Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
silviyanikolova avatar silviyanikolova 26 Точки

Ниво на трудност на примерни задачи/приемен изпит

Здравейте,

Коментарът ми е относно примерните задачи за изпит/евентуалната сложност на самия изпит: за един начинаещ програмист, който с желание и усърдие се подготвя по методиката, лекциите и домашните на подготвителното ниво на Софтуерния университет, дадените примерни задачи за изпит и предложените решения надхвърлят значително взетия материал. Днес, например, задачата "A-nacci" бе решена от лектора с метод List<>, което не е изучаван материал и няма как да бъде възприет от студентите на начинаещо ниво.

Въпросът ми е следният: ако входящият изпит е на по-високо ниво, не е ли по-подходящо (1) да се удължи подготвителното ниво или ако това не е възможно/рентабилно, (2) да се даде повече време за самоподготовка, за да могат и напълно начинаещите да настигнат по-напредналите си колеги.

Поздрави,

Силвия

 

10
Въпроси за SoftUni
Matrix avatar Matrix 1088 Точки

Задачите на изпит винаги са били по-трудни от тези в домашните, макар че някой със звезда са си доста сериозно изпитание... На изпит  само шампионите успяват да ги изрешат всички, средното ниво обикновено е около 2 решени задачи (първа и втора)...

Всяка една от задачите на този изпит, подобно на всички предишни, ще може да бъде решена с нещата, които сте взели на лекциите до момента... Това, че някой е решил задача с материал от по-предни е абсолтно нормално. Просто много от задачите се решават в пъти по-лесно, ако човек използва материал от по-предни лекции - нещо, което макар и незадължително, абсолютно постоянно се насърчава... Не разсъждавайте по стандартния ученически/университетски стереотип "Ама това не сме го взимали, значи не трябва да го знам за контролното", в тази професия това няма да ви е от полза... Не случайно сте имали и "Лекция за напреднали", в която са щрихирани именно тези полезни неща от бъдещите лекции - въпросните листовете, методи, матрици... Който има желание и свободно време и се запознае горе-долу с тези неща за изпита - ще има по-голям шанс да се справи с него...

13
kiko144 avatar kiko144 795 Точки

Ако погледнеш чисто информативно какво представляват масивите, ще разбереш колко полезни могат да ти бъдат на изпита. Определено не са нещо много сложно. Ако влезнеш в университета така и така ще ти се наложи да ги научиш доста добре, и при условие, че ти помагат на изпита можеш да се опиташ да ги прегледаш. Другото нещо което трябва да се отбележи е че тези изпитни варианти който решаваме са малко по-трудни от тези който ще ни се паднат на изпита в СофтУни. Пък и в крайна сметка зависи за какво се бориш. Според мен половината точки от изпита можеш да изкараш и без да си чувала за методи, масиви, листи, матрици и тн.

1
gardjeto7 avatar gardjeto7 3 Точки

И на мен задачите са ми много трудни в интерес на истината се чудя дали има смисъл да ходя на изпита, защото по - лесно няма да стане и ако не построиш основите добре цялата кула ще се срине. Въпреки че прегледах и темите за масиви, методи и т.н трябват много упражнения, а и не малко време за да ги отработиш. Незнам дали си се занимавала преди с програмиране (аз не съм), но ако не се чувстваш достатъчно подготвена, а много искаш да се занимаваш с това продължавай да се учиш отработи добре взетия материал, гледай лекциите и ако не стане на този изпит пробвай на есен. Колкото повече отработваш нещо толкова по - лесно става!Успех!

3
silviyanikolova avatar silviyanikolova 26 Точки

Колеги, благодаря за коментарите ви.

 

За да ви опиша как се чувства един начинаещ програмист в момента, след 1 месец интензивно учене в СофтУни, си представете, че на 5-ти март сте започнали да учите нов чужд език; напр. испански: използва латинска азбука, с която сме запознати, и граматически има общо с познатия ни ангийски език ("математика")! Първо учите азбуката, прости изречения, започвате със сегашно време, учете се на прости разговори с хора ("конзолата'), след първите 3 седмици пишете кратки текстове с гордост. И да, има свободна информация навсякъде: речници, книги, уебсайтове, всичко го има на испански език, но в повечето случаи четеш и .. нищо не ти говори. И след точно 1 месец отиваш на изпит, където ще трябва да напишеш четири дълги есета, където се налага да пишеш и в минало време и да използваш идиоми.. Е, да, да, логично е миналото време, само виж в интернет или речника как се образува! :) Добрее, ще видя, но ще мога ли да напиша правилно изречение, дори и да видя как се образува?

 

Горе-долу такава е ситуацията ;)

11
Matrix avatar Matrix 1088 Точки

Наблюдавайки хора, които са се явявали на същия изпит в Телерик и са се готвили за същото време (месец и половина), не само че са успявали да си изкарат изпита, ами има и хора, които го изкарват с отличен резултат, било то с известна доза късмет или не... Тук не казвам, че от всяко дърво става свирка и само този който не се е явил, той не си е взел изпита... просто казвам, че времето за подготовка си е абсолютно достатъчно за поне 250-300 точки... Ае да не е за пълните шампионски 500 точки, за които се изиква и много сериозна подготовка и доза опит на такъв тип изпити, че дори и малко късмет да не ти се падне тегавиня като Bulls and Cows, или някоя на която условието да е написано по толкова объркан и двусмислен начин, че 1 час да не можеш да вденеш какво аджеба се иска от теб...

 

По отношение на примера с есето - то може да бъде написано със сегашните знания, които човек има... Да, ако не се използва минало време (например матрици), няма да стане толкова годино, но не е невъзможно да се напише...Всички задачи могат да бъдат решени със знанията, които са ви преподадени, няма как на изпита да ви се даде нещо, което да изисква само и единствено матрици примерно и нищо друго, за да се реши...  Да, по трудно ще е само с основните знания, но не е невъзможно.. На този изпит не случайно задачите са 5 и то с различна трудност - именно по този начин се отсяват по-знаещите...

 

Наблюденията ми върху тези изпити също така показват, че повече от 2/3 на тези изпити решават първата задача, най-лесната... Просто след месец и полонита подготовка и писане на домашни, ако дори първата задача ви се струва непостижима, значи определено нещо не е ок...

 

Но ако сте си гледали лекциите, писали сте си съвестно домашните, а не сте ги преписвали наготово, дори и да не знаете матрици, листове, методи - първите две задачи от изпита са си абсолютно постижими и решими за 6 часа изпит.. Така че няма какво да се отказвате, отивате, борите се, пък вече на финала ако се окаже, че средния резултат е много нисък, може дори и да се надявате на нещо повече.. нищо не се знае....

3
hristolilov avatar hristolilov 394 Точки

Силвия, и аз като теб научих какво е C#, когато се записах.Не погледнах нищо до първата лекция, защото на пръв поглед книжката на Наков ми говореше с йероглифи и прецених, че нагледно ще е най-лесно.Сега без проблеми решавам всички изпити, поне за 300 точки.Знам всичко взето до момента,както и списъци, масиви,матрици и дори малко Linq.Единствената причина обикновенно да не изкарам 500/500 на някой изпит е, защото ми е трудно да разбера от условието какво точно се иска от мен и в какви стъпки да го постигна.

Задачите с  * от домашните, обикновенно изискват да се поразровиш из нета за информация как точно да постигнеш нещо и съответно да го научиш(за пример още от първото домашно ми стана интересно как да въвеждам различни данни за тестване и научих Console Input).

Мисълта ми е, че лекциите и домашните са идеално структурирани да те подтикнат да научиш точно толкова, колкото ти трябва, за да решиш изпита с 500/500 и то по лесният начин.Из форума се мотаят стотици решения на задачи, правени от колеги, в които са използвани методи като Лист,Масив,Матрица и дори рекурсия.

Единствената причина да не можеш да се справиш с задачите от изпита е, че не си се старала достатъчно :)

 

5
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Всъщност след вече известно количество решени задачи мога да кажа, че това, което се явява като пречка, поне според мен, е не толкова дали взетия до момента материал ще е достатъчен, а по-скоро да се хване логиката на задачата и да се измисли последователност на написването на решението. Дори и да се знае материала, измислянето на решението е главният проблем.

 

Общо взето масиви може да се ползват в последната задача за битове, където вместо да се чудиш са това число къде колко и какви битове има, да го обърнеш в стрингове и да направиш една матрица и да работиш така. Е там пък трябва да се научат други неща, например как да се борави със стринговете, ама това май е малко по-интуитивно от побитовите операции и мисленето в двоична бройна система. Плюс това просто е по-лесно да работиш с матрица отколкото с n на брой променливи. На повечето други задачи циклите са достатъчни. А това, че задачата се решава по-лесно с матрици е така, но пък идеята на тази задача всъщност е да упражняваме побитовите операции, а не масивите. Те някои ги решават задачите и с методи, ама според мен това пък въобще не е необходимо.

 

Нещата много зависят и от шанса. Например Enigmanation за мен беше изключитлено сложна задача, въпреки че не беше последната. Друг път пък условието е така написано, че води до грешни изводи(тук даже не говоря за уловките, ами за направо така да се каже грешно условие) и после се чудиш защо не ти работи задачата. Това е сериозна опасност при по-заплетените задачи, защото все пак сме хора и не винаги може хубаво да се обясни всичко както трябва. И като е по-сложна задачата, става и по-трудна за дебъгване, а времето не е безкрайно.


Абе трябва си и шанс и късмет. Някой път решавам и петте задачи, друг път не се получава и това е.

3
Todor09 avatar Todor09 24 Точки

И според мен проблема е в това да развиеш просто тоя начин на мислене. Примерно днес гледах как решават задачата с яйцето, което трябва да се отпечата в конзолата, въпреки че не сме учили матрици, като я обеснява ми се видя лесна, но ако трябва сам да мислиш, да се сетиш точно кое, минус колко, едва ли ще успея. За 1 месец едва ли всеки може да се научи да мисли така.

0
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Колеги, според мен не е фатално ако от първия път не успеем да минем нивото, все пак да не забравяме, че след 2 - 3  месеца ще има още едно  нулево ниво, ако не успеем на това проваме на следващото и ако тогава не можем да решим 3 - 4 задачи за да минем нивото, значи учим бавно и няма смисъл да се занимаваме с така динамично развиваща се сфера като софтуверното инженерство. Допълнително усложняване на предстоящия изпит е, че в това ниво има стиденти, които далеч не са начинаещи, някои от тях за минали през някои нива на Telerik и т. н. т. Ако някой му се иска всичко да става от първия път, ще го посъветвам да намали американските филми, защото само там става така. Успех на изпита на всички.

0
VGeorgiev avatar VGeorgiev 1385 Точки

Няма значение като цяло дали си се занимавал преди с програмиране, най-добрите стават най-мотивираните и тези които решават най-много.

2
silviyanikolova avatar silviyanikolova 26 Точки
Много ми хареса последния коментар :) Евала на всички напълно начинещи, които за месец и малко се справят отлично! - винаги ме радва да уча/бъда сред интелигентни хора! :) Може би съм частен случай (работа full time най-вече), но пък мотивация не ми липсва (от два дни сънувам масиви)! Успех на всички!
5
Gerry.M avatar Gerry.M 17 Точки

  Истината е, че всяка една задача от изпита може да се реши с материала изучен до сега(без масиви. листове, методи и т.н.). Това, че някой лектор е обяснил задачата с малко нов материал е за да покаже на начинаещите, че ако погледнат още лекция или две напред, ще разберат, че могат да си измислят решението по много по-лесен начин. Смисъла на цялата работа е да си изградиш алгоритмично мислене(което за абсолютно начинаещ не е никак лесно, признавам го) и да разбереш, че това да си направиш труда да научиш нещо повече от това,което са ти преподали само може да да ти бъде в плюс и да те изкара една крачка пред тези, които се задоволяват с по-малко.

Пожелавам успех на всички на изпита и дано да се паднат по-лесни задачки :)

2