Loading...
p_shalev avatar p_shalev 80 Точки

График модул Front-End (3-то ниво)

   Здравейте! В момента изучавам High Quality Code, но всъщност съм част от Front-End нивото(за мен се пада 3-то ниво подред). Доста сложно за обяснение, но се надявам да сте ме разбрали. Виждам, че в графика изпитът за КПК е заложен на 07.02.2016, а началото на курса по Advanced JavaScript(моят следващ предмет) е на 01.02.2016. Пак по въпросния график виждам, че продължителността на курса по Advanced JavaScript е три седмици, от които аз поради обясними причини(КПК) ще пропусна една. Искам да попитам коректно ли съм разчел графика? Защото ако съм, това означава, че автоматично аз ще трябва да изгубя 1/3 от курса си и ще имам 2 седмици за да си припомня синтаксиса на език, който не съм използвал от 04.2015г., да науча новия материал и да се подготвя отлично за изпит. 

Тагове:
11
Въпроси за SoftUni
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

По-рано имаше подобна тема: https://softuni.bg/forum/7897/grafik-na-izpiti-v-softuni

Щом така пише в графика, много малко вероятно е да е грешно. Датите за изпити се определят предварително и обикновено е сложна задача да се променят.

Колегата, чиито коментар скрих, беше прав, че неприятностите, с които се сблъскваш, са си твоя вина. Преценил си преди време, че можеш да караш паралелно два курса с всички възможни негативни последствия от това. Решението е да приоритизираш, решаваш кое е по-важно и ограниченото си време го разпределяш така, че да научиш по-добре него. 

-12
p_shalev avatar p_shalev 80 Точки

Най-верояно аз не мога да се изразявам правилно. Сега ще се опитам наново, но този път по-описателно да обясня казуса си, барем бъда разбран. 
Обучението ми в Софтуни протече по следния начин:

1.Първо ниво 01.2015-05.2015 (Java Basics, HTML+CSS, JavaScript Basics, PHP Basics)

2.месец и половина почивка, поради смяна на програмата за обучение
3.Back-End 15.06.2015 - 11.2015

След като завършихме Back-End нивото започнахме Front-End нивото, от което аз и моите колеги вече бяхме изучили HTML+CSS и JavaScript Basics и на тяхно място бяхме автоматично записани на 2 от курсовете от новото Basic ниво(OOP, КПК). Тоест моята програма(назначена ми от любезния екип на СофтУни) за 3-то ниво изглежда по следният начин:
   ООП -> КПК -> JS Advanced -> JS Apps -> JS Frameworks .
Адски сложният въпрос, който зададох е защо 2 от курсовете от моята редовна програма като студент, за която съм заплатил изисканите от мен суми, се застъпват? 
Как точно имам вина за това, моля обясни ми. В случая си прав, че най-верояно ще има негативни последствия и ако аз бях взел решенията, довели ме до тях, нямаше да задавам излишни въпроси. Но в случай, че решенията не са взети от мен, мисля че имам простичкото право да попитам за обяснение. Ако пак съм бил неясен, съм насреща за нови упреци и въпроси. 

8
antata_iv avatar antata_iv 27 Точки

Фил, много извинявай, ама въобще не си прав (както и колегата, чиито коментар си скрил).

За нас програмата я промениха след като завършихме старото Ниво 1 (или Ниво 0 - не помня вече как се казваше) и тогава там нямаше нито Advanced C#, нито OOP, нито HQC. И така ги натъкмиха нещата за нас, че за да си ги изкараме (без Advanced C# по време на който така или иначе имаше дупка до Back-End нивото), тъй като са едни от най-фудаменталните (и без които реално дори част от сертификатите не можеш да си вземеш) трябваше все да се карат с някое от Fundamentals нивата - паралелно дали със Back-End тогава, дали със Front-End сега. И не, това НЕ Е мой избор. Моя избор е единствено паралелно в кое от нивата да се карат, но резултата и за OOP и за HQC е горе долу същия. Вярно, най-вероятно сме останали вече само шепа хора такива и никой не ни бръсне за нищо, но все пак ни има. Отдавна съм се отказал да споря по този въпрос с който и да било от СофтУни и не искам да считаш този коментар като някакъв вид хейтене или че искам да направите нещо специално за нас по въпроса - само казвам каква е реалната ситуация. И просто не ти прави чест да отговаряш така, след като не си проучил ситуацията като хората. Айде със здраве! :)

8
12/01/2016 14:03:07
dimityr.jechev avatar dimityr.jechev 198 Точки

Значи е наша вината ,че сме влезнали януари 2015 и сме се записали да учим по една програма,която после се променя и се застъпват изпитите ?Къде е нашата вина ?Аз лично си карам КПК и JavaScript Basic паралелно,защото не се явих в първо ниво на JS Basic,но това вече наистина си е мой личен избор.Но JS Advanced и КПК да се застъпват също с една седмица ????WTF ???
Продължавате да вървите по стъпките на държавните университети....БРАВО...Правите си каквото искате,разигравате ни както ви скимне и после ние сме  си виновни...

7
12/01/2016 14:13:56
p_shalev avatar p_shalev 80 Точки

Колега, аз не разбрах и защо последният ти коментар беше изтрит, като се вижда, че даже не е бил прочетен, а описа доста добре ситуацията, но както и да е. Относно качеството, което ни се предлага - фактите и отношението говорят...

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

По програма два випуска в момента имат КПК, друг випуск имат JS. Който кара и двете паралелно, сам е направил избор да запише другото сега, вместо да изчака, за да може да се отдели цялото си внимание на него. Както за всички курсове, може да се явите на изпит с всеки следващ випуск, така че винаги имате възможност да си нагодите натовареността спрямо възможностите си. Аз като съм имал два изпита в два поредни дни какво да кажа? Можех и двата да ги оставя за по-нататък, сам реших да не го правя; излезе ми през носа, но отговорността си е моя.

Януари 2015 попаднаха в най-сериозните промени в програмата, няма спор. Моят съвет е видите кога са следващите дати за изпитите, които искате да вземете, и да си направите сметката. Защо например не оставите JS за поправка след като е такъв проблем?

Скрих целия отговор на колегата по-рано, заедно с всички коментари, защото явно сте афектирани и тонът се изостри.

-4
12/01/2016 14:49:47
p_shalev avatar p_shalev 80 Точки

Аз наистина недоумявам как може така да куца комуникацията помежду ни. Вместо да се отговори на въпросът ми, застъпват ли се два от курсовете, аз трябва да пиша оправдания безброй. Зададоха ми се въпроси и ми се отправиха обвинения, че не мога да си преценявам силите, но дори и зачатък на отговор не се появи, та бил дори и той - "Ами сори, вашия випуск сте си така - прецакани!". Обсъждаме вече три часа условието на задачата, което си го имаме по default, а по проблема никой не мисли, ако мога да използвам една лека метофорка, нали ;) Като гледам, вие няма да се уморите да пишете, че ние сме в грешка, а пък аз няма да се уморя да се опитвеам да ви оборя. За мен коректното отношение е важно и мисля, че съм от моя страна съм го доказал - отивал съм на изпитите на време, спазвал съм часовете за защита на екипни проекти, плащал съм си таксите навреме и т.н. А коректно от ваша страна би било поне да ни предупредите за тази "лека" аномалия в програмата. Аз така или иначе ще се справя, друг вариант няма, но не е там въпроса. Мислех, че Софтуни не е като измислените държавни университети и има уважение към студентите, но уви "ние сме си виновни"...

5
mbencheva avatar mbencheva 52 Точки

Не искам да наливам масло в огъня, ама ще го направя, че малко и аз подпалих:-)
Фил, теб специално много те уважавам, и като лектор, и като човек, който винаги откликва на всякакви проблеми

но да изпадна в досадните малки, дребнави подробности:

1. когато записахме нивото, тези дати не бяха ясни(аз например исках да ходя и на питон, след като видях датите... и за екипни проекти вече не мисля) Има и сложен C# advanced 2 седмици след JS advanced -  и ако не се лъжа това е единственият шанс за хората от нашето ниво да се явим без заплащане (въпросът не е в 20-те лева, а в начина, по който са сложени нещата, нали все пак целим качество)

2. разбира се, винаги може да оставим изпит за поправка. Но специално ако оставим този, мисля че ще си прецакаме нивото.

Аз отдавна не искам да коментирам нашето ниво, но с този пост искам да подкрепя колегите от моето ниво(и не само), които се чувстват засегнати и може би пренебрегнати от софтуни(както аз малко или много се чувствам).

Поздрави,
Мария

3
12/01/2016 18:34:14
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Да сложим точка на тази безплодна дискусия.

Аз съм студент от втория випуск и съм минал през всякакви организационни недоразумения (включително каране на КПК паралелно с други предмети като ООП, Advanced JS и JS Apps). Тъй че разбирам много добре причините за това недоволство. Не виждам обаче предложения.

Предложете някакво решение и го представете пред СофтУни. Програмата е направена такава, защото явно не е имало по-добри варианти (всички курсове и випуски зависят един от друг по някакъв начин). Ако намерите вариант да няма припокриване и едновременно с това други випуски да не са ощетени, сигурен съм, че ще срещнете подкрепа. Никой не прави програмата с мисълта как да прецакаме еди-кои си студенти, че да им покажем колко малко ги уважаваме.

Вашата цел предполагам е да получите качествени знания. Ако смятате, че програмата няма да ви го позволи това, значи имате проблем, на който търсите решение. Предложих едно решение, да си организирате индивидуално програмата по такъв начин (например каране на КПК с друг випуск), че да можете да учите пълноценно. След като това не ви устройва, предложете нещо друго. С обяснения колко е кофти така, както е в момента, и цъкане на минуси няма да има положително развитие.

3
mbencheva avatar mbencheva 52 Точки

Ето това е постът, дето дава надежда на такива като нас:-)

Мерси!

И само за протокола, аз не цъкам минуси

0
p_shalev avatar p_shalev 80 Точки

Извинявам се, ако си се засегнал от минусите, но първите ти постове бяха от съвсем друг характер - ти хвърляше обвинения, че едва ли не ние сме си били виновни. В крайна сметка за това е сложена тази функционалност и мисля, че достатъчно добре показва общото мнение(аз не мога да воутна повече от веднъж). Съгласен съм, че с мрънкане няма да се оправи ситуацията, но и не мога да определя своите постове, както и на колегите, като оплакване и мрънкане. В спора се ражда истината - ето, виж как ти от позицията "вие сте си виновни", премина в такава, в която признаваш, че има неволно ощетени. Въпроса е да има диалог, тогава и ще намерим решение. Можеше да се драсне един мейл на хората от този випуск, за да са подготвени за по-сгъстения график, а не да е поместено някаде си по календарите и сами да се досещаме, или по-зле - да го научиме постфактом вече изпуснали няколко лекции. На всеки времето му е ценно и е редно да се уважава този факт. Не мога да предложа решение на въпроса с графиците, но и никой не ми е искал помощта или пък мнението редно ли е да са така нещата, а сега със сигурност вече е късно за промени. А да изразиш недоволство, когато си ощетен ще оставя всеки да си прецени добро или лошо нещо е. И аз се надявам да прекратим тази безкрайна дискусия, ясно разбрах позицията ти, мисля и ти моята. Лека вечер!

2
pepster avatar pepster 69 Точки

И аз ще се включа в подкрепа на колегата, повдигнал въпроса със застъпването на курсовете.

След този кошмар - бекенда, в който ни хвърлиха... крайно неподготвени... си мислех, че експериментите са приключили, но не! Вече отдавна е спряло да ми пука и отдавна съм спряла да вярвам в СофтУни, наистина вече нямам търпение всичко това да приключи. Но след това изказване, че вината си е наша ... не мога да се въздържа и да не кажа, че ПРЕКАЛИХТЕ! Каква по-точно е вината ни в случая?! Крайно некоректно и безотговорно отношение, както на СофтУни към нас, така и твоето Фил към колегата.

5
anto84 avatar anto84 16 Точки

И аз съм по същата програма. Присъединявам се към коментарите на колегите, смятам че нашата програма не е справедливо разпределена.

Не забравяйте и за курса Advanced C# той също се застъпва със Java Script курсовете! Това наистина не е справедливо. Ще се радвам ако екипа на Софтуни разгледа програмата и евентуално се измисли някакво решение.

0
12/01/2016 22:53:26
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

"Но след това изказване, че вината си е наша ..."

Не беше добре обяснена ситуацията в оригиналния пост и не бях единственият, който не разбра, че застъпването не е резултат от личен избор да се взимат паралелно предмети. Така че второто изречение от поста беше доста оптимистично: "Доста сложно за обяснение, но се надявам да сте ме разбрали." Очевидно хората, които не са част от този випуск, няма как да разберат драмата без допълнителна информация. И логично обвинението, че колегата не е преценил правилно възможностите си, беше лично към него под презумпцията, че той описва отделен случай. Ако прочетеш пак поста му ще забележиш, че той говори в единствено число, все едно описва изолиран случай. Никъде не споменава, че говори за целия випуск.

Относно Advanced C# - първите три випуска не са карали този предмет, но материала в огромната си част е взет в други курсове. Просто отивате на изпит, както направиха всички, които вече взеха предмета. 

1
dimityr.jechev avatar dimityr.jechev 198 Точки

Защо ние(студентите) трябва да намираме решения на проблеми създадени от организацията в СофтУни ?Ние си плащаме за да изучаваме "програмиране" ,а не да решаваме мениджърски проблеми .
Щом сме си платили имаме право да кажем,кое не е добре направено....Вие си измивайте ръцете с това "Вие сте си виновни.".А кой е виновен ,че защитата на проектите по ASP.NET MVC започнаха след 2-3 часа и никъде нямаше информация за това забавяне ?Кой е виновен,че в  подготовките за изпит по ASP.NET MVC се стигаше  до създаване и seed на DB ?Кой е виновен,че на някои лекции видеата се качват след 4-5 дена ?

6
djumi91 avatar djumi91 6 Точки

Фил специално от теб не съм очаквал такъв тип коментар. Да кажеш, че ние сме си виновни просто нямам думи.

Поне да бяхте ни казали пичове изовбщо не ви е*е за вас (хората които постоянно на мятате) ще учите квот ви дадем на който не му оттърва да се изнася.

Специално към екипа на СОФТУНИ. Хора вземете се в ръце!!!!!

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.