Софтуерно Инженерство
Loading...
dobribozhilov avatar dobribozhilov -11 Точки

Разфокусирането на СофтУни... курсове по какво ли не вече...

От доста време се глася да поставя този въпрос, но днешния мейл, в който ме каните на курс по "Фотография", вече мисля, че "прелива чашата" (в някакъв ироничен смисъл, не го приемайте негативно). Та искам да кажа, не започнахте ли много да разводнявате Университета. Той беше много добър проект, и името му е силен маркетинг - Софтуерен. Сега започнахте какви ли не курсове по екзотични технологични въпроси, които не са "софтуерни". Но това с "Фотографията" вече е култово.

Да уточня - аз се преквалифицирах през СофтУни, и въпреки че съм на 40, успях да си сменя професията. Много добри са курсовете, за човек дето някога си е учил това, и сега да види до къде са стигнали нещата, това е много добър проект.

Но като се разфокусирате, дългосрочно ще загубите. Пазарът е точно за софтуерни специалисти. Не дори толкова за сис-админи, да не говорим за "ФотоШоп", Джумла, SEO или нещо подобно. Има и такива професии, но голямат дупка е при програмистите. И университетът с името си много добре влиза в тази ниша. С "Фотографията" олеквате.

Бих ви препоръчал и нещо, което можете евентуално да направите в силната си област. Някак трябва да се преодолее изискването за "стаж" от фирмите. Чисти "младши" позиции много малко фирми предлагат и конкуренцията е огромна. Никой не ще да се занимава с обучението на млади програмисти. От друга страна, те не могат да се обучат сами, вкл. нивото на СофтУни не е равно на ниво на младши програмист с 1 година стаж. Ето това някак трябва да се реши. Може би разширение на обучението чрез работа по реални проекти, но без да се наемат хората на заплата, а един вид - като стажове. Но сериозни големи проекти, а не упражнения и екипна работа дето е сега. Не го признават това, не ти отваря врати. Искат стаж, а стаж извън фирмите не може. Това е дупката, и тя е по-важна от "Фотографията"...

-8
Въпроси за SoftUni
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

Аз не разбрах точно какъв е проблема? Има курс, на който не искаш да се запишеш... ми не се записвай просто, защо го приемаш, че от СофтУни държат да се запишеш, че чак да ти "прелее чашата" :D Според мен "чашата" може да ти прелее от курс по готварство, ама от форография, при която 3/4 от времето ти отнема в обработка на изображенията чрез какви ли не приложения (приятелката ми е фотограф и знам колко време отнема) не виждам защо да го няма тоя курс в СофтУни.

0