C# или Java
Здравейте,
След презентацията и дискусията с Наков във връзка Soft Uni 3.0. , събирам информация за ползите и недостатъците на двата езика с цел да избера най-подходящия и да запиша съответния stream (професия). Направил съм следното разделение и заключения
Желание за кариерно развитие – какъв точно програмист искам да бъда – desktop, mobilde или web приложения? Микро контролерите са запазена територия на C/C++.
Двете платформи (.NET и JAVA) могат да бъдат backend приложения, но според източните в интернет не са толкова разпространени колкото PHP, Python, Ruby, etc. Ползването на XAMARIN (C#) или Codename One (Java) позволява писането на мобилни приложения за всички палтформи – iOS, Windows, Android, Blackberry и т.н.
Сравнение на характеристиките на езиците. В Уикипедия има полезна статия:
https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_C_Sharp_and_Java
Нека програмисти с опит да коментират има ли превес единия над другия език като характеристики и защо? Това би било от полза за нас, които тепърва решаваме на къде да се ориентираме и нямаме опит в Java (някой от нас)
Пазар на труда – пазарът в световен мащаб е полза на Java, както и заплащането. Както Наков каза в България се търси .net/C# в по-голям обем спрямо света, предвид квалифицираните кадри. Заплащането на Java програмисти е по-високо.
Прогноза за развитие – очевидно, че Microsoft се „отваря“ към мултиплатформеност, което в бъдеще би било „изравняване“ на резултата с Java.
Среда на разработка, което е важно за мен като Windows потребител:
.net/C# - Windows
Java – Linux (нека по опитните да споделят коментари дали е задължително условие при сериозни проекти)
Личното ми усещане е, че който и език да избера няма да сбъркам, като леко клоня към C#, предвид по-широкото му приложение в web и изгледите за развитие на .net платформата
При всички условия за web и мобиле HTML, JS, AJAX, DB са задължителни.
Ще се радвам всеки, на който предстои да запише някои от двама модула от май, да сподели мнение
Поздрави
Тихомир