Професионална програма
Loading...
silviyanikolova avatar silviyanikolova 26 Точки

Ниво на трудност на примерни задачи/приемен изпит

Здравейте,

Коментарът ми е относно примерните задачи за изпит/евентуалната сложност на самия изпит: за един начинаещ програмист, който с желание и усърдие се подготвя по методиката, лекциите и домашните на подготвителното ниво на Софтуерния университет, дадените примерни задачи за изпит и предложените решения надхвърлят значително взетия материал. Днес, например, задачата "A-nacci" бе решена от лектора с метод List<>, което не е изучаван материал и няма как да бъде възприет от студентите на начинаещо ниво.

Въпросът ми е следният: ако входящият изпит е на по-високо ниво, не е ли по-подходящо (1) да се удължи подготвителното ниво или ако това не е възможно/рентабилно, (2) да се даде повече време за самоподготовка, за да могат и напълно начинаещите да настигнат по-напредналите си колеги.

Поздрави,

Силвия

 

10
Въпроси за SoftUni
Gerry.M avatar Gerry.M 17 Точки

  Истината е, че всяка една задача от изпита може да се реши с материала изучен до сега(без масиви. листове, методи и т.н.). Това, че някой лектор е обяснил задачата с малко нов материал е за да покаже на начинаещите, че ако погледнат още лекция или две напред, ще разберат, че могат да си измислят решението по много по-лесен начин. Смисъла на цялата работа е да си изградиш алгоритмично мислене(което за абсолютно начинаещ не е никак лесно, признавам го) и да разбереш, че това да си направиш труда да научиш нещо повече от това,което са ти преподали само може да да ти бъде в плюс и да те изкара една крачка пред тези, които се задоволяват с по-малко.

Пожелавам успех на всички на изпита и дано да се паднат по-лесни задачки :)

2