Софтуерно Инженерство
Loading...
EyubDjelil avatar EyubDjelil 9 Точки

Как да започнем работа и въпроси относно изискванията

Здравейте колеги,

Търся работа - по специално съм избрал Junior Java Developer. Преглеждам обявите за работа почти всеки ден по 2 пъти (1 с Junior  и 2ро с Младши)  та да не изтърва някоя обява. Прави ми впечатление, че изискванията са доста високи, но не се отказвам. Вече 2 месеца подавам документи и за сега съм бил на едно единственно интервю за работа.

Във връзка с това първия ми въпрос - Как можем да разберем какво в кандидатурата ни не е наред?

Предполагам всички софтуерни фирми отговарят по един и същ начин - шаблонен E-mail  в който ти се обяснява, че в момента нямат подходяща позиция за човек с твоите умения(сиреч липсата на такива също). Никой не казва пишеш грешен код или стилът ти на писане е ужас.

Явно има нещо което не е наред(nормално е след 2 месеца да си помисля, че явно в мене е грешката):

  •  Липса на опит - за Junior позиция би било смешно.
  • Проекти - нямам такъв голям или значим проект с който да се похваля. Всичко на всичко конзолни приложения. А да напиша, че съм написал програма за събиране на 2 числа в конзола или нещо такова, за мен си е направо жалък опит и предполагам няма и да доизгледат CV-то до края.
  • CV - не е европейски формат, отделил съм време направил съм го с всички изисквания за стилове шрифтове - по мое мнение бива (да не казвам бижу).

Втори въпрос - какво означава предишен опит 6 месеца мин. ,1-2 години. 

От пръв поглед става ясно, че търсят хора които са натрупали някакъв опит в сферата. Но мен лично това ме обърква.Наков казва, че всички фирми си тръсят работници в дългосрочен план и да кажеш, че искаш да ходиш да работиш при брат си в еди коя страна след година или две си е чист автогол. Това ме навежда на мисълта - явно фирмите нямат нищо против хора, които исат да работят при тях няколко месеца или година и да си бият камшика. Друг вариант е да са били junior  и след няколко месеца от фирмата да са им казали - sry не се получава. Трети вариант стажантът да е научил всичко (това възможно ли е?) и да не могат да го научат на нищо ново повече и да иска по-предизвикателна работа.

Както споменах търся си работа и естественно предпочитам лишения и работа като junior , отколкото да продавам семки на пазара (примеррно) и вечер да гледам видеа и решавам задачи от курса. Бях се замислил и за студентски заем от SoftUni, но там изискванията са до 25 годишни и да са в  присъственна форма и просто не съм в категорията.

Бих се радвал на всякакви препоръки или идеи.

7
Работа
TeodorDimitrov89 avatar TeodorDimitrov89 266 Точки

Поздравления за темата,ще я следя с голям интерес.

Успех на всички.

1