Логика и програмиране = шах?
Здравейте настоящи, биши и бъдещи колеги.
Неизменна част от програмирането е логиката. Тя е присъща и на една занимателна за доста хора игра, а именно шах.
Чудех се доколко има желаещи да си организираме мини турнирчета или просто срещи за игра. Те ще са абсолютен еквивалент на тангото например, но ще обхващат една по-различно таргетирана група.
Подробности:
Дата и час - 11.30ч на 9 май, 2015г.
Място - зала "Open Source Lab" на СофтУни.
Инвентар - аз разполагам с 1бр. шах (от старите-класическите с пластмасови фигури и електронен часовник). Като допълнение би било чудесно ако и други хора могат да осигурят същото.
Участници - в зависимост от желаещите и наичния инвентар.
Времева контрола за игра - 1, 3 или 5 минути (аз лично преферирам минимално време). Мисля, че ако игрите са по-дълги ще губим твърде много време и всяка една среща ще се проточва прекалено дълго.
Награден фонд:
1 място: Комплект - безжични клавиатура и мишка;
2 място: Безжична мишка;
3 място: Безжична клавиатура;
Поощрителни награди - оставяме елемента на изненадата.
Изисквания към участниците - достатъчно е да имат желание и някакви познания за шахматната игра. Разбира се, силните противници са чест за всеки и са добре дошли. Аз лично никога не съм чел теория, но се справям доста прилично.
EDIT: Готов съм да хвърлим ръкавицата нулево срещу горните нива.
Та, моля за Вашето мнение и евентуално записване. Мисля, че шахът е чудесна игра, която помага и в реалния живот, в това число и доброто програмиране. Вие сте на под.
EDIT:
Записани до тук:
- enevlogiev
- a_rusenov
- Filkolev
- mihayloff14
- Мария Антонова
- JOHNY
Да, в събота е.
Предпочетох да бъде на живо та хем да се видим, хем да може всеки да си получи наградата.
От друга страна през нета не е същото удоволствие.
Имах предвид на място да се цъка на компютър, не онлайн.
Стига бре човек... Да се съберем на куп и да седнем зад компютрите за да играем? Не може всичко да минава през монитора, нека все пак оставим живо и очарованието на реалната игра.
При 1-3-5 минути контролно време на това му се вика deathmatch с елементи на мишмаш, или по-технически издържано bullet chess. По принцип бързият шах доста скапва играта, основните тактически ходове се забравят, по време на игра след грешка играчите почват да я търсят и заради това правят нова ... Не е случайно, че повечето шампиони твърдо отказват да играят такъв.
Но-о-о-о ... хората си имат глави на раменете и лесно ще усетят очарованието на играта.
Нека не бъркаме спортистите със студентите и забавленията.
Нормално е "големите" да избягват малките контроли, защото е в разрез с целият им начин на тренировка и игра. Адекватен пример е да караш маратонец да се състезава на 100 метра. Трудничко и не дотам силно ще се получи, нали?
Честно казано не разбирам какво точно искаш да се случи. Тези, които участват в турнира да играят по определен начин (и на компютър) за удобство на неприсъстващите? Отсега ти казвам, че това няма да стане по две причини:
1. Турнирът е за забавление и трябва да липсва товарът на твърдият състезателен елемент и анализ.
2. Всеки е свободен да присъства и участва. Това, че някой не може или не иска да отдели време не го превръща във фактор подчиняващ всички останали на това.
Не ме карай да обяснявам повече моля те - предпочитам да преобладават позитивните емоции.
Между другото - 5+3 се нарича блиц и освен, че е самостоятелна дисциплина в много турнири извън нея се използва за определяне на победител при равенство. За сметка на това така нареченият от теб "bullet" (някои го наричат и "lightning") се предпочита от недотам добри теоретици, но бързи играчи. Единствената причина да се ползва компютър в това е да не се губи от бързината в живия шах за разлика от бързият клик с мишката.
За сметка на това доста от играчите използват този тип игра и високите контроли за измама в състезание (виртуален турнир). Често срещано е търсенето на висока контрола за да се играе едновременно в два прозореца/компютъра, като единият е за турнира, а вторият - за шах програма, която да мести вместо теб.
Виждам, че не се записваш , но упорито преферираш компютърният начин на провеждане. Ако искаш, посочи безплатен сървър за игра (мога да ти предложа български такъв, но неизпипан) и ще поиграем на малка контрола. Надявам се, че това ще компенсира в известна степен липсата ти в събота.
Поздрави!
Отдавна не играя срещу хора, не защото съм слаб или силен, а защото ми е скучно.
И да, все още не мога да бъда убеден, че топ играчите на топ сайтовете не играят с помощта на компютър.
Твоят избор е твое право, но не очаквай, че за всички е ок.:)
Колкото до топ играчите - не е коректно да слагаш всички под общ знаменател, а и се съмнявам, че всеки един от тях ще изпита нуждата да се доказва пред теб.:)
Не разбирам нещо друго - скучно ти е да играеш срещу хора, не вярваш в добрите играчи, а в същото време искаш да направим турнира както на теб ти харесва, но... няма да го посетиш.:)
Нека спрем до тук с тази дискусия-намирам я за безпредметна.
Ами върни се на първото, което предложих, за да ти стане по-"предметна".
Да се самоцитирам:
"Така тези, които не могат да присъстват, ще имат възможност да си replay-нат партиите ;)"
Не съм фен на търсенето на кусури без човек да си мръдне пръста. На базата на досегашния ти опит можеше да драснеш малко код и да направиш таблицата за класиране или опис на всяка една партия. Накратко - нещо полезно, но уви - не се получи.
За добро или лошо не променяш мнението и нагласата ми, не се и опитвай повече.
Всичко хубаво!
Минало - заминало ... Дай сега да видим резултатите и партиите, че ми е интересно!