Софтуерно Инженерство
Loading...
Felixfelicis avatar Felixfelicis 1 Точки

100-200points Основи на програмирането (изпит)

Здравейте, колеги

Съжалявам, ако повтарям нечий въпрос, но се интересувах, дали бихте препоръчали продължаването напред, в случай, че съм си взел предстоящият ми скоро изпит по Основи на Програмирането със 100-200 точки? Разбирам, че не винаги е възможно да постигнеш максимума, но имайки предвид сложния материал и ускоряването на темпото, което предстои във Фундаменталс, струва ли си?

Има много фактори, които също така определят времето и сериозността на самоподготовката. Студент съм в ТУ- СОФИЯ и това значително съкращава свободното ми време за странични курсове, развития (без, разбира се, да компенсира с нещо истинско, то изборът си беше мой преди години, нямах много добри съвети, тн). 

Без повече спам, кратко и ясно, бих искал просто да разбера какво е по- опитното ви мнение :) Благодаря много!

alevtodorov avatar alevtodorov 29 Точки

Между 300-400 точки е добре да имаш за фундаменталс. С 100-200 също става, но ще ти е много сложно. При положение, че нямаш много време, ти препоръчвам да отделиш време на Basics-а и да се явиш на поправка за повече точки. Най-добре е да имаш над 400.

0
Felixfelicis avatar Felixfelicis 1 Точки

Благодаря на всички ви за отговорите!

Аз не се притеснявам толкова за самия материал и сложността му, колкото и времето, което остава до изпита и наближаващите ми ангажименти спрямо университета, в който си уча. Запознатите с ТУ-София биха ме разбрали много добре: 6 изпита, 3 контролни(които са с текуща оценка и неприминаването им води до изпит...),1 курсов проект и 1 курсова работа, като изпитите ми започват 1 ден след изпита Основи на Програмирането в СофтУни. Материалът е много приятен, не е сложен, владея го според мен. Нямах никакви проблеми с домашните, дори задачите със звездичка, повечето ми бяха много интересни и занимателни, но както знаете, всичко това консумира много време. 

Притеснението ми е това, че нямам пълното време да реша много задачи за подготовка на самия изпит, решението на които бих могъл да направя, имайки повече време за преглед, търсене на инфо, четене из нета и опитване. Решил съм няколко изпита в джъджа като общите ми брой точки са били 300, 400 няколко пъти, но пък се е случвало да отворя следващ изпит от друга дата и да фейлна драстично с 100-150 точки, точно поради причината и че съм отделил по- малко време за решаването му и задачите, които срещам за пръв път са били с по 1-2 интересни уловки или изисквания, които не стават само с досещане, ами и с малко или много опит, решаване, де факто да ти е познато... Това ми е основното притеснение, че дори за минимални грешки ще фейлна да получа повече точки от задача. Случвало ми се е задачата да ми е оценена с 87 точки, и само като променя някои неща в променливите или просто типа данни, точките да скочат до 100. Това ме притеснява, че заради липсата ми на време да се отдам изцяло на СофтУни, имам леки пролуки, които ще ми попречат. Но самата материя ми е приятна и мисля, че я владея.

0
04/01/2016 20:30:49
supersane avatar supersane 233 Точки

Здравей, и аз съм студент в ТУ София. След като изкарах отворения курс по Java, реших да прекъсна ТУ, и сега март записвам фундаменталс. Нека ти дам един съвет. Когато решаваш изпит и фейлваш със 100-150 точки, мисля че не трябва да преминаваш на следващ изпит докато на въпросния не изкараш поне 400. Ако се чудиш защо, защото задачите на които си фейлнал, като ги пропуснеш означава, че не си ги усвоил и какво става ако някоя от тях ти се падне на изпита? Напускам ТУ, не толкова, че времето не ми стига, колкото че уча материал, доста далеч от това, което всъшност искам да уча(електронка съм в ТУ), но и от друга страна искам изцяло да се отдам на СофтУни, и да попивам всяка капка знание, която ми предстои да науча. Никой не се ражда научен, а в тази сфера едни се учат по-лесно, други по-трудно, но заключението, е че трябва постоянство и 4+ часа кодене на ден. А когато едно нещо ти е приятно за правене, тези 4+ часа не ги усещаш как минават. Равносметката на курса по Java, който изкарах беше 13 примерни(предишни) изпита решени като подготовка за моя. Успех с избора! :)  

0
StaVykoV avatar StaVykoV 169 Точки

Също бих ти препоръчал да сваляш тестовете на които фейлваш и да се опитваш по тях да намериш грешката си(ако не можеш сам разбира се). Ако и това не помогне, отваряш решенията на автора и се учиш и от тях. Определено си изисква време за да посъбереш опит :)

0