Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

silviyanikolova avatar silviyanikolova 26 Точки

Ниво на трудност на примерни задачи/приемен изпит

Здравейте,

Коментарът ми е относно примерните задачи за изпит/евентуалната сложност на самия изпит: за един начинаещ програмист, който с желание и усърдие се подготвя по методиката, лекциите и домашните на подготвителното ниво на Софтуерния университет, дадените примерни задачи за изпит и предложените решения надхвърлят значително взетия материал. Днес, например, задачата "A-nacci" бе решена от лектора с метод List<>, което не е изучаван материал и няма как да бъде възприет от студентите на начинаещо ниво.

Въпросът ми е следният: ако входящият изпит е на по-високо ниво, не е ли по-подходящо (1) да се удължи подготвителното ниво или ако това не е възможно/рентабилно, (2) да се даде повече време за самоподготовка, за да могат и напълно начинаещите да настигнат по-напредналите си колеги.

Поздрави,

Силвия

 

10
Въпроси за SoftUni
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

Задачите на изпит винаги са били по-трудни от тези в домашните, макар че някой със звезда са си доста сериозно изпитание... На изпит  само шампионите успяват да ги изрешат всички, средното ниво обикновено е около 2 решени задачи (първа и втора)...

Всяка една от задачите на този изпит, подобно на всички предишни, ще може да бъде решена с нещата, които сте взели на лекциите до момента... Това, че някой е решил задача с материал от по-предни е абсолтно нормално. Просто много от задачите се решават в пъти по-лесно, ако човек използва материал от по-предни лекции - нещо, което макар и незадължително, абсолютно постоянно се насърчава... Не разсъждавайте по стандартния ученически/университетски стереотип "Ама това не сме го взимали, значи не трябва да го знам за контролното", в тази професия това няма да ви е от полза... Не случайно сте имали и "Лекция за напреднали", в която са щрихирани именно тези полезни неща от бъдещите лекции - въпросните листовете, методи, матрици... Който има желание и свободно време и се запознае горе-долу с тези неща за изпита - ще има по-голям шанс да се справи с него...

13
kiko144 avatar kiko144 795 Точки

Ако погледнеш чисто информативно какво представляват масивите, ще разбереш колко полезни могат да ти бъдат на изпита. Определено не са нещо много сложно. Ако влезнеш в университета така и така ще ти се наложи да ги научиш доста добре, и при условие, че ти помагат на изпита можеш да се опиташ да ги прегледаш. Другото нещо което трябва да се отбележи е че тези изпитни варианти който решаваме са малко по-трудни от тези който ще ни се паднат на изпита в СофтУни. Пък и в крайна сметка зависи за какво се бориш. Според мен половината точки от изпита можеш да изкараш и без да си чувала за методи, масиви, листи, матрици и тн.

1
gardjeto7 avatar gardjeto7 3 Точки

И на мен задачите са ми много трудни в интерес на истината се чудя дали има смисъл да ходя на изпита, защото по - лесно няма да стане и ако не построиш основите добре цялата кула ще се срине. Въпреки че прегледах и темите за масиви, методи и т.н трябват много упражнения, а и не малко време за да ги отработиш. Незнам дали си се занимавала преди с програмиране (аз не съм), но ако не се чувстваш достатъчно подготвена, а много искаш да се занимаваш с това продължавай да се учиш отработи добре взетия материал, гледай лекциите и ако не стане на този изпит пробвай на есен. Колкото повече отработваш нещо толкова по - лесно става!Успех!

3
silviyanikolova avatar silviyanikolova 26 Точки

Колеги, благодаря за коментарите ви.

 

За да ви опиша как се чувства един начинаещ програмист в момента, след 1 месец интензивно учене в СофтУни, си представете, че на 5-ти март сте започнали да учите нов чужд език; напр. испански: използва латинска азбука, с която сме запознати, и граматически има общо с познатия ни ангийски език ("математика")! Първо учите азбуката, прости изречения, започвате със сегашно време, учете се на прости разговори с хора ("конзолата'), след първите 3 седмици пишете кратки текстове с гордост. И да, има свободна информация навсякъде: речници, книги, уебсайтове, всичко го има на испански език, но в повечето случаи четеш и .. нищо не ти говори. И след точно 1 месец отиваш на изпит, където ще трябва да напишеш четири дълги есета, където се налага да пишеш и в минало време и да използваш идиоми.. Е, да, да, логично е миналото време, само виж в интернет или речника как се образува! :) Добрее, ще видя, но ще мога ли да напиша правилно изречение, дори и да видя как се образува?

 

Горе-долу такава е ситуацията ;)

11
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

Наблюдавайки хора, които са се явявали на същия изпит в Телерик и са се готвили за същото време (месец и половина), не само че са успявали да си изкарат изпита, ами има и хора, които го изкарват с отличен резултат, било то с известна доза късмет или не... Тук не казвам, че от всяко дърво става свирка и само този който не се е явил, той не си е взел изпита... просто казвам, че времето за подготовка си е абсолютно достатъчно за поне 250-300 точки... Ае да не е за пълните шампионски 500 точки, за които се изиква и много сериозна подготовка и доза опит на такъв тип изпити, че дори и малко късмет да не ти се падне тегавиня като Bulls and Cows, или някоя на която условието да е написано по толкова объркан и двусмислен начин, че 1 час да не можеш да вденеш какво аджеба се иска от теб...

 

По отношение на примера с есето - то може да бъде написано със сегашните знания, които човек има... Да, ако не се използва минало време (например матрици), няма да стане толкова годино, но не е невъзможно да се напише...Всички задачи могат да бъдат решени със знанията, които са ви преподадени, няма как на изпита да ви се даде нещо, което да изисква само и единствено матрици примерно и нищо друго, за да се реши...  Да, по трудно ще е само с основните знания, но не е невъзможно.. На този изпит не случайно задачите са 5 и то с различна трудност - именно по този начин се отсяват по-знаещите...

 

Наблюденията ми върху тези изпити също така показват, че повече от 2/3 на тези изпити решават първата задача, най-лесната... Просто след месец и полонита подготовка и писане на домашни, ако дори първата задача ви се струва непостижима, значи определено нещо не е ок...

 

Но ако сте си гледали лекциите, писали сте си съвестно домашните, а не сте ги преписвали наготово, дори и да не знаете матрици, листове, методи - първите две задачи от изпита са си абсолютно постижими и решими за 6 часа изпит.. Така че няма какво да се отказвате, отивате, борите се, пък вече на финала ако се окаже, че средния резултат е много нисък, може дори и да се надявате на нещо повече.. нищо не се знае....

3
hristolilov avatar hristolilov 394 Точки

Силвия, и аз като теб научих какво е C#, когато се записах.Не погледнах нищо до първата лекция, защото на пръв поглед книжката на Наков ми говореше с йероглифи и прецених, че нагледно ще е най-лесно.Сега без проблеми решавам всички изпити, поне за 300 точки.Знам всичко взето до момента,както и списъци, масиви,матрици и дори малко Linq.Единствената причина обикновенно да не изкарам 500/500 на някой изпит е, защото ми е трудно да разбера от условието какво точно се иска от мен и в какви стъпки да го постигна.

Задачите с  * от домашните, обикновенно изискват да се поразровиш из нета за информация как точно да постигнеш нещо и съответно да го научиш(за пример още от първото домашно ми стана интересно как да въвеждам различни данни за тестване и научих Console Input).

Мисълта ми е, че лекциите и домашните са идеално структурирани да те подтикнат да научиш точно толкова, колкото ти трябва, за да решиш изпита с 500/500 и то по лесният начин.Из форума се мотаят стотици решения на задачи, правени от колеги, в които са използвани методи като Лист,Масив,Матрица и дори рекурсия.

Единствената причина да не можеш да се справиш с задачите от изпита е, че не си се старала достатъчно :)

 

5
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Всъщност след вече известно количество решени задачи мога да кажа, че това, което се явява като пречка, поне според мен, е не толкова дали взетия до момента материал ще е достатъчен, а по-скоро да се хване логиката на задачата и да се измисли последователност на написването на решението. Дори и да се знае материала, измислянето на решението е главният проблем.

 

Общо взето масиви може да се ползват в последната задача за битове, където вместо да се чудиш са това число къде колко и какви битове има, да го обърнеш в стрингове и да направиш една матрица и да работиш така. Е там пък трябва да се научат други неща, например как да се борави със стринговете, ама това май е малко по-интуитивно от побитовите операции и мисленето в двоична бройна система. Плюс това просто е по-лесно да работиш с матрица отколкото с n на брой променливи. На повечето други задачи циклите са достатъчни. А това, че задачата се решава по-лесно с матрици е така, но пък идеята на тази задача всъщност е да упражняваме побитовите операции, а не масивите. Те някои ги решават задачите и с методи, ама според мен това пък въобще не е необходимо.

 

Нещата много зависят и от шанса. Например Enigmanation за мен беше изключитлено сложна задача, въпреки че не беше последната. Друг път пък условието е така написано, че води до грешни изводи(тук даже не говоря за уловките, ами за направо така да се каже грешно условие) и после се чудиш защо не ти работи задачата. Това е сериозна опасност при по-заплетените задачи, защото все пак сме хора и не винаги може хубаво да се обясни всичко както трябва. И като е по-сложна задачата, става и по-трудна за дебъгване, а времето не е безкрайно.


Абе трябва си и шанс и късмет. Някой път решавам и петте задачи, друг път не се получава и това е.

3
Todor09 avatar Todor09 24 Точки

И според мен проблема е в това да развиеш просто тоя начин на мислене. Примерно днес гледах как решават задачата с яйцето, което трябва да се отпечата в конзолата, въпреки че не сме учили матрици, като я обеснява ми се видя лесна, но ако трябва сам да мислиш, да се сетиш точно кое, минус колко, едва ли ще успея. За 1 месец едва ли всеки може да се научи да мисли така.

0
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Колеги, според мен не е фатално ако от първия път не успеем да минем нивото, все пак да не забравяме, че след 2 - 3  месеца ще има още едно  нулево ниво, ако не успеем на това проваме на следващото и ако тогава не можем да решим 3 - 4 задачи за да минем нивото, значи учим бавно и няма смисъл да се занимаваме с така динамично развиваща се сфера като софтуверното инженерство. Допълнително усложняване на предстоящия изпит е, че в това ниво има стиденти, които далеч не са начинаещи, някои от тях за минали през някои нива на Telerik и т. н. т. Ако някой му се иска всичко да става от първия път, ще го посъветвам да намали американските филми, защото само там става така. Успех на изпита на всички.

0
VGeorgiev avatar VGeorgiev 1384 Точки

Няма значение като цяло дали си се занимавал преди с програмиране, най-добрите стават най-мотивираните и тези които решават най-много.

2
silviyanikolova avatar silviyanikolova 26 Точки
Много ми хареса последния коментар :) Евала на всички напълно начинещи, които за месец и малко се справят отлично! - винаги ме радва да уча/бъда сред интелигентни хора! :) Може би съм частен случай (работа full time най-вече), но пък мотивация не ми липсва (от два дни сънувам масиви)! Успех на всички!
5
Gerry.M avatar Gerry.M 17 Точки

  Истината е, че всяка една задача от изпита може да се реши с материала изучен до сега(без масиви. листове, методи и т.н.). Това, че някой лектор е обяснил задачата с малко нов материал е за да покаже на начинаещите, че ако погледнат още лекция или две напред, ще разберат, че могат да си измислят решението по много по-лесен начин. Смисъла на цялата работа е да си изградиш алгоритмично мислене(което за абсолютно начинаещ не е никак лесно, признавам го) и да разбереш, че това да си направиш труда да научиш нещо повече от това,което са ти преподали само може да да ти бъде в плюс и да те изкара една крачка пред тези, които се задоволяват с по-малко.

Пожелавам успех на всички на изпита и дано да се паднат по-лесни задачки :)

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.