Масиви - String to Char
Здравейте,
можете ли да ми кажете, как да конвертирам въведен String от потребиталя към char?
Примерно искам: въвеждам SoftUni като стринг и искам да го вкарам в масив, в който всяка буква става елемент от масива и се получва дължината да е равна на 6, а елементите в него, да са равни на 7. Разбира се ще се радвам и на други идеи.
Благодаря много предварително,
Поздрави!
Аз я намерих тази функция, обаче не иска да ми конвертира самия стринг, който е въведен от потребителя. Иначе пробавах по начина, който голегата Velikoff ми прати в msdn, защити вътре в скобите на String.ToCharArray(); не знам какво да въведа. Имаш ли предложение как ще стане?
string str = Console.ReadLine();
char[] strToArray = str.ToCharArray();
AleksandurSeferinkin е казал всичко, което има да се каже по въпроса, аз само ще се опитам да го обясня малко по нагледно:
Ако имаш string words= “SoftUni”; ,ти можеш да достъпваш елементите на string-а както като масив или с други думи words[0], words[4] и т.н.Можеш да foreach или for string-а както правиш с масив.
Foreach (var word in words)
{
Console.WriteLine(word);
}
И всички други операции като да вземеш, Length, IndexOf, LastIndexOf, StartsWith, EndsWith много са няма да ги изброявам.
Но вече ако искаш да прехвърлиш string to char array.
string words = “SoftUni”;
char [ ] array = words.ToCharArray(); и си готов.
Успех!!!
Нека приемем, че имаме променлива от тип String и е въведена от потребителя:
string userInput = "portokali";
Онези неща вътре в скобите определят кой елемент от стринга ще е първи в масива и колко елементи ще ни трябват. Значи ако направим така:
char[] userInputAsArray = userInput.ToCharArray(1, 6);
Ще получим масив с елементите: o, r, t, o, k, a
И преди съм те забелязал, че се опитваш да пишеш процедурно, а не обектно-ориентирано и от там идват някои проблеми. C# е обектно-ориентиран и работиш само с обектите, а тези обекти са стойностите в променливите.
userInput.ToCharArray() се превежда като: на стойността в променливата userInput извикай метода "ToCharArray()". С други думи: "portokali" към char array. Сиреч това "ToCharArray()" ще работи само в/у онова, което е от лявата страна на "."