Професионална програма
Loading...
ttitto avatar ttitto 1154 Точки

[Основи на веб разработка] PHP - Това някаква шега ли е?

Колеги и преподаватели, 

Надявам се, че това е някаква шега! След като почти една година не сме писали на PHP сега за двуседмичен курс ще ни карате да си припомняме PHP ли? Което сме учили само около месец- месец и половина? Да не си мислите, че в свободното си време, между работата и другите курсове на Софтуни седим и си пишем PHP ей така за удоволствие?!

Наистина се надявам, че нещо не съм разбрал правилно!

7
Advanced Level: Back-End 20/04/2015 18:07:23
gngeorgiev avatar gngeorgiev 90 Точки

По-горе видях предпожение да се обяснят принципите на MVC и да се даде избор на студента да си направи проекта на C# или PHP. Аз бих искал да разширя малко това изречение и да добавя, че ще е хубаво да могат да бъдат избрани и други технологий, като например NodeJS, Python и whatever. Мен лично не ме кефи да ме връзвате нито с PHP нито със C#, поради простите причини, че нямам достъп до Windows и нямам желание да работя с PHP евър.

1
ttitto avatar ttitto 1154 Точки

И мен ток ме удари като разбрах в понеделник, че трябва отново да пиша PHP. По принцип планирам да се занимавам само с ASP.NET и javascript и намерих за крайно неуместно в края на обучението да ме връзват за нещо конкретно. Хайде, в началото беше добре да минем през основите на няколко езика, за да можем да се ориентираме какво ни харесва и какво не. Но вече повечето колеги би трябвало да са се ориентирали. Затова би било редно на този етап да имаме повечко избор.

И какво излезе. От понеделник вечер стоя до 1-2 часа, за да гледам курса на Марио Пешев за преговор. И съм стигнал едва до края на втората третина. А тя едната седмица почти си замина. 

4
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Кво викаш - ти си решил да се занимаваш с ASP.NET как може университетът да ти предлага разните му там джави и пиейчпи-та - не ги е срам! :) Сериозно, аз мисля че университетът никога не е казвал, че строго ще профилира в ASP.NET насока - даже точно обратното?

-1
25/04/2015 13:39:48
ttitto avatar ttitto 1154 Точки

RoYaL, няма смисъл да се заяждаме. Истината е, че университетът наистина никога не е казвал, че ще профилира в C# базирани технологии. Но да не забравяме, че имаше професия, ASP.NET developer, която беше подменена съвсем наскоро на BackEnd developer. Къде е PHP, къде е ASP.NET? Може би отново ще кажеш, че не е голяма работа, защото и друг път се е случвало!

И сега за тази специалност мисля, че липсва още един курс в програмата - node.js.

Някъде из темата беше писал, че отдавна се е знаело, че курсът ще бъде на PHP. Странно ми е от къде, защото аз в понеделник питах в скайп три отбора, с които съм работил досега и никой не знаеше какво ще учим. Едва след публикуването на първите материали стана ясно. Дори мислихме, че са объркали курса и са публикували грешни материали, заради заглавието на файла със заданието на проекта. Вероятно информацията достига по-трудно до онлайн студентите.

Както и да е. Ще си изгледам материалите, ще си напиша фреймвърка на PHP и готово. Няма да съм на загубя, че ще вложа 3 седмици от живота си да пиша PHP.

Чудесно е, че екипът на Софтуни ни дадоха малко повечко време да се осъзнаем и да превключим, за което съм благодарен!

2
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Това, което учим този курс е Backend :)

А що се отнася до това от кога се знаеше - още по време на базите данни се говореше това в университета. Пак по него курс излезе тема във форума, където някой питаше за програмата на трето ниво и там Наков отговори и каза, че най-вероятно този курс ще се води на РНР.

Не смятам, че е правилно основната движеща сила на това дали да си за или пратив курса, да е това на какъв език е. Аз например не харесвам C#, но приемам това че 95% от курсовете са на C#-ски технологии :) Като се налага за целите на курса ще му свикна със всичките му странности на езика - важна е концепцията отзад, било то REST Services, MVC Frameworks, etc. :)

-1
25/04/2015 20:21:02
ttitto avatar ttitto 1154 Точки

Нали точно това казах: каквото и да е пак ще го напиша. Не за друго ами на инат, да го завърша това софтуни. Просто времето трябваше да е повечко и да го няма моментът на изненадата.

А дали съм бил прав да действам емоционално и да отварям темата, ще се види по съотношението на явилите се на двете дати.

0