Професионална програма
Loading...
onefen avatar onefen 27 Точки

Github Desctop

Здравейте.

Искам да питам зъдължително ли е да ползваме GItHub Desctop. До сега винаги съм ползвал конзолтата и съм си свикнал с нея. В началото ползвах TorutoiseSVN, но то почна да се дъни и да не може да качава успешно файлове и затова минах на конзолата и с нея си качвам нещата макар, че до сега съм го правил по следния начин - първо си правя repository в github от сайта им после си копирам адреса на проекта в клипборда и след това в конзолата отивам там където искам да го запиша и пиша git clone адреса. То си ми прави локално repository аз качвам каквто ще качвам вътре в папката която ми е направило, После си влизам в нея с конзолата с cd името и пиша git add . После пиша git commit. Отваря ми се един файл с Notepad пиша вътре какво съм качил, какво съм променил и тн. Записвам файла и го затварям. И накрая пиша git push. И то ми качва промените в сайта. Само това съм ползвал, не ми се е случвало да има конфликти merge и тн. При конфликт проблем ли ще е с конзолата и ли ми трябва заължително Desctop версията.

Тагове:
2
Programming Fundamentals
Filkolev avatar Filkolev 4486 Точки

Всеки нормален програмист ползва конзолата, защото това е естествената среда на гит и там имаш най-голям контрол. Докато в някакъв UI цъкаш sync и не знаеш какво се случва.

Не знам последните версии как са направени, но преди на въпросната графична програма като се получаваха някакви грешки изписваше нещо в стила "ми сори пич, отвори си конзолния клиент и го оправи това, аз не мога да се справя".

Според мен е грешно обучението да се провежда на нещо различно от конзолните клиенти. Така научаването на тази изключително важна и ценна технология (може би единственото нещо, което всички работодатели навсякъде ще ценят еднакво) е много по-повърхностно. Хората свикват да цъкат някакви бутончета както правят и хората, които бъкел не разбират от програмиране, и като стане нещо по-сериозно не знаят какво да правят.

Относно комит месиджите, прието е да има някакъв темплейт, обикновен текстови файл. В конфига на гит слагаш пътя към него и текстовия редактор, който ползваш, ще ти отвори въпросния темплейт. 

А конфликтите са си изцяло друга тема...

1