Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

"Безплатния" курс по Digital Marketing and SEO - Безплатен?!

Здравейте,

Гледам ще има курс по Digital Marketing and SEO. Но до колко е безплатен той? Безплатен е да гледаме лекциите в YouTube или да идваме в залата? Или да дадем 200 лв за сертификат? Не е 20-30-50 лв, а 200!?

За това ли махнахте Ниво #2 Website Front End Developer!? За да можете да пускате курсовете и освен това, че сме дали 480лв, да дадем по още 200?

Защо не пуснете и Wordpress за по 200лв и да знаем поне да не даваме 480лв?

От 6 нива станаха 3-4. От няколко професии и уж избор какво да учим стана така, че всички да учат едно и също. И на всичко отгоре, това което махнахте от нормалните лекции (като се заплати 480лв) сега го добавяте за 200лв. До кога ще продължава това?

11
Въпроси за SoftUni 06/03/2015 21:30:57
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки
Best Answer

СофтУни е стартъп компания. Като такава тя трябва да намери пътя си на пазара и да си осигури бизнес стабилност, за да продължи да се развива, или пък да се окаже неуспешна инициатива и да бъде спряна, както се случва с повечето стартъпи. Това е причината да експериментираме с различни финансови модели с различните курсове: напълно безплатни инициативи (например серминарите всеки вторник и петък), платени иниацитиви (например on-site training курсове във фирми) и безплатна услуга с платени екстри (например безплатен курс и платен изпит, както е SEO курса). Ако намерим устойчив модел, който гарантира, че има с какво да си платим разходите, заплатите и да остане ресурс за развитие, ще се спрем на него. До тогава ще пробваме различни варианти. За нива #0, #1, #2 и #3 сме намерили този модел. За след това (ниво #4 и нагоре) предстои да установим кое работи. До юни, когато за първи път някой ще завърши ниво #3, ще имаме ясна концепция, която надявам се, ще се задържи трайно.

Курсът по SEO и дигитален маркетинг е безплатен за всички, които искат да го посещават присъствено или онлайн и не се борят за сертификат. SEO курсът не е част от основната програма, а спада към изборните специализирани курсове (които са отворени за външни посетители и за студенти от ниво #4). За да има смисъл да се прави този курс (по който работят вече 4 души и който отнема сериозен организационен, маркетинг и административен ресурс + учебна зала), той трябва да си покрие разходите, т.е. трябва да донесе смислен приход. Както всеки безплатен продукт (например Skype, Facebook и GMail) ние даваме безплатна услуга (посещение на учебните занятия и гледане на видео уроците от курса) + незадължителна платена допълнителна услуга само за който иска (изпит и сетификат). Изпитът и сертификатът (ако вземеш успешно изпита) в нормалния случай струват 100 лв. Това е приблизително колкото останалите курсове от нива #1, #2 и #3 в присъствена форма. За съжаление не можем да даваме различни цени за приствено и онлайн, защото и двете форми са безплатни. Присъствието на занятия и гледането на видеа в този курс е безплатно. По-високата цена от 200 лв. е само за закъснелите, които се сетят в последния момент преди изпита дали искат да се явят на изпити или не. Не очаквам много хора да минат по нея. Този курс се различава от стандартните курсове от нива #1, #2 и #3 (примерно Java Basics или ООП) по няколко неща:

  • SEO курсът е безплатен и може да се посещава и присъствено и онлайн безплатно
  • SEO курсът има незадължителна платена част -> изпит и сертификат
  • SEO курсът е отворен за външни посетители, които не са студенти от СофтУни

Не е задължително да записвате този курс или пък да го изкарвате успешно и да вземете сертификат, ако сте дошли в СофтУни, за да научите професия и да започнете работа. Фирмите търсят можеши хора, не сертификати и дипломи.

Ниво #2 Website Front End Developer не се състоя, защото е икономически неизгодно. Ако имаме 100 души и ги разделим на 2 групи: 50% front-end и 50% back-end, ще трябва да наемем, ремонтираме и поддържаме още една учебна зала + още 2-3 преподаватели, което при 50 души е на загуба, т.е. може да доведе до загуби и изчезване на СофтУни. Отделно ще ни разфокусира и няма да усеем да доставим достатъчно качество и ще има недоволни. Ако имахме по 300 души присъствено в ниво #1, можеше да си позволим да направим ниво #2 front-end. Обаче нямаме.

В много други индустрии се случват подобни неща: обявява се нещо и ако не се съберат достатъчно хора, то не се състои или се отлага. Примерно фирма обявява 3 екскурзии и за 2 от тях се събират достатъчно хора, а за третата има по-малко и тя съответно не се състои, защото не може да кажем за 3 души да пътува цял самолет.

Курс по WordPress засега не планираме, но ако пуснем, най-вероятно ще е безплатен и към него ще има незадължителна платена услуга. Може да е като SEO курса, а може и да е по друг модел. Когато не знаеш кое работи, си длъжен да пробваш различни варианти и да натрупаш обратна връзка.

Има вероятност да развиваме направлението QA Engineering, но още нямаме преподаватели.

Най-вероятните курсове към ниво #4 (специализирани изборни курсове) в скоро време ще са следните:

  • Digital Marketing & SEO - стартира от 28 март
  • Data Strucures - планирано е за май-юни, няма още стартова дата
  • Algorithms - продължаа след Data Structures
  • QA Engineering - това е под въпрос
  • IT Basics - ще го пуснем към лятото

Тези курсове ще са отворени и за външни посетители, които не са студенти от СофтУни. Възможно е тези курсове да бъдат при различни условия един спрямо друг. Възможно е да предложим и пакетна цена за ниво #4, примерно 5 курса за X лева. Ще вземем решение по въпроса за пакетната цена до края на следващата седмица.

От първоначално обявените през номври 2013 професии, успяваме да покрием голяма част:

  • C# programmer (trainee)
  • JavaScript programmer (trainee)
  • Java programmer (trainee)
  • PHP programmer (trainee)
  • Web site developer (trainee)
  • Server-side developer (junior)
  • Database developer (junior)
  • ASP.NET Web developer (junior)
  • JavaScript developer (junior)

Някои професии смятаме да покрием с изборни курсове:

  • QA engineer (junior)
  • SEO expert (junior)
  • и още други, които ще се появяват във времето

До края на следващата седмица ще обявим на сайта завършена концепция за ниво #4. Междувременно изборните курсове са отворени за всички, които искат да ги посетят безплатно, включително за външни студенти.

22
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Като за начало БЛАГОДАРЯ за отговора.

Не мога да разбера само едно: как така е безплатен, а за да завършиш ниво 4 трябва да го минеш? Тоест ако не отида на един подобен курс, аз няма да завърша СофтУни, следователно съм задължен да отида на 5 такива курса. Те като са по 100-200 лв на изпит, това безплатно ли е?

Относно Ниво #2 Website Front End Developer, защо махнахте него? Защо не махнахте това което се учи сега и да оставите него? Как разбрахте кой какво иска да учи? Някаква анкета ли е имало? Аз ли не знам...

Някой хора (примерно аз, може и единственият да съм, но едва ли) дойдоха да учат нещо което искат, изведнъж то се маха от програмата и какво става, трябва да учиш нещо което те ти казват. Така аз изгубвам една година време. Защо не се предопреди в началото, че може да има промени, да се махат неща и тнт. Едва ли някой си е мислил, че от 6 нива ще станат 3-4 и, че ще се махат някакви професии и курсове. Сигурно всички сме си мислили, че ще се увеличат, но не и намалят.

Също другото интересно нещо е защо другите фаст тракове (примерно Unity) беще 50 лв изпита, а този е 100-200? Каква е разлиакта? На какво се дължи това?

Защо поне на "опитните зайчета" не им направите отстъпки, точно за това, че са "опитни зайчета". Да е за външни лица (които не са студенти) да са такива цените, разбирам, нормално е. Но и за нас ... малко в повече идва. 

Ще се радвам да се отговори на тези въпроси, за да продължа и с другите :)

 

Благодаря.

1
salih1f1 avatar salih1f1 188 Точки

Г-н Наков, благодарности за отговора. Тук се поражда един въпрос. Ако сега се запиша за даден специализиран курс и ако евентуално взема сертификат за него, то той причислява ли се към въпросните 5 избираеми курса или за да се причисли трябва да съм завършил ниво #3 (а засега съм завършил само ниво #1).

1
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Специализираните курсове могат да се взимат не само в ниво #4, но и по-рано.

4
vladislav.karamfilov avatar vladislav.karamfilov 1123 Точки

@salih1f1, да, ако успешно изкараш курса ще ти се брои като един от необходимите за завършване на ниво #4. Можеш да взимаш специализирани курсове и през нива 1, 2, 3 :)

4
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

SEO курсът е безплатен за всеки, който иска да го посети на място в СофтУни, но ако иска да го завърши успешно със сертитикат, това е допълнителна платена услуга.

Завършването на СофтУни не е безплатно, макар че някои от курсовете са безплатни. Наистина за ниво #4 се очаква да инвестирате за няколко изпита и сертификата или пък да почнете работа и да не завършите (случва се често). Очаквайте да предложим варианти следващата седмица. Ще се събираме да обсъждаме и решаваме.

Вариантът Ниво #2 Website Front End Developer отпадна заега, защото фирмите търсят много повече програмисти и много по-малко front-end разработчици. Ние искаме да произвеждаме специалисти, които ще си намерят работа. Имаме над 50 договора с фирми, които търсят да наемат програмисти, и сред тях сме имали само 2-3 случая да се търси front-end. В тези случаи по front-end се подразбира това, което се учи в ниво #2 - JavaScript разработка с AJAX, REST, JSON, SPA и подобни.

Съжаляваме за промяната, наистина е разочароващо ако искаш да учиш за уеб сайт разработчик, да ти преподават бази данни, ООП и сървърни технологии. Възможно е СофтУни да не е най-добрия избор за теб. Със сигурност имаш информация за курсовете в нива #1, #2 и #3, така че може да прецениш дали да ги записваш. В момента нямаме специализация за website developers, както нямаме и за QA и за mobile developer. Лека полека ще развиваме и тези направления.

Unity изпитът беше 50 лв. Вярно е. Не се получи добре откъм приходи и най-вероятно няма да го правим повече този курс в този формат. Причината е, че с тази цена не успяваме да покрием разходите. Очаквахме да завършват стотици, а завършиха 15-20 души. Сега пробваме различни варианти.

Обсъждаме вътрешно варианта за пакетна цена за студентите от ниво #4, тъй като те са дългосрочни наши студенти и цената за тях трябва да е по-различна от цената за външен човек. Ще ви пишем следващата седмица по този въпрос.

10
crazy7 avatar crazy7 177 Точки

Относно Ниво #2 Website Front End Developer, аз смятам че и в сегашната програма на СофтУни се изучават повече курсове свързани с Web:

Ниво 1 – 3 от 5 курса (HTML/CSS, JS, PHP)

Ниво 2 – 3 от 5 курса (Advanced JS, JS App, AngularJS)

Ниво 3 – 3 от 5 курса (Web services, Web Development, ASP.NET)

Според мен винаги някой ще е недоволен от нещо! Аз пък например предпочитах да има курс като Структури от данни и алгоритми вместо толкова много JS.

 

9
oconne avatar oconne 113 Точки

Да се включа и аз малко към темата. Считам че Наков беше пределно ясен, искрен и учтив в отговора си. Не мисля, че зад всичко това се крие нещо загадъчно което на всяка цена трябва да знаем. Курса който пуснаха е много хубав и много важен, аз го записах почти без да мисля . Динамично ще е развитието на СУ засега това е неизбежно, проблемите ще се решават в движение, повтарям това тука като някой папагал, но все пак трябва малко да дадем рамо и подкрепа на Наков.  Тези тематики които се вихрят във Форума не трябва да стават причина да снемаме реномето на СУ. Този курс е към 5-те изборни и няма значение кога и как си го взел, важното е просто да го вземеш с минимум за да ти се зачете към дипломата, поне аз така разбрах (тук се опитвам да отговоря  на salih1f1 ). Много ми хареса това което каза Наков, че търси модела при който системата ще влезе в равновесие, и всъщност това трябва да даде истинскят старт. Аз лично нямам нужда от повече инфо, този стегнат философски отговор ми дава всичко от което се нуждая. 

П.П.  :)

8
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Самата концепция за избирателни курсове я сгрешихте още в началото. Едно нещо стане ли избирателно, то автоматично се възприема като несериозно. Аз бях от тези, които записаха фаст трак по линукс и като ме натиснаха задачите по задължителните курсове, спрях да гледам лекциите, още след втората.

Освен това никой не предвиди, че няма да има достатъчно студенти. Получи се така, че изрязахте важни курсове (C#2, JS UI&DOM, DSA, дизайн патърните само ги споменахте), за да скъсите задължителната програма. Това значително понижи качеството на обучение, останахме с впечатлението, че курсовете се претупват. Че бързате да ни продадете. Материалът, от препускане, остана масово неусвоен. От над 600 само за две нива отпаднаха (по различни причини 450 човека). Моите очаквания са след трето ниво да отпаднат още 50-60 студенти.


Честно казано, не виждам за къде бързате толкова. Хиляди студенти за една година!? Повече от половината демотивирани и недоволни от нещо. Индустрията не можела да чака. Като не може, къде е сега индустрията да плаща?! Нямате лектори за такъв ръст! С един Владо Г. не можете да научите цяла България! (Нищо против него, напротив справя се повече от добре от курса по JS OOP насам) Трябваше да стартирате по-бавно, с по-дълга програма и постепенно да ускорявате докато усетите, че скоростта влошава качеството. През това време знаещите и можещите да преподават щяха да си проличат. То само да преведеш текста от слайдовете не е достатъчно да привлечеш аудиторията.

Точно в този момент ситуацията е страшно сложна. Нито нещо да се промени, нито да не се промени.
Аз бих предложил да се направят две допълнителни нива 4 и 5 със задължителна програма, с по 3-4 курса в тях, по-лека програма. Тези две нива да започнат след като втория випуск завърши трето ниво. Така ще се обединят двата потока и ще има достатъчно студенти, и то най-сериозните, за да захранят допълнителните нива. За курсистите от първия випуск ще е добре да се даде някакъв по-сериозен индивидуален или дори отборен проект за тези 4 месеца, когато ще изчакваме колегите от следващия випуск. Който иска да защити проекта и да получи някакъв сертификат плаща някаква такса в началото на това междинно ниво. Който не иска, да си почива 4 месеца, докато започне ниво 4. Може и на някои студенти да осигурите стажове за този период от 4 месеца. Индустрията да ви плати семестриалната такса за студента и да го взима, вместо да си губи времето.

И така може да върви системата:
нечетен випуск - 1, 2, 3, междинен проект, -> обединение със следващия випуск-> 4, 5 ниво
четен випуск - 1, 2, 3, -> обединение с предходния випуск -> 4, 5 ниво

като разбира се програмата в предните нива може малко да се разреди, за да не плаши от рано хората.

Извинявам се, ако съм бил прекалено директен, но бих искал да се развие оптимистичният вариант за този стартъп!

12
07/03/2015 00:36:07
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Аз лично не съм съгласен да ни обединяват с предното ниво. Като съм чест от експеримента на Випуск 1, нека имам шанса да завърша преди останалите ;-)

1
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

"Ако имахме по 300 души присъствено в ниво #1, можеше да си позволим да направим ниво #2 front-end. Обаче нямаме."

Не е зле на оперативката тази седмица да помислите и как можете да напарвите присъствената форма на обучение по-аткрактивна като услуги, така че да оправдае почти тройно по-високата си инвестияция от онлайн формата. Много изравнихте като услуги двете форми на обучение. Човек не вижда логика, защо да плаща 480 лв от буджета си, при положение ча за почти три пъти по-малко ще получи 90% същите услуги! Даже и 10 процента бонус ще получи, затова че е онлайн и няма възможност да присъства в залата. А присъствието в залата, колкото и да се опитва да се изкара, като велика екстра, която си струва инвестияцията от 480 лв, просто не е достатъчна... За тези, които си имат работа през деня или са от провинцията и не могат да присъстват така или иначе в залата, колкото и да искат, е ясно че единствената им опция е онлайн формата... Но познавам и колеги, които бяха в присъствена форма и просто си преминаха за по-евтино в онлайн, пък и така е много по-удобно, когато си имаш и друга работа...

LAB-а, който обявихте като бонус за присъствената форма, също издиша като екстра - на другия ден онлайн студентите си взимат условието и почват да се упражняват. Защо човек да плати 480 кинта само и само, за да решава задачите в залата, вместо да си седне в къщи и да ги цъка... Като не могат да питат трейнъра, който по време на LAB-а е разкъсван наляво и надясно от въпроси и едва се дореждаш да го питаш нещо, просто си питат някой приятел и получават помощ по задачите, която получават и присъствените студенти в залата. На един LAB помня, че се раздаваха точки за присъствените студенти, което определено си е сериозен бонус, когато се оформи крайното класиране, ама на последния LAB с базата данни се оказа, че няма да има такива точки, тъй като било забравено да бъде обявено в началото на курса... За този курс сега пак не беше обявено в началото му, че LAB точките евентуално ще оказват влияние, така че тази услуга като екстра от пакет струващ 480 лв просто издиша...

Много равни ги направихте двете услуги, а пък разликата в цената им е тройна, което няма логика... Ако успеете да добавите атрактивни и смислени услуги, които да оправдаят сумата от 480 лв, може би и повече присъствени студентит ще се събират, а може и пак да не се събират, не знам, просто предполагам по пътя на елементаранта пазарна логика, защо сигурно има  повече онлайн студенти от присъствени и евентуално, какво може да обърне това...

ЕДИТ: това с менторите за присъствената форма е добро като екстра, струва си, стига да успеете да уговирите повече ментори и да го правите по-постоянно, а не от дъжд на вятър...

2
08/03/2015 19:11:47
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Matrix, ако това стане директно прекъсвам със Софтуни, още от момента, когато се случи.

Почти всички материали (вкл. и домашните) , които се ползват за обучението тук са копи-пейст от материалите в Телерик с минимални козметични промени. Част от колегите дори се подготовят по материалите от Телерик, защото са по-добре преподадени.

Освен това рисърчът ми миналата година показа, че има значително по-евтин вариант да получа диплома за задочно висше образование в по-малко забутан университет отколкото МТМ колежа (да речем).

Единственото, с което софтуни е повече за момента е директното посредничество за работа. Но пък обявите извън Софтуни са многократно повече. И честно казано засега вътрешните обяви не са успели да ме съблазнят до толкова, че да кандидатствам по повече от една от тях. От друга страна фирмите също плащат затова, че Софтуни им предоставя обучени студенти.

Освен това,  Наков не претендира, че целият стартъп със Софтуни е на загуба, а само фаст трак курсовете. И проблемът е основно, че не остава достатъчна бройка студенти, които са склонни да си плащат за тях.

Другият проблем с тези курсове е, че материалите по тях са отворени за всички безплатно, включително и за конкуренти. Много се съмнявам, че някой външен лектор, в такъв отворен курс, ще се хвърли да дава информация, която е задълбочена и той е стигнал до нея благодарение на много продължителен труд и е вложил много време. Такава информация струва много пари и никой няма да я пусне ей така в свободното пространство. Всеки си казва, аз ще гледам курса, щото ме интересува, но ще си платя накрая, ако сметна че си струва. И съответно то не си струва накрая.

Така че не виждам абсолютно никакво основание за увеличение на цените на онлайн студентите спрямо тези на присъствените студенти. Само за едното явяване на изпити и единия сертификат не мисля, че трябва да се плаща повече. още повече че същото може да се получи напълно безплатно и в Телерик.

Така че, да ги оставим те да си правят сметките! А ние ако можем да им покажем някои пропуски по системата им за образование ще е добре.

 

7
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

"Matrix, ако това стане директно прекъсвам със Софтуни, още от момента, когато се случи."

"Така че, да ги оставим те да си правят сметките! А ние ако можем да им покажем някои пропуски по системата им за образование ще е добре."

Не, не, нямам в предвид някакви кардинални промени да засегнат нашето ниво, тъй като най-малкото това би било некоректно за тези, които са правили избора си в началото между онлайн и присъствено. Все едно да си купиш кола и след няколко месеца да дойдат от завода и да ти откачат вратите и едната гума и да кажат, "ми сори ама нещо не го бяхме премислили както трябва и сега в движение правим корекции..."

"Така че не виждам абсолютно никакво основание за увеличение на цените на онлайн студентите спрямо тези на присъствените студенти."

И нямах в предвид и никъде не съм казвал да се пипат цените на самите планове (!), а де се помисли какви НОВИ услуги като екстра в повече могат да се добавят към пакета за присъствената форма, така че този пакет да е примамлив и да си струва тройно по-високата цена, да си каже човек "ок, струва си да дам тия кинти повече, наистина си струва и ще ги дам"... В момента по на "далавера" си е плана за 150, получаваш 80-90% същото, съответно е нормано хората да предпочитат предимно този план, просто е по-изгоден... И така, просто си коментирам определен отрязък от изказването, и разсъждавам на "глас", със сигурност не бих си позволил да давам акъл и наставления на който и да било, най-малкото защото нещата изглеждат по един начин отстрани, а вътре в кухнята може да са съвсем други  ;)

0
08/03/2015 14:12:31
Vacheva avatar Vacheva 154 Точки

Радвам се че има развитие по темата, защото имахме нужда от разяснение.

Но колега,
occonne,
Недей да работиш по съвеста ми.

Всеки който е имал контакт с Наков, е разбрал колко е далеч от хейтърските настроения на форума!

Първият випуск на СофтУни е от хора, записали се предимно заради имиджа, личността, идеите на Наков.

Имиджът на СофтУни стартира с репутацията на Наков.
Форумът не срива имиджа на СофтУни, а дискутира проблемите на обучението като най-естествена форма за контакт. Когато не се обръща внимание навреме - ще се получат сътресения, а именно отлива на студенти. Очакванията, резултата, мненията и въображението и т.н. - ще свалят или качват имиджа.

Съгласна съм че ще е динамично развитие - но ще се разгранича от разбирането за подкрепата - моето бъдеще не е бизнес модела на СофтУни, а моя модел, моето време, моите разходи, моите цели! И това е един естествен процес.

Моята подкепа - вярвам и съм тук заради репутацията на Наков, но ще обмисля до кога да продължа, заради бизнес модела на СофтУни.

СофтУни,
Моля за по-плавни промени! И повече навременен диалог!

 

Редакцията е направена след диалога с oconne.
(Личните и притежателни местоимения не са случайно използвани - за да не ангажирам друг с твърденията си. Не се търси конфликт, а решение.)

Поводът въобще да се обърна към occone е призива в първия му пост. Защото като че ли се омаловажава мнението на колеги като v1ppers0nn, който вместо да прекъсне обучението си тихо и безмълвно - дава поредния feedback

Преди да взема решение да дойда в СофтУни, съм направила проучването и сметките, какво съм готова да жертвам, компромисите, които съм готова да направя - за да съм тук. (Но това, разбирате - не е безгранично)

Защитавам решението си с всички подобни писания, както съм го направила и пред близките ми за да ме подкрепят! И онези - време, разходи, цели, които съм писала че са мой, вместо все още да ги отделям за близките и приятелите си - сега съм ги отделила за времето ми в СофтУни!

Има студенти взели заеми, други зарязали работа, други прибрали се от чужбина или пътуващи от там, трети преглътнали че трябва да са онлайн по ред причини и т.н, сигурно има още истории за компромиси. Това показва колко е важно съществуването на СУ!

Промените, засягащи основните фактори да сме тук  - имат голямо значение.

Няма как да не им се обръща внимание или да мигнем, за да мине по-бързо, защото са основоположни за студентите, които на свой ред са важни за СУ. Промените - трябва да излъчват повече доверие и сигурност.

Подобно е на уважението и грижата - погрижи се за себе си, за да имаш възможност да се погрижиш и за другите. Това прави СУ, това правим и ние.
Нека успеем да се развием, чрез СУ (защото съм сигурна че всеки по някакъв начин се е индентифицирал с него или с Наков), за да можем да му помогнем - може би сред студентите са бъдещите работодатели - спонсори.

Към този момент - нямам възможност да си позволя да се уповавам само на идеологията!

Ще е чувствам по-сигурна, промени в програмата - да се съобщават публично на студентите преди да се случат (дали ще се коментират зависи от СофтУни) - ясно е че е необходима стабилност на СУ, но и на студентите им е нужна сигурност.

Надявам се сега да се изразявам по-ясно.

2
11/03/2015 16:47:35
oconne avatar oconne 113 Точки

Колежке, Вачева, незнам как да ви отговоря без отново да засегна съвеста ви. Ако хората не общуваха без душите си както напоследък се случва, сигурно щяхме да бъдем все още в ерата на минералите. Но ние не сме и за това рискът от това да общуваме по съзнателен и искрен начин води до такива неловки ситуации като тази. Предполгам че поста който сте написала така вежливо, изцяло се отнася за моята особенна особа. Съжалявам че сте си изгубила времето с това да ми разяснявате положението (тези неща от одавна сме ги коментирали и анализирали). Целта на поста ми не е популистки и безцелното и безвкусното търсене на ефтин позитивизъм, това за което така настойчиво ме обвинявате. Целта на поста ми беше спонтанно да изразя нещо лично. От вашият пост не мога да разбера защо лично приемате това което казвам, виждам че ви притеснява факта че се опитвам да въздействам с някаква цел, дали заради снимката ми не си  мислите такива нелепости? Както и да е. Бих ви помолил да направите някакъв конструктивен анализ вместо да се опитвате да  пробвате знанията си които сигурно ги нямате в областа на психоанализата. Не искам да ви обиждам в никакъв случай, просто искам да ви покажа колко сериозно , обмислено и дълбоко е това което съм написал. Колкото до концепцията която излагате ето го и моето мнение: 

           1. Съгласен съм че следващите курсове не са записали заради красивият лик на Наков. Имено заради това направих тази фрагментация за да наблегна все пак колко  е важна нематериалната идея. Аз винаги съм демоснтрирал не скрито това в постовете си така че не виждам защо се учудвате мила колежке Вачева. 

           2. Подозирам че не четете докрай постовете. Негативизмът не е хубаво нещо когато не е обмислен докрай. Струва ми се че опитът за конструктивен и градивн критицизъм във Форума  започва да се изражда в нещо пошло което няма логически край. Някак си диалога се загубва и като че ли масата е в правото си, загубва се нужната и необходимата толерантност един към друг. 

           3. Твоят живот, твоят модел, твоето аз, твоите цели и идеи не ти принадлежат. Не се хващай сега за това което казвам, то е много тривиално и облачно, но е самата истина. Не мисля че това е вежлив подход (твоят) все едно някой е тръгнал да краде от теб. 

          4. "Твоят модел не е бизнес модела...", мога да те уверя че аз съм от хората които имат най-много право да кажат това нещо, защото се занимавам с физика и когато започнеш да пишеш симулация  Монте Карло на СИ, искаш никога да не спреш. Но примерно аз съм я написал безобразно, грозно по мой си начин, с идиотски алгоритъм (но дава реални резултати съответстващи на експеримента). Ми аз тука се научих да пиша що годе, да спазвам правила, да се изразявам правилно в кода, да планирам по успешно задачата си и така натам. (горе  долу, поне мисля върху нещата които Наков изисква от нас) Разбирам те че намекваш за творчество, но няма как в тоя бизнес на този етап в тази страшна конкуренция на пазара да търсиш това, но те подкрепям, то ще доиде после когато се насочиш в твоята област, в твоят модел. (да допълня само, някой ден когато СУ се развие, може да планират по творчески модел или по творчески насочена дисциплина)

 

   Сега аз съм от хората които пребивават тук заради идеята, заради личноста на Наков (ние сме почти набори, но това не ми пречи да съм му фен), заради логиката в коденето, заради настроението дори заради стила и прочие. Но не съм програмист (макар сега това да работя), не се чувствам такъв и сигурно по леко гледам на нещата.  Въпреки че не съм от софтуерната индустря имам широк поглед върху нея и мога да ти кажа че това което се развива тук като  няква си драма е обичеан синдром, хората преследват Дявола вместо Царството Небесно, навсякъде е така, ако мога набързо да се изразя по този начин. Няма как да ти докажа че това което ти казвам не е гол идеализъм. 

  Какво да кажа за заключение, считам че добрият тон е нужен, не ми е адекватно като чувам заплахи от рода че онзи ще се запали ако Наков не направи това или онова, или онзи ще спре да рекламира Наков и СУ. Еми да и аз съм виновен поне 10-тима души да се запишат, но ще продължа да рекламирам . Не ми е приятно да виждам младите хора как употребяват думите си неправилно. Моят най-искрен съвет е просто сега да вземете максимално от това което Наков ви дава, после вие ще си го доразвиете, съобразете се с обстановката и помислете колко сте напред и колко ви е нужно. Този формат ви дава началото, а не всичко, ако има развитие от него ще намажат следващите поколения какво толкова? 

0
10/03/2015 00:10:43
Vacheva avatar Vacheva 154 Точки

oconne,

Предишният ви коментар - звучи обидно - на фона на всички дискутирани обстоятелства около обучението ни.

Хубаво е че искате да въздействате на по-младите - нека да имат куража да бъдат себе се и да странят от стадния ефект, но - необходими са ви още упражнения.

Отвлеченият ви анализ не ми се коментира, и все пак, ако държите да подискутираме - каня ви на кафе, за да споделите подозренията си лично!
Контактите са в профила ми.

0
10/03/2015 01:43:38
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

oconne, замислял ли си се върху фразата "аз заслужавам повече"?

0
oconne avatar oconne 113 Точки

Колежке Вачева, много благодаря за поканата за кафе. Ако имам време ще се възползвам за по сериозна дискусия. :) Този разговор съм го водил 1000-и пъти от 10 г. насам така че не е упражнение, а практическо правило което съм извлякъл. В никакъв случай не е обиден, не виждам защо, камо ли пък отвлечен. Известно ми е че хората приемат такъв тип слово като жлъчен и отвлечен, хубавото е че той е ефективен и ванаги без изключение досега е действал безотказно (иначе не бих го и написал). Знам точно защо това не се приема, но това е много дълга тема. Известен ми е риска от такъв начин на кумуникация. 

Роял, разбира се, аз съм го демонстрирал винаги. Но трябва да бъде  премерено и начина на борба да бъде изискан. Нямам време в момента да направя по обширен коментар, не съм против прагматизма. Просто съм  забелязъл една група от проблеми които са много стандартни и на последък все от софтуернати индустря трупам статистика. Когато отидеш на работа не всичко е кодене. Това е школа за твоят характер и стари не издялани проблеми, първо те ясно започват да действат и се проектират в работата ти и започват да те тормозят. Незнанието как да ги решиш води до задълбочаване и фиксиране върху много болезнени неща които напрактика ти скапват работнят дух и настроение, както са и база за конфликти с колегите и шефовете. Общо взето за всяко нещо си има лек. И този лек е да бъдеш чист (много разбира се неща седят зад това, дълга тема). От тук нататък може да водиш професионални войни от каъвто си искаш ранг и то успешни. Просто ми се иска още от сега студентите тук които на са погълнати все още от сериозността на работните позиции да могат да отренират този начин на мислене. Много полезен ще им бъде в бъдеще, казам го напълно сериозно. 

0
10/03/2015 11:01:15
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.