Софтуерно Инженерство
Loading...
JOHNY avatar JOHNY 197 Точки

За форума и взаимопомощта

    Здравейте настоящи и бъдещи колеги,

    Позволявам си да пусна отделна тема с две конкретни предложения.

    Породени са от ТАЗИ и ТАЗИ теми. За да не ги четете напълно ще се опитам да Ви дам кратко резюме.


    В първата си позволих да публикувам първото ми недоразумение в C#, като основната цел бе да събера не аплодисменти или потупване по рамото (наясно съм колко НЕ познавам материята), а за да мога/жем да получим ценни съвети от напредналите в тази област. За моя радост веднага се зароди дискусия, от която поне аз научих важни неща. За съжаление Petya я заключи почти веднага с баналното "дублиране на тема". Защо банално ли? Защото в "новобранския сектор" почти всяка втора тема е дублирана и това е напълно нормално. Ето и пример, в който е зададен въпрос, отговарящ и на съседната тема. Нима очаквате всеки попаднал тук да се ориентира на секундата и да настигне тези, които отдавна са започнали обучението?

Може би доста от "напредналите" са забравили колко е трудно всъщност да ползваш откъслечните си познания от лекциите и "помощта" на чичко Google за да направиш сам първите си стъпки. Доколкото можах лично да се уверя, обучението залага на създаване на обща култура в студентите (поне в нулевото ниво), а основната работа остава за тях самите. Опитайте в търсачката на форума да напишете например "домашно" и вижте резултатите. Ако потърсите "проблем", "помощ" и прочее производни съвсем ще се объркате.

    Сигурно си спомняте колко по-лесно е  жив човек да Ви обясни с 3 прости изречения как работи дадена команда или дори да Ви каже, че съществува. Вчера например Пенка и Катя ми оказаха безценна помощ и благодарение на тях за няколко часа научих толкова, колкото не бих научил в целодневно лутане из дебрите на нета (благодаря Ви отново дами!).

    Та... Форумът е създаден (или би трябвало да е) с цел взаимопомощ и трупане на FAQ & Knowledge base за да бъде полезен както на Университета, така и на всички настоящи и бъдещи студенти. Petya набързо реши казуса със заключване на темата и се чудя с какво това точно помага на студентите? Ако иска чист и спретнат форум (според нейните представи), то нека заключи около 80% от темите в "новобранската част" и преструктурира секцията, така че да бъде максимално полезна и ефективна. Вината, че това не е сторено не е в "любопитковците" които масово праскат F1 (Help) през Х минути. Каквото е началото и посоката на пътят, такива са и крайните дестинации. Логично, нали?

    Търсачката връща купища резултати, а дописването в чужда тема не мисля, че е особено полезно и стимулиращо за напредналите. Ако сега копи-пейстна цялото си съдържание в друга тема как да очаквам помощ? Някой ще отдели от времето си да изчете всичко до моето питане и с удоволствие ще се включи в дискусията ли? Ще губи от личното си време за да чете, препрочита вероятно и синтезира личните въпроси? Това е проблем на търсещия информация, а не на помагащия! А търсещият ( в случая аз) ще се оглежда като пръднал заек и ще продължава да губи излишно време в безплодни търсения. И много моля - не ми казвайте "Не търсиш правилно!". Тук не визирам себе си и конкретният проблем, а принципа или алгоритъма, по който се работи във форума.

    Още на първата ни лекция настойчиво ни подканяха "Бъдете активни във форума!", но днес не мисля, че в текущата ситуация искам да го правя. Защо да губя личното си време, а и това на четящите, когато точно когато имаме позитивна посока (дискусия и помощ) някой решава, че темата е "дублирана" и тряска катинара? Съжалявам, не смятам да го правя за в бъдеще, защото не бих искал труда и отделеното от мен време да бъде оценявано като "неподходящо за днес домашно".

    Не ме разбирайте погрешно - никой не ми е длъжен с нищо и не очаквам нечий свят, различен от моят да се върти около мен. Очаквам обаче така широко демонстрираната (и слава Богу вярна) колегиалност да съществува и тук, като от нея се "огряват" всички нуждаещи се от помощ. И гурутата в тази област не са се родили научени, нали?

    Та конкретно и за първото предложение - уважаеми модератори, моля преструктурирайте "Основи на програмирането" като го разделите на няколко подкатегории - например "Домашни работи", "Решаване на изпитни задачи"и т.н. Оставете достатъчно лутащите се тук да търсят и предлагат помощ на своите колеги. Иначе казано - възприемете част от раздела като "Общи приказки" и ни оставете да си блъскаме кухарките (а по-цивилизовано "да осъществяваме brain storming), защото за нас това е важно! Важно и същевременно полезно е всяка изпусната дума или предложено различно решение от хората, които знаят повече от нас! Ако не бях получил помощта на Пенка и Катя вчера още щях да търся какви са конкретните команди, които ще превърнат алгоритъма ми в програма.

    И за Ви е ясно това, за което Ви моля ще се изразя така:


if (WTFStr="Този е болен")

{

goto Hell

}

else

{

goto NextRows

}

    P.S. Уведомиха ме, че goto не е желателно да се използва, но си  позволявам да ползвам команди, които проверих, че работят, а и бедният ми C# речник засега не позволява друго.:)

 

    Второто предложение е за създаване на подсекция или тема (вече цитирах ЕДНА), в която да можем да се организираме на подгрупи. Смятам, че стига да има достатъчно желаещи да се създадат подобни ядра, в които хората да си помагат за домашни работи, неясни задачи и т.н. Както услужливо спомена quickben, след известен период на време и при съществуваща възможност ще се ползват свободни зали на Университета. Тъй като повечето от нас са свободни по различно време, тази секция ще ни помогне да се стиковаме помежду си. Подозирам че създаването просто на тема ще бъде объркващо в бъдеще, когато желаещите станем повече и трябва едновременно няколко групи да се организират по отделно.

    Предложението се припокрива с първото и мисля, че не пречи ако има подобна временна дори реорганизация.

 

    Искрено се надявам, че предложенията ще бъдат възприети като добронамерени, а не като оплакване. Очаквам, че разискването им ще доведе до още по-добри идеи, които не биха хрумнали на мен, но ще са особено полезни на Университета и "пациентите" му, пардон - нулевите студенти. smile

 

    Весел ден на всички!

 

 

    P.P.S. Petya , изпратих ти email и не желая да дискутираме критериите и постъпките ти тук. Не съм ничий съдник ( в това число и твой), но и нямам навика по християнски да подавам и другата буза. Имаме проблем - търсим решението му, а не виновници, които да сочим с пръст. Благодаря за разбирането!

 

-4
Предложения и проблеми 05/04/2015 20:13:06
a1mbiser avatar a1mbiser 63 Точки

Колега JOHNY , не съм сигурен,че създаването на подгрупи би улеснило търсенето кой знае колко.Във всеки  форум в който някога  съм бил регистриран правилата са горе долу сходни и навсякъде от потребителите се изисква да ползват търсачката за да проверят дали въпроса им е задаван от други потребители.Малко ще те поправя:

"    Дублиращи се теми нямаше да съществуват ако имаше подраздели, специално за "новобранците" като мен"

на верен път си но не съвсем всъщност дублиращи се теми нямаше да съществуват ако потребителите четяха   и спазваха правилата.

"2. Преди да зададете въпрос, проверете дали вече не е зададен такъв или подобен."

Самият аз бях автор на подобна тема и когато установих,че такава вече съществува помолих моята да бъде изтрита.

Работата на администраторите е да следят дали тези правила се спазват и нищо повече(просто защото админи са предполагам 10-ина човека а потребителите сме поне 4-500).

Курсът е една много добра и благородна идея напълно безплатно и наготово ни се предоставя достъп до видеа,презентации и други  ценни ресурси съвета ми е да се възползваш от тях за да придобиеш знанията/уменията в 1 сфера която очевидно ти е интересна ,вместо да си губиш времето с организационни въпроси (иначе казано научи повече команди :) )

Понеже темата със задачата ти е заключена(вече знаеш и защо) бих добавил и още един съвет а именно:

коментари на кирилица (вътре в кода) се водят лоша практика.(представи си че след време на някой китаец му се наложи да преглежда кода ти или пък че например на теб ти се наложи да четеш чужд код пълен със

//بعض التعليق)

Останалата част от кода не мога да коментирам понеже също тепърва  прохождам във тази област :).

Доста дълъг пост стана дано ти е бил полезен :)

 

2
JOHNY avatar JOHNY 197 Точки

Привет a1mbiser,

Съгласен съм с написаното от теб с едно уточнение - ако подобна структура е била създадена в началото, сега нямаше да дъвчем тази тема. В момента търсачката връща голямо количество НЕполезни отговори на базата на дублирането на съдържанието. Това разбира се не е оправдание за всички нас, нито пък е повод да пускаме n на брой теми в текущата ситуация.

Да си модератор не е звание, а неблагодарна участ да жертваш личното си време, труд и нерви за да бъде полезен форума на всички. Затова и смятам, че намалявайки частично работата на модераторите ще им създадем условия да бъдат по-полезни с познанията си и същевременно ще улесним потребителите.

Този проблем предлагам да решим и не мисля, че ще струва кой знае колко ресурси.

 

Относно кода - забележката ти е напълно уместна. Добавих коментарите на кирилица абсолютно осъзнавайки, че ще бъдат прочетени от колегите тук. Така или иначе това е абсолютно моя грешка и ти благодаря за съвета.

 

Благодаря за отделеното време и коментар.

Поздрави!

3