Loading...
veselinsavov avatar veselinsavov 219 Точки

[Exam] OOP Exam - 1 March 2015 - Впечатления от изпита

Здравейте колеги,

Какви са ви впечатленията от изпита ?

При мен се случи това, че judge ми изкаравше това "Unhandled Exception: System.NullReferenceException: Object refe...", опитах се да го оправя, но не стана. Отсаваха около 40,50 мин и реших да оставя задачата до където съм я решил и си тръгнах с 0 точки :)). Преди малко видях, че изпита е пуснат за практикуване и реших да си търся грешката, качвам пак същия архив, който съм качил последно на изпита и judge изкара 62/100 точки coolsealed!?! 

Edit: намерих си грешката явно не съм качил правилния архив... доста кофти на поправката ще внимавам :(

Тагове:
4
Advanced Level: Front-End 01/03/2015 19:33:39
Achev avatar Achev 53 Точки

Здравейте, личното ми мнение за изпита ми е следното - изкарах 14/100 и съм не доволен. Не може на 80% решена задача да ми изкарва мижавите 14 точки и както беше казал 1 колега по-горе с промяната на един ред да изкараш пълни или повече от половината точки, judge-а според мен не правеше правилните проверки. Другото, което малко или много ме ядоса, беше че за да стигнеш до 2-ра задача трябва да си решил 1-вата, което е малко несправедливо спрямо нас, понеже ако някой не може да реши първата винаги може да има втори шанс с втората, но както и да е това не е толкова от значение.

Единственото нещо което ми хареса беше engine-а, малко по-разнообразен, разчупен и лесен за работа (лично мнение). 

 

П.С. Някой знае ли кога ще бъдат готови ръчните проверки ? :)

2
a_rusenov avatar a_rusenov 1103 Точки

Утре вечер ще качим резултатите. :)

Също така втора задача по никакъв начин не изисква да сте направили първа, освен ако, разбира се, не искате да я тествате.

3
Achev avatar Achev 53 Точки

Благодаря ти за бързия отговор. :)

Относно 2-рата част от задачата, за да я направиш успешно се иска не изцяло, но част от 1-вата задача, което пак я прави задача зависима от 1-вата, ако ме разбираш. Да не говорим, че има хора, който дори и енджина не можаха да разберат.

1
12/03/2015 23:47:21
quickben avatar quickben 966 Точки

Така е когато от СофтУни си правят експерименти на наш гръб давайки задачите да се правят от някакви незнайни "герои" без капка ВИЗИЯ какво би трябвало да е нивото на учащите, но те ще си осъзнаят грешката(надявам се) когато в трето ниво останат 30 човека да плащат такси ;) 

2
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Нивото на учащите трябва да е такова, че каквото има по слайдовете, трябва да се знае ;-)

4
quickben avatar quickben 966 Точки

определено е така, само, че трябва и още, че ако го караме само по слайдовете...

Аз неказвам, че изпита беше зле(защото не съм го взел), казвам, че хората които правят задачите трябва да са хората които ни водят лекциите и най-добре знаят какво знаем и какво не, а не да ги дават на някой от горния курс който отдавна е забравил какво ти е нивото когато си учил ООП два месеца.

2
a_rusenov avatar a_rusenov 1103 Точки

Не знам с какво впечатление сте останали, но ако някой от по-горно ниво помага с организацията и провеждането на изпита, не означава, че той го прави и ние ви го сервираме наготово.

Изпитът е внимателно писан, тестван и допълван от няколко души от екипа. Още повече, всичко по условието е съобразено с взетия материал - единствено трябваше човек да разбере как CommandFactory-то работи (а идеята зад него е да е различно от традиционните switch-ове).

Поуката, която си взехме, е да се провеждат повече лабове/изобщо да се дават по-разнообразни задачи (каквато беше Environment System например).

3
13/03/2015 14:10:15
aleksiliev avatar aleksiliev 19 Точки

Не знам защо от екипа си мислят, че когато човек знае всичко по слайдовете, ще е подготвен да реши напълно нов за него проблем в рамките на 6 часа. Специално за този изпит си скъсах задника от подготовка, беше ми интересна материята и съм убеден, че щях да изкарам доста добра оценка със задачи от типа давани от предишния курс. Сигурно ви звучи невероятно, но месец и половина за НАПЪЛНО начинаещ в тази материя не са достатъчни, за да се справиш с подобна задача в даденото време. Аз лично я реших за 3 дни, без да поглеждам решението, качено впоследствие. От екипа явно не си дадохте сметка, че на това ниво на което сме, експерименти със задачите са неуместни.

5
13/03/2015 17:21:04
quickben avatar quickben 966 Точки

Колега имахме два месеца и осем дни за този курс(свършихме първо ниво на 22 Декември) така, че продължителноста на курса според мен е напълно достатъчна. Качеството на преподаване също е добро, просто малко организацията и самата концепция за изпита нещо не е като хората, поне според мен. Важното в случая е, че хората си взимат поука и за сегашния курс ще имаме подготовка за изпит която ще е адекватна спрямо самия изпит и доколкото знам човека който ни води лекциите ще ни прави изпита което би трябвало да елиминира източниците на моето недоволство, да незабравяме, че удължиха дължината курса което отново показва, че екипа се вслушва в мнението на хората когато е основателно.

-1
13/03/2015 17:44:50
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Напълно нормално, не смяташ ли? Не знам дали си забелязал, но няма изпит на който всички да имат максимални точки. На този изпит има 30 такива човека. На предните два изпита по ООП има по 5 човека с максимум точки. За разлика от контролните в училище, където всеки който почете повече от 5 минути изучения материал може да изкара 6ци, тук тенденцията не е такава.

Изцяло начинаещ, който не му стига времето да усвои материала от слайдовете, съвсем логично и не изкарва максимални точки, даже е съвсем вероятно от Judge съзтезанието да изкара 0. При добре приложени принципи на ООП най-вероятно обаче може да изкараш достатъчни точки за да вземеш изпита, че и отгоре.

В заключение ще кажа, че ако за Х време на огромна част от хората не им стига времето да усвоят материала от слайдовете, НЕ ОЗНАЧАВА, че изпитът трябва така да се нагласи, че да може да го вземете с максимум, а да се промени така програмата, че да може да усвоите материала - дали да се увеличи времетраенето на курса или да се учи по-малко материя, или в краен случай да се остави на естествения подбор и който е успял да насмогне - супер, който не - на поправката. Последното звучи цинично но е вариант, да не говорим, че до поправката (в края на нивото) има месеци, в които човек може да се подготвя.

-2
aleksiliev avatar aleksiliev 19 Точки

Аз лично броя времето от първата лекция до изпита. Преди това съм се борел с материята от предишните курсове, с цел по-добро усвояване и завърждаване. Иначе ако наистина бяха два месеца - да, напълно достатъчни са. Не всеки обаче има възможност да започне да се готви преди самото начало на курса.

Роял, като човек, който е участвал в обучения, преподавал и е бил в системата на образованието по един или друг начин ще ти кажа, че когато на изпит имаш толкова слаби резултати, първо вината трябва да се поеме от обучаващата институция, а после да се търси в самите студенти. Явно нещо не е било наред, щом има толкова висок процент от хора с кръгли нули. 

За да не е хейт коментата ми, ще кажа, че останах доволен от лекциите на всички лектори в курса. Материята беше достъпна и разбираемо поднесена. Но по никакъв начин не може да те подготвят за толкова кратко време (каквото е времето на един изпит) да се справяш с разнообразни задачи, които обикновено се решават едва след като натрупаш някакъв опит. Много е лесно самонадеяно да слагаш коментари за това какво трябва да могат хората, след като сигурно вече си забравил какво е когато си бил на тяхното ниво.

Реално погледнато това беше задача за Лаб...ако искаш да я дадеш на изпит, поне една седмица по-рано даваш подобна задача, с идеята да я разгледаме, да я разчепкаме и т.н. Опитът идва с времето и с решаването на много задачи и проблеми. Няма как да ме убедиш, че човек без опит може да се справи с подобно предизвикателство. Убеден съм, че 90% от решилите тази задача имат предишен опит с ООП, ама убеден съм. Дори 90% мисля, че е пресилено казано, направо съм си сигурен, че са 100%

 

 

4
quickben avatar quickben 966 Точки

Много е трудно да се намери баланса, те от СофтУни могат да сложат задача на която всички ще изкараме максимума, но тогава ще се произвеждат неподготвени кадри, другия вариант е да слагат много трудни задачи и да завършат много малко, но много добре подготвени хора, СофтУни поне според това което аз знам се цели някъде в средата, няма какво да я "чепкаме" тази тема повече, има анкети за обратна връзка, от екипа си знаят какво да правят. Хубавото е, че имаме поправка която е след много време и това, че новия курс според мен е доста добре стига найстина да се направи една адекватна подготовка за изпит каквато ще има според Владо.

BTW - Оценките са качени в профилите ни.

Успех на всички на поправката :)

1
aleksiliev avatar aleksiliev 19 Точки

Съгласен съм, каквото било било. На поправката ще се борим за повече. В никакъв случай не трябва да се дават лесни задачи, просто да са съобразени с нивото на учащите. В крайна сметка този изпит беше опит и за нас, и за СофтУни.

2
Achev avatar Achev 53 Точки

Напълно съм съгласен с Алекс. Ако беше задача, подобна на тези от миналия изпит, щеше да имам пълни точки със сигурност и това не се отнася само за мен а може би за повече от половината.

П.С. Оценките и проверките вече са качени. :)

1
13/03/2015 18:55:45
mihayloff14 avatar mihayloff14 824 Точки

Здравейте,

В тази полемика ще застана на страната на Royal и останалите, които го подкрепят. На мен изпитът ми хареса като вариант и, напротив, бих искал да е дори по-труден. Когато засегна тази тема винаги правя сравнение с Телерик или някоя друга сериозна институция, където трудността на изпитите е далеч над тази, която е тук, за което често съм критикуван, но според мен това трябва да се поощрява, защото по този начин се създават качествени специалисти. Ако ще критикувате нещо, то нека това не бъде изпита а някой друг аспект от курса. 

Някои споменаха, че тези които са си взели изпита с макс са се занимавали с ООП преди. Аз съм сред тези хора и напук на това твърдение, за първи път уча ООП. Като опит в ООП-то, бих казал че имам от teamwork проектите по време на ниво 1, тъй като на тях трябваше да се разработват най-различни игри и т.н. и там успях да натрупам някакъв опит и сега по време на курса успях да затвърдя знанията си, така че от една страна може и да се каже, че имам опит, но от друга страна, възможностите които съм имал аз, както и други са били еднакви за всички.

Като цяло, подкрепям твърдението, че не е нивото на изпита което трябва да се понижи, а нивото на курсистите, което трябва да се повиши.

2
quickben avatar quickben 966 Точки

сиреч стига сте мрънкали ами си сядайте на гъзовете да учите за поправката която е след доста време което е много добре.... :)

0
13/03/2015 17:57:20
quickben avatar quickben 966 Точки

Royal след като обичаш да цитираш статистики ще ти дам една която удобно ти убягва:

120+ човека от 210 имат 0 точки === fail

I rest my case ;)

Ако искаш мога да ти напиша една задача която няма да можеш да решиш и това ще означава, че нищо незнаеш?(реторичен въпрос)

1
14/03/2015 02:22:39
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.