Loading...
quickben avatar quickben 966 Точки

Изместване на изпитна дата по Advanced JS. Що за глупост?!

Искам да попитам СофтУни кое за вас е по-важното да се напиете/напием на СофтУни конфа или да предлагате качествено образование?

Според послените промени ще имаме изпит на 20-ти а курса започва на 3-ти, това ни дава цели 17 дни да се подготвим по JS и с оглед на това, че пак ще се експериментира с нас и няма да се дава изпит който да прилича на тези при миналите курсове мисля, че е доста несериозно дори и глупаво да се очаква от някой да научи добре даден език за 17 дена.

Та така пак питам кое е по-важно за вас? Вече незнам какво да мисля, искате да вземете от 3/4 от хората в курса по 20лв за поправка или да останете 30-40 човека в трето ниво? Ние от няколко месеца говорим, че времето не е достатъчно вие всеки път намаляте срока за даден курс, извинявам се, но това вече е голяма глупост от ваша страна. Аз лично немога да взема насериозно курс който трае 2 седмици и 3 дена. Направо го сложете утре в 7:30 сутринта и поне да имаме достатъчно време за следващия курс.

A за хората онлайн става още по-зле с оглед на това, че отнема минимум 1 цял ден да се качи едно видео. И така и така пиша тема, да попитам ще имаме ли примерен изпит или отиваме на сляпо както става при първо ниво?

Също така тези измислени срокове тотално "прецакват" курса по КПК, аз лично не съм написал нито едно домашно(thanks to GoShow and CvetanG), не съм изгледал нито една лекция и не съм оценявал домашни на колеги, защото нямам време а не защото нямам желание. И познайте за 16 дена курс(защото лекцията беше вечерта) дали въобще ще отворя страницата на КПК курса, по който днес имаме workshop и/или лекция днес btw.

38
Въпроси за SoftUni 04/03/2015 11:04:51
Anonymous:
На въпроса е отговорено, изпита ще бъде отложен с няколко дни, повече инфо -> best answer
a.polyanska avatar a.polyanska 107 Точки

Използвам темата, за да си кажа впечатлението за курса въобще- не само, че се препуска като на съзтезание, закъсняват видеата, паралелно върви другият "най-важен" курс (КПК) и т.н , но смятам, че цялата концепция за изучавания материал трябва да се преразгледа. DOMдърво и събития се споменават мимоходом в последната лекция по JS Basics, а доколкото схващам това е основна за езика концепция, без която не можеш да пишеш на Джава Скрипт. Дават се задачи и се говори за ДОМ дърво, като че сме го разчепкали изоснови. Малко ми е като да уча математика без да знам таблица за умножение. Видях, че Телерик имат цял курс между basics и advanced нивото, който е именно за UI и DOM. Мисля, че щом ще се учи по-издълбоко този език- та дори това да означава три седмици- е добре да се мине през този материал по-обстойно- иначе остава сами да запълваме огромна дупка- кой колкото може. А не е това целта.

12
Plami avatar Plami 373 Точки

Абсолютно съм съгласна с теб, че ни липсват базови познания по DOM дърво,  а изведнъж скачаме още на първо домашно на задачи за работа с DOM дърво. А какво ли ни чака на изпита - май никой не знае още :D

5
10/03/2015 13:16:25
a.polyanska avatar a.polyanska 107 Точки

За мен това е много притеснително- после предстои друг курс по JS, т.е. имаш ли пропуск някъде към основите няма как да надграждаш. Аз съм от онази митична група на начинаещите, които разчитат, че прословутото качествено софтуерно образование ще им даде поне база, но добра и солидна, върху която да се развиват.

6
10/03/2015 13:24:30
Plami avatar Plami 373 Точки

Споко и аз съм като теб :) И след едно интервю, което минах скоро останах с впечатление, че хора които си учат сами без да плащат за курсове за обучения, знаят повече от мен. Направо трагедия :D Аз лично уча от лекциите на Телерик като именно първо изгледах лекциите на този курс, който е преди ООП Javascript, за да стана горе долу наясно що за животно е DOM дървото, но пак ми липсва практиката :)

5
10/03/2015 13:32:07
a.polyanska avatar a.polyanska 107 Точки

Винаги е успокоително да не си единствен некадърник ;) Обаче, като учащи в Софтуни да се НАЛАГА да учим от лекции на Телрик, примерно, е меко казано, несериозно. А и да оставим този курс, но на мен все повече и повече ми се налага да уча от там, защото просто имат опитни преподаватели, които умеят да предадат знанията си, а не просто да прочетат презентацията. Да ти кажа, смаях се, че единственото, което се разбра от лекцията за функции, по отношение на this, беше, че било нещо, дето никой не знаел баш какво е и всички си чукали главата по темата (цитирам по памет). Стой не думай! Значи съм знаела била и аз колкото великите умове в програмирането. Много съм разочарована!

6
Plami avatar Plami 373 Точки

Да, затова аз въобще вече не гледам лекциите в softuni :) И сега докато коментираме гледам един post за уроци по танго :D Май обърнахме университета на развлекателно място, без да се фокусираме върху качеството на обучение.

3
a.polyanska avatar a.polyanska 107 Точки

Не му обърнах голямо внимание, защото първото, което ми хрумна, беше злобничкото подмятане "ако е за начинаещи, колкото обучението, халал да ви е". Няма лошо да потанцуваме, поиграем тенис на маса, понапием на конференции и извън тях, но все пак е добре ресурсът и усилията да са разпределени по приоритети. 

6
Plami avatar Plami 373 Точки

А сега и рекурсийка има в домашното :D сефте. добре, че я учих на един друг курс, понеже и тук лекинко я пропуснахме :) А в комбинация с IFE, което го няма в лекцията за първото домашно - се получава перфектно :)

4
10/03/2015 14:25:11
VGeorgiev avatar VGeorgiev 1384 Точки

Курсът за който говорите "JavaScript UI и DOM", съдържа няколко лекции свързани с:

  • jQuery - учи се в JavaScript Applications курса.
  • DOM and Events - учи се в JavaScript Basics курса. Разликата при тях е, че тая лекция е разбита на 3 части по 20 слайда
  • Canvas - В основната програма не сме обръщали внимание на Canvas, но се надявам да го вкараме в даден момент
  • SVG - Не го учим, може би трябва да вкараме разни семинари и допълнително лекции.

Като цяло DOM е просто едно API, което с достатъчно домашни би трябвало да не е проблем да се разбере.

Вярно е, че има готини работи около DOM, Canvas, SVG, Drag & Drop, Geolocation и тн., които не са сложни, но ще е готино да се минат. Ще видим занапред какво мога да направя по случая.

3
10/03/2015 14:59:02
Plami avatar Plami 373 Точки

Здрасти Влади,

Прав си, че беше застъпено в курса по JavaScript Basics, но честно да ти кажа аз лично нищо не разбрах, защото:

1.нямахме достатъчно практика

2. изведнъж от for цикли скочихме в advance неща и след това пак се върнахме на for цикли с PHP. Леко ми напомня на C#, където в лекцията за advance учихме за hashmap,linkedhashmap i dictionary като ни обяснихте, че ще ги донаучим в C# част 2. А в последствие този курс просто изчезна. 

3.беше последна лекция, толкова важна информация беше нагъчкана и според мен леко претупана

4.след Javascript Basics курса учихме PHP и C# и съответно тотално се откъснахме от Javascript

Сега лично в моята глава е пълен хаус :D Може би трябва да се учат един след друг курсовете по Javascript :)

6
10/03/2015 19:04:05
VGeorgiev avatar VGeorgiev 1384 Точки

В момента в JavaScript Basics курса сме разпънали лекциите за DOM и Events, като има и лекция за Canvas + Workshop за правене на игра с Canvas.

Ако имате интерес можете да се включите в лекциите.

1
a.polyanska avatar a.polyanska 107 Точки

@ VGeorgiev

Ще си позволя да коментирам малко по-обстоятелствено, защото много ми се ще да бъда разбрана правилно и защото целта ми не е да помрънкам, а виждам сериозен проблем. Първо, няма да повтарям Plami, съвсем точно е описала какво мисля в коментара към Влади.

Второ, "няколкото" лекции не са по-малко като цяло от големината на повечето курсове, които сме минавали досега- все едно да кажа- какво пък, C# съдържаше само цикли, типове променливи, битови операции... нищо сложно. Нищо-нещо, ама трябва да се мине и научи, иначе няма как да продължиш- и четенето не е нещо сложно, но я го пропусни в първи клас.

И понеже съм съвсем наясно, че тук важи поговорката "сит на гладен не вярва" (само че за знаещи и незнаещи) ще ти дам пример. Ако сега ти кажа, психодрамата е терапевтичен метод, като цяло има доста какво да се учи по темта, но основното е, че има пет елемента- протагонист, помощни азове и- абе виж ги в гугъл, нищо сложно- и другата седмица спретни съвсем простичка монодрама (лесно е- използвай само основните елементи) с хората от групата. А останалите да ти дадат адекватна обратна връзка как си се справил. Бас държа, че няма да успееш и то не защото подценявам способностите ти.

Пак казвам- не искам да вучи като заяждане, а искам да разберете, че след като промотирате обучението като подходящо за напълно начинаещи, трябва да имате готовност, че ще има и такива хора. Следя съвсем чинно всички лекции, винаги, когато остава време (което - вече е много коментирано- е голяма рядкост) гледам да чета и advanced теми, гледам все по-рядко качваните домашни на по-напредналите, но положението е, че не дадете ли вие като обучители подробна теоретична и практическа насока, човек не знае кое от къде да подхване.

И в тази връзка ми хрумнаха две предложения- не гарантирам, че са изпипани, но поне могат да бъдат обсъдени. Нека вместо да се хвърля ресурс да се търси трейнер по танго за начинащи да се потърси желаещ да решава и показва повече решаване на практически задачи- дали ще са тези от домашното или подобни няма значение. Очевидно е от изпита по ООП, от коментарите тук и т.н., че хората не могат да се приспособят толкова лесно към материята и трябва повече код, за да се види кое как. И друго- бих предложила да потърсите начин, особено за по-горните нива, където все по-малко хора могат да помагат на peer принципа, домашните да се проверяват поне веднъж от лектори / доброволци / асистенти. ТОВА би било адекватна обратна връзка за пишещия. Аз не давам такава, защото самата аз съм оплетена като пиле в кълчища, често не получавам такава по същите, вероятно, причини, да не говорим, че се случва и хора неразбрали да дават грешни съвети, които объркват допълнително.

Темите са доста навързани, а както сме учили, стронг каплингът бил влачел след себе цяла верига от проблеми. Дайте, вместо да си пишем плюсчета и минусчета и да се надприказваме, да вземат да се решават един по един тези проблеми, защото все повече хора се разочароват, демотивират и най-важното- не получават очакваното качествено обучение.

P.S че излезе още един коментар докато пишех- интерес имам- нямам време. И за КПК нямам време. Много се изписа за интензивността на програмата- друг голям проблем. Нищо ПОВЕЧЕ не може да се натика при сегашния график. Денонощието има 24 часа и туй то.  Но така или иначе браво, че поне за следващия курс сте си взели бележка. Ако може да помислите и при нас как да се компенсира пропускът.

11
10/03/2015 17:05:16
VGeorgiev avatar VGeorgiev 1384 Точки

Разбирам ви и ще се опитаме да променим нещата към по-добре.

Относно колегите от Телерик, повярвайте ми степента на натовареност е доста по-висока от тази при нас и всяка година става все по-натоварено. Целите са ни различни затова не се сравняваме.

2
a.polyanska avatar a.polyanska 107 Точки

Вярвам напълно и това беше една от причините да предпочета Софтуни. А на практика се получава схемата продължават само най-добрите, другите могат да продължат с видео материалите (не коментирам дали е добра схема, а казвам само, че на мен не ми "прилегна", защото си давам реална сметка за времето у ресурса, с който разполагам). Така или иначе на доста хора май ще им се наложи да презапишат(или да прекъснат, ако съдя по вълненията, които се надигат), може би беше по-удачно просто нивото да е по-малко натоварено, но да има повече време за усвояване на материала. Не е добре да се лакомите за бройка хора за минимален срок, качеството ще ви се отблагодари повече в тази насока, макар и в по-дългосрочен план.

И благодаря за кооперативното отношение и разбирането.

5
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.