Професионална програма
Loading...
Anjela_Aleksandrova avatar Anjela_Aleksandrova 71 Точки

Малко информация за Софийския, ако може?

Здравейте,

Тъй като искам след това да се занимавам с нещо свързано със софтуерна архитектура, исках да попитам някои неща.Имам още 2 години принципно, докато завърша средното си образование и запиша в Софийския, във Факултета по математика и информатика, но исках да попитам преди това някой от там или някой, който знае, коя специалност от всички ще е най-подходяща за това, с което казах по-горе, че мисля да се занимавам.Знам, че имам 2 години и може би е рано , но искам да започна да си се подготвям за нещата от сега, за да ми бъде там по-лесно, когато ида. Благодаря предварително за отговорите! :))

0
Общи приказки
atomcat avatar atomcat 0 Точки

Доста глупости са изписани вече от хора, които не са много наясно с нещата. ФМИ може да ти даде много повече от която и да е академийка, но трябва да положиш и ти усилия. Технологиите се менят, но добрата теоритична основа не и ще ти е от полза винаги. Дали математиката, която се учи и е редовното оплакване, ще ти потрябва или не зависи от това с какво решиш да се занимаваш. Дори да не ти потрябва повече е добра тренировка за развитие на абстрактнто мислене. За 4-те години ФМИ дава доста по-широк поглед и не се знае дали няма да си промениш интересите с времето. Това няма как да стане без да се учат много неща, някои от които ще се окажат безполезни за един или за друг. Може в един момент да решиш, че искаш да учиш магистратура или докторантура в чужбина, може би да се занимаваш с наука. Това няма как да стане без да минеш през истински ВУЗ. Голяма вероятност има като отидеш в университет в чужбина да намериш някой от ФМИ, който учи или дори преподава там. Друго важно нещо е, че средата във ФМИ е силна и това помага много. Когато част от колегите ти са състезатели от олимпиади е много по-мотивиращо да се развиваш.

Кокретно за специалностите мисля, че компютърни науки е най-добре като програма и ниво на студентите, но и натоварването е по-голямо. Софтуерното инженерство и информатиката също са добри, нивото в информатиката е малко по-ниско и има повече математика. От информационните системи имам впечатление, че не ги натискат много да учат и е по-лесно, нивото като цяло е по-ниско. Във всяка специалност има възможност да попаднеш на някой добър, но просто в едни са повече отколкото в други.

Придобиването на практически знания и умения е много по-лесно с добра теоритична основа. Обратното е значително по-трудно, а понякога без основата не можеш да се качиш на следващото стъпало. Кое ще избереш зависи от теб и двете имат предиства и недостатъци.

0
Anjela_Aleksandrova avatar Anjela_Aleksandrova 71 Точки

Преди, много мислех да ходя в чужбина, но след това , след едно посещение на ФМИ от училище, ни запознаха и обясниха що-годе нещата, как са там. И доста ми допадна, не само по думите им, защото е ясно, че всеки за своето ще говори,като за най-хубаво и добро, ами и обстановката също така. Винаги ми е била интересна математиката,информатиката и нещата свързани с компютри, като цяло. Затова и ще кандидатствам с тях. Все още само се чудя, за коя от всичките специалности да се пробвам. :D И също така , с какво или на какво, по-точно, да наблегна от сега, че да ми е по-лесно там.

0
atomcat avatar atomcat 0 Точки

Наблегни на математиката, особено това, което се учи в 12-ти клас. Ще ти е от голяма полза и да се научиш да програмираш преди ФМИ. Вече има много и добри материали в интернет както на български(софтуни, телерик и т.н.), така и на английски. За две, дори и за една година, е напълно постижимо.

1
Anjela_Aleksandrova avatar Anjela_Aleksandrova 71 Точки

Да, благодаря за информацията! :)

0