Профил
Loading...
MilenaSl avatar MilenaSl 161 Точки

[Homework5] Ретуш - Проблем с цветовете в CMYK Mode

Привет!

Не знам къде съм бляла досега, правейки домашните си, но сега за първи път преобразувах в CMYK Mode изображението за печат (ползвала бях само Sharpen Filter).

Направих копие на RGB.psd файла, конвертирах го в Smart Object, изострих доста, преобразувах в CMYK и всичко изглеждаше супер, докато не го запазих и в .jpg формат. Цветовете се промениха твърде много, например очите ми останаха кафяви, червилото - розово... Разглеждам някакви tutorials по въпроса и от твърде краткия ми рисърч изглежда, че всички ползват различни техники за корекция. 

Та, бихте ли споделили как се справяте с промяната в цвета?

И по-озадачаващото: Защо преобразуваното в CMYK изображение изглежда добре в .psd файла, а в .jpg е тотално различно? 

Ето и линк към папката с домашното: https://my.pcloud.com/publink/show?code=kZEfQhZ0DMaP2nnCQ4KW43BAmrBxY1oEJxk

Благодаря предварително.

Тагове:
1
Photoshop
AntonPetrov avatar AntonPetrov 491 Точки

При преобразуването от RGB в CMYK някои от Adjustment Layers се игнорират (например Hue/Saturatuion) и това е причината да се променят цветовете. Би трябвало да се появи диалог, който ви предупреждава и там изберете Flatten, или предварително флатнете изображението. Не е проблемът във файловия формат, Retush_CMYK.psd всъщност е флатнат предварително и след това е конвертиран в CMYK, а Retush_CMYK.jpg не е направен от него, вероятно е направен директно от Retush_RGB.psd, без да е флатнат.

Странична забележка: за слоят eyes Exclusion не е никак подходящ блендинг мод, пробвайте някой от изсветляващите, например Screen или Linear Dodge (Add). Плъзгачът Lightness от Hue/Saturation по-добре да е на 0, и без това очите са тъмни.

3
MilenaSl avatar MilenaSl 161 Точки

Голямо благодаря за бързия и изчерпателен отговор.

За очите с Linear Dodge (Add) наистина изглежда доста по-добре, а плъзгачът за Lightness го сложих по средата между Вашето и моето предложение - на -30. Всяка по-висока стойност ми изглежда прекалено неестествено синьо за очи.

Относно CMYK и RGB явно бях направила каша от бързането. В крайна сметка се оказа, че съм виждала .jpg файла с много по-различни цветове заради програмата, с която отварях изображението. С Picasa Photo Viewer изглежда много по-различно, като призрак с мега ярки очи и червило, докато сега пробвах сWindows Photo Viewer и така вече изглежда като в .psd файла.

Problem solved! 

0
MilenaSl avatar MilenaSl 161 Точки

Мантрата на тази тема за мен е, че CMYK Mode не отчита повечето Adjustments, в т.ч. и Hue/Saturation. Което ако се замислиш, е логично. В такъв случай вероятно не беше много хитро да ползвам Hue/Saturation Layer за направата на очите, червилото и тениската, знаейки че снимката ми трябва за печат.

Както и да е. Добре е, че можем да преправяме файловете в pcloud папката. Пък доста важното, научено от миналата тема, беше, че не трябва да местим самата папка, защото в последвтие споделения вече линк няма да работи. 

0
AntonPetrov avatar AntonPetrov 491 Точки

Изводът не е съвсем верен. Мантрата от Лекция 3, стр.10 си е в сила: "Никога не правете тонални и цветови корекции в CMYK". Също и фактът, че е за предпочитане да използваме Adjustment layers за нашите корекции, според принципите на деструктивното редактиране. Решението не е да не използваме Hue/Saturation layer, а да конвертираме в CMYK флатнато копие на работния файл. Правилният уъркфлоу:

1. Приключили сте работа в работния RGB .psd файл. Записвате го с ембеднат AdobeRGB профил. Остава отворен.

2. Със Save As правите .jpg копие с ембеднат профил. Понеже jpg не поддържа слоеве, получавате флатнато копие така или иначе.

3. Вече можете да затворите .psd файла, ако няма да правите повече промени.

4. Отваряте .jpg копието, което ще изпращате за печат.

5. Изостряте допълнително.

6. Конвертирате в CMYK.

7. Записвате с ембеднат Coated Fogra39 профил.

Ако се наложи да правите промени, отваряте работния RGB .psd файл, правите промените там и изпълнявате стъпки от 1 до 7 отново. На стъпка 2 презаписвате jpg файла.

5
MilenaSl avatar MilenaSl 161 Точки

Този уърфоу изясни доста. Съответно можем да имаме една такава мантра: да си прочетем .pdf лекциите.

0
MilenaSl avatar MilenaSl 161 Точки

Последен въпрос. Какво е ембеднат AdobeRGB профил?

Предваритлно се извинявам ако вече е казано/написано.

0
MilenaSl avatar MilenaSl 161 Точки

С отварянето на всеки проект .psd в PS CC първо диалогиът "Embedded Profil Mismatch" ме пита какво искам да правя и винаги избирам, че искам да използвам "embedded profil, instead of work space". 

0
AntonPetrov avatar AntonPetrov 491 Точки

Темата не е кратка, ще я коментираме на следващата лекция. Ако искате подробния вариант за модели за представяне на цвета, пространства, профили и т.н, вижте видеото от октомврийския курс тук. В първите 2 часа ще намерите отговори на всичките си въпроси.

Поздрави!

1
ggabie avatar ggabie 10 Точки

Изпълних всичко стъпка по стъпка, относно CMYK и накрая пак имам едно ужасно jpg изображение в резултат на CMYK. Запазвам си изображението като jpg., отварям jpg, премахвам цветовия шум, блървам, изострям, сменям имидж моуда на CMYK и запазвам като jpg.  Запазвам и в съответните цветови профили. И това е резултатът.

https://my.pcloud.com/publink/show?code=kZphgSZpO1ICmHmglVSVJijRkSRD7vbApzV

 

Къде бъркам?

0
02/07/2016 14:26:36