Софтуерно Инженерство
Loading...
MladenMladenov avatar MladenMladenov 80 Точки

Концепция за "Домашна Работа"

Здравейте Колеги,

 

Пиша във връзка с това, че съм част от хората, който започнаха своето обучение в СофтУни през Февруари. Ходя си на лекциите, следя форума, гледам клипове и решавам домашни.

Това, което ме мъчи е липсата на feedback от ефективността на нашето обучение.

Разбира се оценяването на домашна работа на колега, може да се съгласите, че не е дотолкова ефективно. Да оценяваш хора, когато всички сме начинаещи няма как да оценя нито обективно нито да открия грешки, камо ли е да посъветвам.

Та мисълта ми е, след като вече има Judge система, за проверка не може ли да се използва същата система, която да се интегрира в hw.softuni.bg (примерно име), там да има качени домашните и решенията, още задачи, още примери, още неща, който да се предлагат, да се качват различни задачи и хората да мислят над тях. И след като си напишеш домашното или задача от домашното го пускаш в Judge и виждаш къде си. Защото в момента, ако трябва съдя за себе си по оценките от колегите, то аз съм "Много добре написано домашно" и съм горд с това, но не ми е достатъчно.

Много пъти съм чувал и по клиповете и по лекцийте, как най-важното за нашето обучение е това да решаваме задачи и да си чупим уиндолса от решаване.

Да, съгласен съм, но нека да бъде направено по-удобно за нас и за всички бъдещи курсисти(не твърдя,че сега е неудобно)

С една добре развита среда за домашно обучение всички курсисти биха били улеснени, вкл. и хората онлайн.

Нека да заключа, че идеята ми е за judge система за домашни или нещо от сорта.

Извинявам се, ако има подобна тема. 

Предлагам тази идея, защото смятам, че ще подобри обучението.

 

Edit: Моля, всички, който имат мнение по този въпрос да се включат в темата.

 

С уважение,

Младен

Тагове:
7
Предложения и проблеми 29/03/2015 22:16:11
MladenMladenov avatar MladenMladenov 80 Точки

Здравей,

Благодаря, за разяснението. Предполагах, че е обсъждано подобно нещо.

Целта на тази тема беше да споделя мнение, не е упрек към никой.

Относно няма достатъчно ресурс, не мога да го коментирам също така. Това си е бизнес, както всичко, ресурсите идват с добри идеи и тяхната реализация, а добрите идеи се раждат в спора и в това да се вслушаш в клиента, защото след курсисти ние сме клиенти на СофтУни. 

И преди всичко титлата Софтуерен Университет е тежка. Хората имат големи очаквания от обучение и подготовка, фирмите залагат на такива места за да произвеждат кадри, а в следващия момент - хората, който питат в форума "как да напиша конзола write ама да ми дава и нов ред", трупат минуси. Нелепо е. Нека да има една тема в под-форум, дори да не е свързана с курсовете, конкретно ниво или нещо да бъде от рода на "Коментари и въпроси за ДОМАШНИ" където всеки с чиста съвест да напише, "абе на 5та задача от еди-кой си курс имам проблем,ЛТФ"?

Мнението ми е, че форума може да претърпи промени, изцяло огранизационни: като теми и прочие, не коментирам интерфейс и други технически неща(Защото още не сме ги учили:)). Отново без да обиждам никой и сега е добре, но може и по-добре.

 

С уважение,

Младен 

 

 

0
kyamaliev avatar kyamaliev 211 Точки

Здравей,

Проверката на чужди домашни, особено в подготвителното ниво, е много полезна по няколко причини:

  1. Можеш да научиш нещо хитро от колега, който или мисли различно, или е по-напреднал. Или пък, когато проверяваш лошо написано домашно, да си извадиш извод как да не правиш някои неща.
  2.  Ако си съвсем начинаещ, отварянето на чужди проекти, които по някога не работят, те кара да човъркаш Visual Studio-то и да се сблъскваш с някакви неудобства, които после ще ти се отплатят (поне при мен беше така).
  3. Придобиваш и представа колко време отнема проверка на дадено домашно, за да не се стига после в следващите курсове до момента : 23:30 стана, ще проверя сега набързо 3 домашни и да изтече срокът, преди да си проверил и първото cool

Относно judge, ретроспективно погледнато не виждам с какво особено автоматизирана проверка ще помогне, освен да ти потвърди вярността на домашното, което ти сам можеш да наравиш с малко повече обмисляне на условието на конкретната задача и твоето решение. Имай предвид, че в някои от предметите по-нататък, както и на изпита, ще трябва да помислиш какъв вход могат да ти подадат, за да си подсигуриш решението отвсякъде.

Последно, ако ти е малко "Много добре написано домашно", след като минеш лекцията по вход и изход от конзолата и условни конструкции, можеш да почнеш да решаваш задачи от минали изпити. Би трябвало да се справиш с първите 1-2 задачи от някои изпити, ако си усвоил достатъчно тези неща. Друго, което можеш да направиш, е да гледаш следващите лекции от минали издания на курса. Тези две неща ще са ти много по-полезни, отколкото 100/100 от Judge на дадено домашно :)

Относно форума, сигурно може да се промени, но колегата, който е получил минуси,не си е мръднал пръста да го напише това примерно в гугъл. Както му е и отговорено :) Има си цяла тема за Основи на програмирането :)

Това си е моето мнение :)
Поздрави,
Косьо

0
MladenMladenov avatar MladenMladenov 80 Точки

Като цяло идеята за проверка на чужди домашни е добра,

може дори колегите от ниво 1 да проверяват на тези от ниво 0.

Така и те няма да забравят материала laughing

Идеята ми беше просто да има повече материали и задачи, защото в момента пререшавам старите ми домашни за да се подготвям за изпита.

С уважение,

Младен

0
kyamaliev avatar kyamaliev 211 Точки

Колегите от първо ниво си имат какво да правят и без да проверяват домашни на нулевото ниво и надали ще забравят толкова бързо тия неща :)

Пак ще кажа, при положение, че имаш 15тина изпита на разположение, решавай задачи от тях. В крайна сметка на изпита ще решаваш изпитни задачи, а не задачи за домашно :)

0