Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
onefen avatar onefen 27 Точки

Github Desctop

Здравейте.

Искам да питам зъдължително ли е да ползваме GItHub Desctop. До сега винаги съм ползвал конзолтата и съм си свикнал с нея. В началото ползвах TorutoiseSVN, но то почна да се дъни и да не може да качава успешно файлове и затова минах на конзолата и с нея си качвам нещата макар, че до сега съм го правил по следния начин - първо си правя repository в github от сайта им после си копирам адреса на проекта в клипборда и след това в конзолата отивам там където искам да го запиша и пиша git clone адреса. То си ми прави локално repository аз качвам каквто ще качвам вътре в папката която ми е направило, После си влизам в нея с конзолата с cd името и пиша git add . После пиша git commit. Отваря ми се един файл с Notepad пиша вътре какво съм качил, какво съм променил и тн. Записвам файла и го затварям. И накрая пиша git push. И то ми качва промените в сайта. Само това съм ползвал, не ми се е случвало да има конфликти merge и тн. При конфликт проблем ли ще е с конзолата и ли ми трябва заължително Desctop версията.

Тагове:
2
Programming Fundamentals
TeodorDimitrov89 avatar TeodorDimitrov89 263 Точки

Според мен е както ти е по-удобно. Никъде не се спомена на 100% че е задължително.

2
onefen avatar onefen 27 Точки

Въпроса е какво става при конфликт. Досега само аз съм качвал в тоя гитхъб.

0
TeodorDimitrov89 avatar TeodorDimitrov89 263 Точки

Някой който е работил с GitHub  и знае да отговори аз няма как да ти кажа,защото не съм работил с тази програма и я видях за първи път вчера.

 

0
Gesh4o avatar Gesh4o Trainer 305 Точки

Здравей,

Няма значение от това каква version control програмка използваш, ако има конфликт - отиваш и ръчно си оправяш проблема. Поне това знам от опита, моля, ако греша, да ме поправите. :)

Поздрави!

0
DimiTVP avatar DimiTVP 54 Точки

Не е задължително да го ползваш. Аз лично така и не можах да го подкарам (т.е. въобще не можах да го инасталирам на компа ми) и питах Наков той каза да си ползвам конзолата. По време на упражненията от петък всичко си направих с конзолата: качване на файлове, клониране, комитване(само това го правя през Torutoise защото е по малко писане така), мърджване, оправяне на конфликти... общо взето всичко можеш да си направиш през конзолата.

Просто GItHub Desctop е по-userfriendly и се пише по-малко, всичко е само с кликане, през конзолата трябва да се изпише всяка команда. 

Предполагам, че ни го препоръчват защото курса е за начинаещи в програмирането, но това си е само мое предположение.

1
msmilkoff avatar msmilkoff 341 Точки

Този "Github Desktop" трябва да се забрани със закон. Ползвай си конзолата като нормален програмист.

2
r3v3nan7 avatar r3v3nan7 365 Точки

Да. И аз пробвах Git Hub Desktopa и се омазах тотално. Не можах 1 простичък файл да кача около час. Като се прибрах от лекцията , това което за 1 час се блъсках и не успях когато бях в учебната зала, в къщи с конзолата го направих за 5 мин., точно както колегата е описал в първия пост. Не знам за вас колеги, но аз бях до тук с guthub desktop. Просто много нерви ми заминаха с него. 

0
borislav9212 avatar borislav9212 746 Точки

GitHubDesktop никой не го ползва, незнам защо ни го дадоха в лекцията.  TortoiseGit е истината.

0
onefen avatar onefen 27 Точки

Tortoiseto се дъни яко.

С конзолата никога не е имало проблеми

0
alex1966 avatar alex1966 255 Точки

Аз от 4-5 екипни проекта насам само конзолата си ползвам и нямам никакви проблеми, като ми изпише че има merge, оправяш го ръчно и после ти качваш, desktop github-a го имам но не го ползвам, просто защото свикнах с конзолата.

2
r3v3nan7 avatar r3v3nan7 365 Точки

За съжаление аз не успях да направя конфликт докато бяхме на лекцията. При конзолната версия ако стане конфликт изписва ли ти го ? Исках да видя какво се получава, но с този github desktop имах доста ядове по време на лекцията и нищо не стана. Сега установих , че с git bash се разбирам много по-добре и просто ми е любопитно като стане конфликт дали ти го изписва на конзолата или как разбираш , че има такъв :)

0
alex1966 avatar alex1966 255 Точки

Да изписва ти го и мисля че ти дава някакви опций да избереш

0
Lamms avatar Lamms 197 Точки

Не е само въпрос на това кой какво предпочита, а и компанията, за която ще работите дали има конктретни изисквания. Добре е да се познават различните варианти.

1
r3v3nan7 avatar r3v3nan7 365 Точки

Според мен е най-важно да се знаят основите. Да знаеш да си клонираш хранилището на хардиста , да качваш файлове после в него, да ги редактираш , да ги качиш обратно, да знаеш при конфликт какво се случва и как да се оправиш. Според мен основите за работа  с github са най-важни. Другото са просто различни инструменти, които ти трябва малко време да опознаеш и да си поиграеш с тях, но това става сравнително бързо щом имаш основните познания. Но като цяло като знаеш точно какво правиш и какво искаш да направиш с който и инструмент да работиш ще го направиш. Поне така си мисля аз :)

0
enevlogiev avatar enevlogiev 1167 Точки

Може да заобиколиш notepad с git commit -m "your changes here"

Ако има тегави конфликти, командата е git mergetool. В конфигурациите може да си сетнеш пътя към kdiff, голяма е гъзария. Остават само едни .orig файлове, дето трябва да изтриеш. Абе супер яко е.

 

0
Filkolev avatar Filkolev 4486 Точки

Всеки нормален програмист ползва конзолата, защото това е естествената среда на гит и там имаш най-голям контрол. Докато в някакъв UI цъкаш sync и не знаеш какво се случва.

Не знам последните версии как са направени, но преди на въпросната графична програма като се получаваха някакви грешки изписваше нещо в стила "ми сори пич, отвори си конзолния клиент и го оправи това, аз не мога да се справя".

Според мен е грешно обучението да се провежда на нещо различно от конзолните клиенти. Така научаването на тази изключително важна и ценна технология (може би единственото нещо, което всички работодатели навсякъде ще ценят еднакво) е много по-повърхностно. Хората свикват да цъкат някакви бутончета както правят и хората, които бъкел не разбират от програмиране, и като стане нещо по-сериозно не знаят какво да правят.

Относно комит месиджите, прието е да има някакъв темплейт, обикновен текстови файл. В конфига на гит слагаш пътя към него и текстовия редактор, който ползваш, ще ти отвори въпросния темплейт. 

А конфликтите са си изцяло друга тема...

1