SoftUni и в други градове
Здравейте,
Следя проекта "Софтуерен университет" от самото му начало, и съм възхитен от идеята за него. Начинът на преподаване, лекторите, системата за оценяване и подбор, всичко в него според мен е направено, така че да работи и да бъде полезен катко на студентите, така и на бизнеса. Съзирам обаче един сериозен проблем - присъствено обучение (за първата година) е осигурено само в София - нима икономиката на България не е достатъчно концентрирама именно там. По този начин изолацията на останалите региони на страната става още по-силна. Защо трябва да е така??
Знам, че съществува и онлайн форма на обучение, но както самият Наков не веднъж е казвал - този тип обучение би имал реална полза само за вече опитни програмисти, които просто се нуждаят от диплома за да удостоверят знанията си чрез официален документ. Така че проблемът остава.
Знам, че в началото е трудно да се развие всичко необходимо за функционирането на университета, но .. моля, не забравяйте, че България не е София. Не пиша всичко това с лоши чувства, а се опитвам да обърна внимание за нещо, което вероятно притеснява не само мен.
С теб ще се гоним по темите ли
А за гледането на темите и сроковете си прав
Ако имаш желание ще намериш време и няма да се оплакваш от липса на такова.
И все пак не забравяйте , че да се води лекция си трябва оборудвана зала.А това си е инвестиция.
Дори само от гледна точка цена на един стол-30лв. Проектори , мрежа , компютри и т.н.
Няма как да се получи само със столове и голи маси
Хаха, е вярно, позастъпваме се чат пат, ама то е в името на общото благо .
Иначе според мен няма да е толкова лесно да се направят филиали из страната, едно на ръка, че трябва да се подсигури материалната база, друго, че трябва да има и желаещи хора. Равносметката след първия изпит ще е някъде около ~1k хора явили се, и това в София, при около 2 милиона население. Да, много хора всъщност дойдоха от страната специално за изпита, ама то всъщност това значи, че са още по-зле нещата, демек дори само от София не може да се съберат 1к хора да дойдат на изпит. Как ще се запълват бройките извън София не знам.
Това обаче си е проблем на Наков :). Аз лично не съм чак такъв оптимист, че ще се направи лесно, но очевидно има желание и такива са му намеренията. Като гледам е човек, който си гони нещата и му се случват. Пък и все пак с времето популярността на SoftUni най-вероятно ще нарастне, оттам и желаещите за обучение в него.
Много песиместично го даваш
В София има доста платени такива академии и центрове които ги няма в страната и предпологам ,че в градове като Варна , Бургас , Русе , Търново , Плевен , Пловдив,Благовеград,Шумен и др. ще има кандидати
Както казах и преди - трябва си време и пари за да се случи С времето ще преценят къде има смисъл да се правят центрове за обучение.
Малко търпение и всичко ще си дойде на мястото.
За този изпит си мисли , че поне 1/4 са хора от страната , но това може да го кажат само хора от СофтУни