Loading...
+ Нов въпрос
Stoyan.Stoyanov avatar Stoyan.Stoyanov 96 Точки

SoftUni и в други градове

Здравейте,

 

Следя проекта "Софтуерен университет" от самото му начало, и съм възхитен от идеята за него. Начинът на преподаване, лекторите, системата за оценяване и подбор, всичко в него според мен е направено, така че да работи и да бъде полезен катко на студентите, така и на бизнеса. Съзирам обаче един сериозен проблем - присъствено обучение (за първата година) е осигурено само в София - нима икономиката на България не е достатъчно концентрирама именно там. По този начин изолацията на останалите региони на страната става още по-силна. Защо трябва да е така?? 

 

Знам, че съществува и онлайн форма на обучение, но както самият Наков не веднъж е казвал - този тип обучение би имал реална полза само за вече опитни програмисти, които просто се нуждаят от диплома за да удостоверят знанията си чрез официален документ. Така че проблемът остава.

 

Знам, че в началото е трудно да се развие всичко необходимо за функционирането на университета, но .. моля, не забравяйте, че България не е София. Не пиша всичко това с лоши чувства, а се опитвам да обърна внимание за нещо, което вероятно притеснява не само мен.

6
Въпроси за SoftUni
Sitalk avatar Sitalk 9 Точки

Някъде в нета четох,че като за начало ще е само за София,но ще се мисли и за други градове.Така,че поне една година ще трябва да мине,че даже май за две се говореше.

0
externo avatar externo 119 Точки

"Знам, че съществува и онлайн форма на обучение, но както самият Наков не веднъж е казвал - този тип обучение би имал реална полза само за вече опитни програмисти, които просто се нуждаят от диплома за да удостоверят знанията си чрез официален документ. Така че проблемът остава."

 

Ами не, не остава и изобщо проблем няма и мен специално нищо такова не ме притеснява, защото едиснтвената разлика между присъствено и дистанционно е в 2-та часа, които присъстващите имат в плюс, но като се включи времето за транспорта до и от университа са 2 часа минус, та реално си е все тая.

Времето за самостоятелна подготовка си е същото и се провежда вкъщи.

Реалната оценка е с присъствен изпит и проверява най-вече кой колко се е подговтил, кой колко задачи е решил и кой какво е прочел и научил допълнително - все неща които зависят единствено от желанието и прекараните часове в самостоятелна подготовка.

2
Sitalk avatar Sitalk 9 Точки

Аз съм начинаещ и горе долу се справям за сега.Ако ме приемат и искам присъствено,то трябва да се местя да живея от Варна в София.Мислите ли,че има смисъл да го правя?Он-лайн формата толкова ли е безполезен,колкото казва Наков?

2
externo avatar externo 119 Точки

Според мен не, защото ако се представиш достатъчно добре, това ще значи, че модела на работа ти е успешен! Също така смятам, че ако блеснеш няма да те изпуснат и ще ти поемат издръжката дори онлайн. Успех!

0
StanDimitroff avatar StanDimitroff 90 Точки

Аз също не съм от София и се замислям как да постъпя ако ме приемат присъствено.Споделям мнението на externo относно това, че най-важният фактор е мотивацията и самостоятелната подготовка.От друга страна онлайн обучаващите са ощетени откъм съдействие за намиране на работа, както и стажове, което е видно от секцията Планове . Аз не виждам реална причина това да е така, поради факта, че практическият изпит е най-голямото мерило за това кой колко знае и може, независимо от формата на обучение.За жалост статистиката от Telerik Academy сочи, че онлайн студентите нямат успех и само около 2 % от тях завършват.Ако бях от столицата или имаше филиал на унито в моя град с удоволствие бих посещавал лекциите, както и да се запозная лично с колегите си, но уви не е така.Едно местене в София би коствало доста ресурси, които биха могли да бъдат оползотворени в подготовка за следващия курс или научаване на нещо ново.При успешен договор с евентуален работодател(най-вероятно от София), тогава местенето би било неизбежно.Според мен проблемът може да се реши с изравняване на правата между присъствено и онлайн обучаващи се, дори това да коства увеличаване цената на семестъра на тези онлайн.Сега може да възникне въпросът "Тогава кой ще иска да се обучава присъствено?".Смятам, че СофтУни са достатъчно авторитетни и ще попълнят бройката от хора от София, които искат да посещават лекциите и примерно да получават бонус точки за присъствие.

5
Dekameron avatar Dekameron 481 Точки

Аз също съм потърпевш като теб колега за това, че нямаме право на стажове във фирми. В началото си мислех, че имаме право и бях доста ентусиазиран, но в последствие разбрах, че съм се объркал нещо.

Мен ще ми е доста интересно какъв отговор ще ни дадат от "управата" на университета. Много ми се иска да видя тяхната гледна точка и защо така са го направили.

5
Dekameron avatar Dekameron 481 Точки

Колеги, вижте тук, на въпроса "Какви форми на обучение има?" пише,

че записалите се онлайн имат право на работодатели. Някой може ли да обясни защо се е получило така?

2
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки

В онлайн обучението няма нищо лошо. Причината да завършват толкова малко хора онлайн е, че просто (визирам Телерик Академия) е много лесно да цъкнеш и да се запишеш за курсче, и повечето не са сериозни. Имайки предвид, че тук ще се плаща за онлайн-а, процентът завършили следва да е доста по-голям. Според мен ако не за цялото обучение, то поне за ниво #1 няма особена разлика дали ще се кара присъствено или онлайн, така или иначе ще си изгледаш лекцията, само дето не можеш да вдигнеш ръка и да попиташ нещо на живо, но пък има google, има го и форума. Що се отнася до достъпа до стажове - дори да си онлайн, ако изкарваш само топ резултати, просто няма как някоя фирма да не те забележи. (Разбира се ако фирмите получават достъп до базата и с онлайн студенти, което едва ли е ограничено)

4
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

Много бързате ,колеги ! Нека мине 1г , Университета да заработи.

За да има присъствено и в другите градове също трябва база.И на Господ са му трябвали 6 дена за да сътвори света wink

Не слагайте каруцата пред коня.Ако имате желание дори да сте онлайн ще сте точно в тези малки % които казва Наков.

След като придобиете малко знания нищо не пречи да се пробвате като FreeLancer- това също си е стаж нищо , че от вкъщи.

Такъв стаж ще те научи да се организираш сам , да си плануваш сам нещата - все полезни неща.

Когато човека иска винаги намира начин.Нека това , че не сте в София да не ви спира ! Стискам ви палци !

3
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Като цяло Наков наистина има намерение да направи филиали и в дргите градове. Но затова трябва някой да преподава. Ако сте гледали клиповете от откриването, там той споменава, че идеята е вече минали съответния курс студенти да преподават в родните си градове. Както казва и @iliev72, пък и сами може да се досетите, за това се иска време. За момента все още нито един студент не е минал нито един курс :).

 

Принципно може да гледате на онлайн обучението както примерно на задочно обучение в нормалните университети. Там пак така студентите задочно обучение не се възползват от редица права, присъщи за останалите студенти. Иначе онлайн обучението наистина си е кажи речи като присъственото, с една съществена разлика. Много хора просто не са организирани и когато е онлайн си казват, оф, днес ме мързи, утре ще я гледам лекцията... и така все нямат време и не могат да минат материала. Докато като трябва да ходиш на лекции, ми ходиш, какво да правиш. Тоест разликата по-скоро е до самоинициатива, не толкова до форма на обучение. И казвате, не е честно, че няма стажове и т.н. Помислете обаче и от другата страна. Честно ли е един човек с опит, който има години практика да се състезава наравно с вас, начинаещите? Това е целта на цялата работа. Човекът с опит няма да се запише присъствено, защото за него това е загуба на време, той ще се запише онлайн, само заради удостоверенията, като по този начин тези хора няма и да взимат всички бройки за стипендианти и стажове, а тези места ще останат за наистина добрите от хората, които наистина учат материала за първи път и доказват, че се справят с това добре, а не да знаят нещата само защото имат години практика зад гърба си. Има и друго нещо, при присъствено обучение ще се следят посещенията на лекциите, което още веднъж ще отсява сериозните хора от несериозни, като това ще е още една предпоставка да се каже - ето този човек почва от нулата, но се вижда, че е сериозен, схваща бързо и напредва добре, решава задачите, има стипендия и изкарва добри резултати.

 

Помислете и от друга гледна точка. Ако искате да учите примерно в ТУ или СУ, ще трябва да се преместите в София, нали? SoftUni, поне доколкото разбрах, ще предлага квартири. Общо взето правят се усилия наистина да прилича на един нормален университет, с всички благини, които имат такъв вид учреждения.

1
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

С теб ще се гоним по темите ли wink

А за гледането на темите и сроковете си прав smile

Ако имаш желание ще намериш време и няма да се оплакваш от липса на такова.

И все пак не забравяйте , че да се води лекция си трябва оборудвана зала.А това си е инвестиция.

Дори само от гледна точка цена на един стол-30лв. Проектори , мрежа , компютри и т.н.

Няма как да се получи само със столове и голи маси wink 

1
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Хаха, е вярно, позастъпваме се чат пат, ама то е в името на общото благо cool.

 

Иначе според мен няма да е толкова лесно да се направят филиали из страната, едно на ръка, че трябва да се подсигури материалната база, друго, че трябва да има и желаещи хора. Равносметката след първия изпит ще е някъде около ~1k хора явили се, и това в София, при около 2 милиона население.  Да, много хора всъщност дойдоха от страната специално за изпита, ама то всъщност това значи, че са още по-зле нещата, демек дори само от София не може да се съберат 1к хора да дойдат на изпит. Как ще се запълват бройките извън София не знам.

 

Това обаче си е проблем на Наков :). Аз лично не съм чак такъв оптимист, че ще се направи лесно, но очевидно има желание и такива са му намеренията. Като гледам е човек, който си гони нещата и му се случват. Пък и все пак с времето популярността на SoftUni най-вероятно ще нарастне, оттам и желаещите за обучение в него.

0
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

Много песиместично го даваш wink

В София има доста платени такива академии и центрове които ги няма в страната и предпологам ,че в градове като Варна , Бургас , Русе , Търново , Плевен , Пловдив,Благовеград,Шумен и др. ще има кандидати smile

Както казах и преди - трябва си време и пари за да се случи smile С времето ще преценят къде има смисъл да се правят центрове за обучение.

Малко търпение и всичко ще си дойде на мястото.

За този изпит си мисли , че поне 1/4 са хора от страната , но това може да го кажат само хора от СофтУни smile

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.