Database Drivers Lab
Здравейте,видях,че лекцията Database Drivers е днес и до 20:00 трябва да се качи лаб-а.Това е само за колегите,които са присъствено или онлайн студентите трябва да го предадат до 20 часа ?
Здравейте,видях,че лекцията Database Drivers е днес и до 20:00 трябва да се качи лаб-а.Това е само за колегите,които са присъствено или онлайн студентите трябва да го предадат до 20 часа ?
Аз гледам, че пише Упражнение, а не Лаб...
И дано не си прав, защото ще е малко некоректно за нас да важи същия срок като присъствените студенти, защото:
1. Присъствените студенти са били на лекцията, а ние ще я видим сигурно едва утре когато бъде качена /вярно, мога да прегледам презентацията, но дали ще е достатъчно.../;
2. Голямата част от онлайн студентите са работещи хора, които едва ли могат така да реагират в такъв срок.
Съгласен съм, че с walkthrough-тата лесно и бързо се правят, но е друго да си изгледал лекцията и да ти е ясно за какво става дума и какво упражняваш.
Мнението ми е, че ако нашето оценяване ще зависи от тези упражнения/лабове /както написа Royal в една друга тема/, то срока за предаването им трябва да бъде по-дълъг от този на присъствените студенти поради горепосочените причини.
Напълно съгласен съм с тебе.Но гледам че срока е до 20:00 днес и се чудя какво става...
А да ви попитам вас, как разбрахте RoYaL. Лабовете които са в отделни лекции или упражненията които са по време на лекцията. Кое трябва да правим и да качваме ?
Съжалявам, ако това упражнение е изникнало така изневиделица като срок за качване. За онлайн студентите не беше задължително и не е част от оценяването.
Видеата от последната лекция са доста неприятно зуумнати..., от кода, който се пишеше в phpstorm-а нищо не се вижда общо взето... Нещо от настройките на Camtasia ли...?
Предполагам, че е нещо от проекторите. Забелязвам проблемът с тях в голямата зала (Inspiration) и Codeground, но нямам такъв с тези в Open source. За съжаление нямам как да ги оправя (видеата). Ще попитам колегите за съдействие, да не се случва същото идния петък в Inspiration. Ако имате въпроси относно писания код или разясненията съм насреща.
Database Drivers само лаб ли е защото никъде не намирам качено видео ?
Database drivers са включени във видеото за Security. Ако си ги гледала би трябвало си видяла :)
Гледала съм от предния курс явно , благодаря :))
Lab - Web Security & State Management а този лаб къде е и трябва ли да го правим до утре ?
Този лаб ще гледам тази нощ да го кача, освен ако нещо непредвидено не ме възспре, в противен случай ще бъде качен до утре около обяд. Срокът му за качване ще е утре до 23:59.
Давам насоки какво ще има на лаба:
Ще трябва да се направи логин и регистрация за нещо като RPG играта от проектите. Играч ще има ресурси (два вида - злато и храна) и ще може да строи сгради. Като се логнеш трябва да те праща на профил страницата от където може да смениш потребителското име и/или имейла (евентуално да си качиш аватар). Ще има линк към какво може да прави един играч - да строи сгради. Като се кликне върху Сгради ще праща на друга страница, където са листнати определени сгради, ресурсите които се искат за следващото ниво сграда и линк, който сочи играчът да построи следващото ниво. Когато го кликне, ако има ресурс ще му го вземе и ще построи нивото, а ако го няма - ще хвърли ексепшън.
В лабът ще се разпише и лека архитектура на приложението - неймспейс с основните класове - апликейшън клас, който има някои от common методите. User модел и Buildings Repository. Ще има неймспейс в който е поместен wrapper около базата (PDO), както и някакво factory, които ще му се подават параметри за конекция към базата и то ще вдигна съответния драйвър и dsn в PDO-то. Тази част ще се опитам с възможно най-малко TODO-та да я разпиша, т.е. 90% от нещата да са ви дадени.
За самото мини приложение ще има повечко TODO-та. Може би ще е 50 на 50 дадения код и този, който се иска вие да напишете.
Ако лаба го качите утре на обяд (23.09), моля дайте поне едно денонощие време за реакция. Много хора имат и други задължения и не могат да реагират за от обяд до вечерта. Да не говорим, че за някои "от обяд" е по-скоро след 19-20 ч.
Лабът е качен :)
Супер, достатъчно навреме :)
ПС. RoYal видях, че ползваш HEIDI SQL за работа с бази данните и много ми допадна - изключително лек и интуитивен. Мисля, че няма да е лошо да го добавите, като tool в курса по Бази данни - най-малкото може успешно да замести Workbench-а за MySQL. /не си спомням да беше споменаван на курса.../
Да не отварям нова тема, имам един въпрос. Как е правилно да се пишат отварящите къдрави скоби в PHP - доколкото прочетох и видях в интернет:
- за класове и методи - на нов ред;
- за условни конструкции и цикли на същия ред.
Така ли е?
Точно това е общоприетата конвенция :) PSR-2
P.S.: Добра идея е това да се вкара в ресурсите по бази данни Heidi-то. Ще го направим :)