концепция беше за демократични избори. Предвид ниския брой кандидати смятаме, че не пречи да опитаме да направим нещо полезно дори и без гласуване. Все пак имайте в предвид, че членовете на СС няма да вземат никакво заплащане, няма да получават каквито и да е облаги (СС няма връзка със стипендиантството и доброволчеството в СофтУни). Тоест това са 8 души, които доброволно ще дадат от времето и идеите си. Защо да не им дадем шанс?
    3. Ще има ли смисъл от Студентски съвет?
      1. Все още няма реална организация Студентски съвет. Целта на СС е да помогне на студентите в СофтУни, като следва визията, посочена в началото. Смятаме, че усилията ни няма да са били напразни, дори и да успеем да помогнем само на един студент.
    4. Защо не кандидатстват студентите?
      1. Според нас повечето от студентите са скептично настроени и незаинтересовани към идеята за СС. Много голяма част от хората не са запознати с визията, въпреки, че ние винаги сме настреща за разговори и дискусии. Това е и причина да направим тази тема.
    5. Какъв е смисълът от СС, ако няма да има управленски статут?
      1. Няма гаранция, че СофтУни ще се съобрази с предложенията на СС. Гаранция Франция, както се казваше в един филм. Все пак ще има дискусии, а това не е малко. Тези, които са общували с г-н Наков ще знаят защо. Понякога от СофтУни не си дават сметка, че даден въпрос съществува. Важно е на проблемите да се дава гласност.
    6. Защо е нужен СС да комуникира вместо мен със СофтУни?
      1. Има хора, които виждат някакви проблеми, но се притесняват да ги споделят. За това СС ще служи като посредник между тях и СофтУни. Не случайно я има поговорката – обесват този, който носи лошите вести. Нека бесят СС.
      2. Тази е и причината да има представители от всички нива.
      3. Комнуникацията ще става по-добре поради простата причина, че ще се канализира.
      4. Много хора могат да имат един и същ проблем и всеки един от тях да има предложения за решението на проблема.
      5. Да наблегнем, че това не е единствената дейност на СС (виж т.1).
      6. СС по никакъв начин не замества и не пречи на директната комуникация на студентите със СофтУни. Помощта от СС при комуникация или възникнали проблеми е само по желание.
      7. СС няма за цел да замести или заглуши форума. Той винаги ще си остане безценно място за искрена обратна връзка и градивни предложения.
    7. Да намалим ли броят на членовете на СС?
      1. Мислим, че това е подходящия състав поради многото гореописани дейности и предстоящи задачи. Някои колеги отвориха въпроса, да има по равни кандидата от всяко ниво. Това обаче на този етап не е възможно. Преобладават кандидати от трето ниво. Желаещи от другите нива почти няма.
      2. Занимавали сме се както с организиране на събития (пак ще ни захапете, че предлагаме СС да стане парти организатор, нали :) ), така и с обсъждане и търсене на проблеми в системата на обучение. От опит установихме, че това е доооста времеемко. За това и е добре да сме повечко – за да направим повече и да го направим качествено. Така ще можем да работим по повече проблеми и задачи едновременно (асинхронно ;) ). В същото време хората в СС са студенти и е хубаво да им остава време за учене – главната цел на всички в СофтУни – да станат качествени програмисти.
    8. Какво ни дава създаването на общество и какво печелим от партитата?
      1. Според нас партитата и социалните мероприятия, създават общество (community), което поддържа мотивацията, желанието за взаимопомощ, формирането на приятелства и много други полезни неща. По-лесно и добре се учи с приятел.
    9. Подкепят ли студентите идеята за СС?
      1. Бяха инициирани няколко разговора с колеги студенти в СофтУни. В личните разговори споделиха, че не са се интересували в детайли от СС. След като визията им беше разказана накратко, всеки от тях подкрепи идеята. Студентски съвет ще се стреми винаги да търси мнението на студентите под всякакви форми с цел адекватно отношение и реакция.
  3. Статут на Студентски съвет към СофтУни – няма такъв. Не е политически орган. Няма абсолютно никакви управленски функции.
  4. Статут на Студентски съвет към студентите на СофтУни:
    1. Не е политически орган
    2. Няма претенции да управлява студентите
    3. Не е студентско правителство
    4. Не разполага с бюджет, така че не яде кюфтета и не кара мерцедеси на гърба на студентите

 

Кандидатствалите членове до момента по ред на кандидатиране:

  1. Георги Манов – georgimanov – 11.02.2015
  2. Кристиан Мариянов – kiko144 – 11.02.2015
  3. Яна Славчева – jabalka – 02.2015
  4. Филип Колев – Filkolev – 16.02.2015
  5. Евстати Зарков – zarkov – 17.02.2015
  6. Иван Йонков – RoYaL – 18.02.2015
  7. Жулиета Атанасова – p.atanasova – 18.02.2015
  8. Александър Апостолов – charlieSkarver – 19.02.2015

Нека заедно решим как да процедираме при настоящите обстоятелства. Имаме 8 кандидата, търсим 11 представителя за СС. Настроенията до момента като че ли са следните:

  1. Да има гласуване
  2. Кандидатите да трябва да получат определен брой гласове – колко предлагате да са те? 3? 5?10? 30? 50? (Вземете предвид, че могат да гласуват 20 души, може и 200, не знаем…)

Забележка: Системата на СофтУни е готова за това гласуване още преди да бъде обявено кандидатстването за СС.

Всички кандидатствали до момента са подали текст на представянето си (по 300 символа), както беше обявено предварително. Тези текстове ще стоят до имената на кандидатите при гласуването, както беше предвидено.

След 27.02 и когато се реши как да се обработят изборните резултати (колко положителни гласа са необходими за приемане в съвета), гласуването ще бъде пуснато.

Да обобщим:

  • Кандидатстването е отворено до 27.02, 23:59ч;
  • След това ще се организира гласуване;
  • Трябва да решим заедно колко минимум гласа трябва да има кандидат, за да бъде избран.

Очакваме коментари и предложения!

Поздрави, 

Яна, Манов, Кико

10
Предложения и проблеми 22/02/2015 21:28:25
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Хайде да изразя аз едно цялостно мнение. Изчетох коментари доста. Не помня кой какво точно е написал, но ще цитирам разни неща, които съм видял по спомени и ще говоря по тях.

Дали СофтУни не е мястото, където идваш, взимаш хляба в ръце и си тръгваш? Според мен - категорично не. Програмирането и ИТ индустрията е тренд, който се развива с темпове, които трудно можем да си представим. Това е благодарение единствено и само на къмюнитито, което се създава. За това са всички тези конференции на локално и международно ниво, хиляди старт-ъпи и прочие инициативи. СофтУни за мен е много повече от място, където може да ти смелят някакъв материал. Даже бих казал, че е най-малко това. За мен това е мястото, където себеподобни - разбирайте хора на същия акъл и интереси, ще се запишат и ще проявят ентусиазъм. Където мога спокойно да си поговоря с някою за новостите в РНР 7, за Angular2.0 или за това дали vim is better than emacs or vice versa. Където мога да придам от знанията си на човек, който не е толкова запознат и в процеса на работа дори аз да разбера нещо ново. Където мога да чуя от 1во лице светилата в бранша на българския и международен пазар, да чуя как се изразяват, какво говорят. Където аз мога да се изправя пред няколко стотин човека публика и да говоря няколко часа, за да може тези хора после да са с една идея по-обогатени.

И не - когато трето ниво свърши, малцина от нас, ако няма форсмажорни обстоятелства, ще си тръгнат. Няма. Ще продължим да сме част от магията. Да се борим за една утопия. И точно тази имперфектност е нещото, което поддържа хората живи - да искат то да се промени, да стане по-добро.

И отново не - СС не се е взел твърде насериозно. Хората пишещи в темата от тази страна на барикадата и смея да твърдя голяма част от кандидатите, са се взели точно така, както би се взел един амбициозен човек в ИТ бранша. Това е естественият път на развитие. Ако нямаш амбициозен дух, глад за знания, желание за промяна и иноваторски дух, тази професия ще те погуби - някъде още от самото начало ще се превърне в рутина, после съвсем естествено ще започнеш да изоставаш и след не особено дълго време вече да не се котираш на пазара на труда.

Ако сте дошли само защото сте чули, че програмирането вади пари, а сте на зор за такива - СС съвсем естествено няма да ви е от полза. Таргетът му очевидно не е такъв тип хора. Може да положите Х фиксираните усилия, да си намерите работа и от там по-каналния ред да се оправяте. Или някаква друга общност ще успее да ви придърпа след като започнете работа или ще стигнете до ситуацията от предния абзац.

Ако за вас интеракцията с хора, събирането на мнения, груповото решаване на проблеми, организирането на социални събития и опитът за мотивация на хора са просто няколко бутафорни неща, то според мен голямата картинка на бранша ви убягва и СС не ви е нужен така или иначе. Можете да разчитате на СофтУни и партньорските им програми за преследването на целта си, където СофтУни просто го играе трамплин в живота ви.

За останалите, за които развитието в ИТ индустрията е изкуство и хората в нея - интересни - нека заедно изберем Студентски съвет.

Лека и спокойна нощ.

19
GoShow avatar GoShow 595 Точки

Както обикновено не мога да не се съглася с теб! И най-важното е казано в последното ти изречение:  "... нека заедно изберем Студентски съвет." Точно това е и моята идея - всички, или колкото може повече и заедно!

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.