Професионална програма
Loading...
naskoni avatar naskoni 68 Точки

Oracle Database Homework - как се импортира чужда база данни?

Здравейте, колеги :)

Каква е процедурата според вас? 

Създадох нов workspace в Oracle XE и след това сe вързах към него през SQL Developer. Отворих файла от проверяваното домашно и пробвах с Run Script, но ми дава грешки. Пробвах и с моята (генерирана от SQL Developer) база - същата работа. :) Без проблем импортирам само празната база, генерирана от Data Modeler.

 

 

 

 

Тагове:
0
Java Web Development
deyan.zhekov avatar deyan.zhekov 159 Точки

Здравей,

има 2 основни начина за пренасяна на база от данни:

1) Прави се Dump на базата (нещо като архив) и се импортира в новата

2) Прави се extract на DDL-а от едната база и се пуска като SQL заявка в другата.

Вариант 2 е по-лесен, но има малка особеност - SQL Developer-а експортва твърде много информация (като например table namespace, schema преди името на таблицата и др.). За да сработи в новата база трябва да се сведе заявката до чист SQL CREATE TABLE например.

CREATE TABLE test (

id NUMBER PRIMARY KEY,

name VARCHAR2(50)

)

Друг проблем е, че експортва дати в някакъв странен формат RRRR (по спомен), който трябва да се замени с YYYY.

 

1
asata avatar asata 8 Точки

Здравейте, искам да запитам: попадна ми домашно само с ddl файл. Какво да го правя? Пускам го като sql и ми дава ерор на всеки ред SQL Error: ORA-00922: missing or invalid option. В момента съм на 4-тото домашно, двете изобщо нямаха бази данни, 1вото явно беше грешно импортнато и сега 4-то отново ми дава еррори и е защото е някакъв ddl файл или кой знае... На последното няма да дам оценка и лично за себе си отчитам, че не съм научил импортирането

0
19/03/2016 10:37:20
deyan.zhekov avatar deyan.zhekov 159 Точки

Здравей,

"попадна ми домашно само с ddl файл. Какво да го правя?"

аз лично бих го оценил с до 3 по десетобална система. Основното продължава да е Java кода.

"Пускам го като sql и ми дава ерор на всеки ред SQL Error: ORA-00922: missing or invalid option."

ако наистина е така или не е extract-нато след създаването на обектите и е писано на ръка или е extract-нато от база различна от Oracle, която има други ограничения.

"На последното няма да дам оценка и лично за себе си отчитам, че не съм научил импортирането"

импортирането по този начин не изисква административни познания, но за да стане гладко трябва да се extract-не правилно. Последното за жалост не е толкова лесна задача от SQL Developer-а. За съжаление tool-овете, които съм ползвал и правят нещата добре са всичките платени. Не го приемай прекалено тежко - не е толкова голяма част от курса това :)

0
naskoni avatar naskoni 68 Точки

Импортирането по този начин не изисква административни познания, но за да стане гладко трябва да се extract-не правилно. Последното за жалост не е толкова лесна задача от SQL Developer-а. За съжаление tool-овете, които съм ползвал и правят нещата добре са всичките платени. Не го приемай прекалено тежко - не е толкова голяма част от курса това :)

Основното ми притеснение (предполагам и на някои колеги) не е толкова свързано с домашното, колкото с финалния проект. Ще трябва да можем успешно да експортираме базата, за да я предоставим за проверка. :) 

 

1
deyan.zhekov avatar deyan.zhekov 159 Точки

Здравей,

няма нужда да се притесняваш. Ще го покажа на workshop-а как става за да сте сигурни, че ще го направите правилно, но основното си остава Java кода... курса е все пак по Java :)

1