Loading...
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

Tech module - обхват

Преглеждайки учебния план в профила си, не ми става веднага ясно какво ще обхваща Tech modula-a. Единственият изпит за тези 4 месеца подготовка по Technology Fundamentals ли ще бъде? Това ли е целият материал, по който трябва да се подготвяме или има и друг материал/ други изпити? Ще има ли запознаване с други езици, освен C#? Ще фигурират ли те в изпита(ите) в края на Tech Module?

Може би на много от тези въпроси ще се даде отговор по време на курса, но едва ли е нужно да чакаме началото му, за да получим нужната информация. Можем да започнем подготовката по-рано, за да спестим излишна загуба на време. Поне аз така смятам.

 

0
Fundamentals Module
Kiril98 avatar Kiril98 66 Точки

Модулът се разделя на два курса. Programming Fundamentals, който представлява разшиерение на курса Programming Basics (учат се масиви, матрици, речници, стринг обработка и тн.) на C#. Към края на курса имаш практически изпит, на който трябва да решиш 4 задачи в джъдж. След Programming Fundamentals идва Software Technologies, където се запознаваш накратко със материала на всяка професия в СофтУни (колегата по нагоре го е обяснил по-подробно). Този курс няма практически изпит в джъдж, а изпита представлява само един teamwork project на една от изучените технологии (може и да не е блог избираш си). И това е като цяло за tech module.

1
21/07/2016 14:47:53
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

Все пак искам да попитам и теб това, което попитах Nikola_Andreev:

"Трябва ли да правя блог/проект, ако имам няколко WordPress теми на мое име в WordPress.org? Зачита ли се това?"

1
Kiril98 avatar Kiril98 66 Точки

Не. Трябва да е на една от технологиите, които изучаваш в Software Technologies.

0
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

Ами една тема комбинира няколко от изброените технологии - HTML, CSS, PHP, SQL и JS.

1
Kiril98 avatar Kiril98 66 Точки

Можеш така, да. Идеята е да създадеш нещо с тези технологии, за да имаш някаква идея какво представлява всяка професия и да си избереш една след Tech Module. Можеш да избереш и няколко професии, но е възможно изпитните дати да се засичат (C# и Джава примерно). 

0
Mhristoforova avatar Mhristoforova 166 Точки

Здравей,

Темата в Wordpress наистина е комбинация от технологии, които се изучават в Software Technologies курса конкретно, но идеята на курса е да те научи да си правиш блога абсолютно сам. Прав си, че писането на качествена Wordpress тема отнема време и наистина не е лесно, но нейното писане и поддържане е различно (Wordpress предоставя доста благинки) от това сам да си вържеш всичко, дори и на PHP :)

Накратко, to sum it up, екипният ти проект за Tech Module-a не може да бъде тема, която си писал. :) 

3
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

Здравей,


В WP също можеш да си направиш блога абсолютно сам. Всичко зависи от това, дали ще започнеш от нулата, от starter theme или от framework, но която и от тези точки да ти бъде стартовата, пак трябва да напишеш целия CSS и да имплементираш функционалност под формата на JS и PHP скриптове.
Не съм сигурен за какви благинки при поддържането на WP тема споменаваш. Може би имаш предвид плъгини при поддръжката на сайт, а не на самата тема?
Иначе е приятно когато човек вижда красива млада дама да се интересува от технологии. Поздравления!

-2
simeon10 avatar simeon10 218 Точки

Не е позволено да се ползват готови платформи. Тоест всичко трябва да бъде издигнато от нулата.

3
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

На изпита явно не е позволено, но в реалния живот едва ли има комерсиална тема, която да не ползва готова платформа, улесняваща работата на разработчкика и спестяваща стотици часове работа. Тоест, налага се да познаваш задълбочено определена framework/starter theme, за да си в бизнеса и някой да те вземе на сериозно.

0
evgenikolov avatar evgenikolov 304 Точки

Както писаха по-горе останалите колеги, проекта, който трябва да представим трябва да го изградим спрямо заданието, което ни е предоставено. В него има всички изисквания и обяснения какво може и какво не може да се ползва.

Представи си че си на работно място и започваш нов проект и имаш изисквания как и какво точно трябва да се свърши. Съобразяваш се спрямо изискванията и го представяш като завършен в края на обявения срок.

0
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

Ако си на работно място и започнеш нов проект по типа проект, който обсъждаме, е в пъти по-вероятно да изискват от теб да работиш с определена платформа, отколкото да започнеш from scratch.

0
Mhristoforova avatar Mhristoforova 166 Точки

Хайде тогава да направим целия сайт на СофтУни на WP :) 

Шегата настрана, така е, подобни платформи улесняват работата по конкретни проекти (дори ние го ползваме чат пат за ивенти на СофтУни), но не е това целта на целия Tech Module :) Тук просто се показват различни технологии на базово ниво, без да се задълбава особено в някоя от тях, за да може да си изберат хората език и съответно професия за напред. + Поне според мен всички frameworks/платформи и тн са направени за улеснение при разбработката след като си хванал основите. Повечето хора, записани в това ниво, те първа градят тези основи. 

В случая, след като ти явно си по-навътре с материала, няма да имаш проблеми с направата на дадения екипен/индивидуален проект, дори и без някакви готови платформи. Просто такъв е форматът на Tech Module-a - изисква да го дигнеш от нулата :) 

Успех! 

5
evgenikolov avatar evgenikolov 304 Точки

отколкото да започнеш from scratch

Не те разбирам. Никъде в заданието не видях да пише, че трябва да се започва from scratch. 

Всичко това е разрешено. Можеш да избираш сред множество frameworks, mbaas, faas, code generators, допълнителни библиотеки и като цяло имаш много голяма свобода.

4
25/07/2016 15:49:54
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

Тези технологии, които си маркирал, не включват starter themes и frameworks, за които говорим. Иначе имам готови проекти с Bootstrap, Foundation и Sass, но те не са основни и не са толкова важни за изработката на една тема, както е Underscores, например. Както е написано, можеш да ги ползваш in addition.

-2
evgenikolov avatar evgenikolov 304 Точки

Да, ясно е че не са позволени точно тези технологии, които ти си ползвал преди. Исках да кажа, че проекта не го пишем from scratch, а с доста помощни библиотеки и услуги.

Не разбирам каква точно е целта ти. Има определни позволени технологии, част от който се изучават по време на модула, и имаме свободата да ги ползваме. Ако си минал през целият модул, заданието не изглежда никак трудно.

Доколкото успявам да те разбера, искаш да използваш твой вече изграден проект и да го представиш.

Това, което не схващам е какво пречи просто да си направиш още 1 проект, който е по тези изисквания? От това ще имаш само плюсове:

  • ще научиш нова технология,
  • ще срещнеш други проблеми и ще ги разрешиш,
  • ще имаш 1 проект в повече към личното ти портфолио,
  • ако го правиш в екип ще подобриш teamwork уменията си.

Създаването на 1 нов проект си е доста интересно и полезно начинание. :)

2
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

Целта ми е да разбера обхвана на изпита и дали това, което знам, съответства на онова, което уча. Също ми е интересно да споделя мнения за определени помощни frameworks, които ще се учат. Така например, много хора смятат, че Bootstrap и Foundation създават повече проблеми, отколкото решават. Има доста написано по темата. Аз например минах на Susy преди половин година. Не знам защо все още трябва да се изучава старата bloated Bootstrap, в която дори не мога да си направя собствена grid system и не мога да ползвам само кода, който искам да ползвам, вместо да заложа на много по-добър инструмент!


Това са все неща, които ме интересуват и смятах форума за място, където могат да се обсъждат.

0
Mhristoforova avatar Mhristoforova 166 Точки

Принципно, ако трябваме да сме технически коректни, WP не е framework,  a CMS, който няма нищо общо с framework за PHP, какъвто е Laravel/Symfony/Zend etc. В случая, представянето на WP проект на защитата е еквивалентно на проект, който се води ASP.NET и човекът се появи с проект на Unity :D Просто не е същото :) 

2
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

Принципно е така, но не съм казал никъде, че WP е framework, а не CMS.

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Здравей Явор,

 

Wordpress не е една от технологиите, които се изучават.

Първо дефинирай кое от четирите подразделения е това, което искаш. JS, PHP, C# или Java.

Ако си избрал РНР, можеш да надградиш from scratch писането с еквивалентна на другите технологии работна рамка (framework), например Laravel, Symfony, Zend, CakePHP, CodeIgniter, Yii и т.н. в случай, че използваш преподаненото в курса, а именно:

  1. РНР код
  2. Код за връзка с база данни (mysql native query, ORM, ActiveRecord, ...)
  3. Създаване и използване на база данни посредством ORM/RDBMS (Code First, Database First)
  4. HTML && CSS код

Ако имаш написана HTML/CSS тема, не виждам проблем да я ползваш за layout. Все още обаче остават въпросителните с писането на бекенд логика и връзване с база данни. Няма проблем да използваш ниво на абстракция над базата данни [Database Abstraction Layer (DBAL)], стига да манипулираш сам таблиците и данните в нея. Например в C# се ползва Entity Framework. Такъв еквивалент в РНР са Propel и Doctrine, например. Ако ползваш система за управление на съдържанието [Content Management System (CMS)], контролът над базата данни остава в тази система в мастър таблица (примерно wp_posts), което е в разрез с изискванията.

От няколко месеца насам виждам, че се опитваш да намериш начин да прескочиш изпитите ни с готови твои решения, които си направил преди това. Нека генерално се включа с отговор, в който да кажа, че такава възможност не съществува. Очакваме от вас да правите отборните и изпитни задания в периода на обучения по рамката, която е зададена в курса. Ние имаме за цел да обучаваме хора на определени технологии и искаме да минат нашите изпити, за да има далновидност пред изходната точка на платформата, например фирмите партньори. Те очакват покритие на нашите изпити, каквито са по задание, а не на еквивалентни.

Това са параметрите на масовите обучения, които правим. Не предлагаме индивидуални обучения. Респективно не предлагаме и индивидуални решения на проблеми. Задаваме параметри в условията и очакваме да се спазват. Страничните въпроси, които задаваш са адекватни, но все пак изглеждат като опит за заобикаляне на системата. Молбата ми е да се опиташ да се впишеш в параметрите, които поставяме за всеки курс и модул и да не бягаш в страни от тях. За общо добро е.

Ако желаеш можеш да отвори отделна тема, където да обсъждаме положителните и отрицателните черти на определени готови решения. Какво се скрива и какво се спестява пред програмист при използване на система за контрол на съдържанието. Защо работните рамки спестяват време? Защо някои фирми търсят разработчик по определена система за контрол на съдържанието (Wordpress, Drupal, Sitefinity, etc...). Защо други търсят full-stack developer? И прочие интересни теми. Но мисля, че не трябва да се обвръзва с изпита в курса Software Technologies.

 

Поздрави,

Иван

12
25/07/2016 19:26:42
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

Здравей, RoYaL,

 

Щом е така, ще повтарям това, което вече знам. Идеята ми беше да се съсредоточа върху програмирането, което е по-слабата ми страна в момента, а не върху HTML и CSS, с които работя от години. Някак си е объркващо, ако вече си прочел няколко книги, да те карат да сричаш. Поне аз така се чувствам, но разбирам системата и изискванията ви, и ще карам по тях.

Имам 4 написани теми с над 1500 active installs към момента. Пета чака одобрение. Колкото до SQL, работил съм в reporting отдел на банка 2 години и съм писал справки под формата на SQL заявки (queries) към база данни от около 4000 таблици по задания на финансовия отдел, както и скриптовете зад всички договори на банката, така че и тук имам опит. 

Ориентирал съм се към JavaScript, но тъй като работя от години с WP, ще ми трябва и PHP, особено ако имам намерение да премина към plugin development, но това ще го реша по-късно.

От друга страна разбирам, че имам много да уча и разбирам взаимоотнешенията ви с фирмите. В крайна сметка затова съм тук.

Поздрави,
Явор

0
25/07/2016 19:21:57
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.