Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

kgyorev avatar kgyorev -10 Точки

Оценяване на изпита на 11-ти Декември

Здравейте,

Някой ще обясни ли на каква база са отнемани точки?

При положение че, примерно при моето оценяване, всичко от зададените точки е направено да ми се отнемат 37 точки мисля че не е коректно.

Най вероятно оценяването е правено като от 100 точки за всяка открита неточност се взимат точки, т.е. с главата надолу за да им е по лесно на проверяващите естественно.

 

Това е коментара от изипита:

-----------------------------------------------------------------------------------------------

След регистрация пренасочваш към MyMessages view, вместо user home view.   Ескепващата функция е редно да не променя името на юзера от Az<h1>ivan</h1> на Azd&lt;h1&gt;ivan&lt;/h1&gt;  или да липсват знаци от въведените данни(->Azivan)(полето recepient,SendMessage view). след изпращане на съобщение не се редиректва към таблицата с изпратени съобщения. Ако кликнеш на MyMessages/Archive 2 пъти за секунда ще видиш, че се апендват повече  таблици, тоест не затриваш таблицата на правилното място. Насочи се към successcallback. При заявките не ползваш query-та, което означава, че зареждането на данни е бавно. Липсва Kinvey logout request.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

от максимум 100 точки ми са дадени 63

Примиерно:

"Липсва Kinvey logout request." -   в заданието пише че ако се направи Logout взимаш 5 точки, т.е. аз съм го направил и от 5те точки трябва да ми се вземат примерно 2 заради това че не е направен Kinvey logout request, принципно в лекциите скелета не беше направен с Kinvey logout

request. Може би са взети не 2 точки а примерно 7 което е некоректно след като се дават 5 ако го направиш.

За другите точки е аналогично. Ако не си направил задачата нацяло по тази логика може би трябва да имаш не 0 точки а -100 .

 

за другите забележки също не е ясно, така като гледам излиза едва ли не че ако една от подточките не е направена се взимат всички точки от цялата точка.

Пак казвам и логване и логаут, добавяния, изтривания, и т.н. абсолютно всичко е направено, и заради някакви козметични бъгове да се отнемат 37 точки е меко казано смешно.

 

Предполагам че много колеги имат същия проблем понеже са ползвали скелета от лекциите. 

 

 

 

 

 

Тагове:
0
JavaScript Applications 21/12/2016 21:42:39
Innos avatar Innos 419 Точки

Виждам че си недоволен от полученият резултат и ще се опитам да поясня идеята зад оценяването. Първо искам да уточня че имахте много лесен изпит със много проста функционалност за имплементиране, както и нямахте ограничения под как да го имплементирате. С такива прости задачки където всичката изисквана функционалност беше ясно написана, както и всички endponts и заявки дадени, мисля че е доста ясно защо всички грешки се таксуват.

Няма ситуации където са вземани повече точки от категорията. Тук предполагам е подходящият момент обаче да отбележа, че REST-a е беше главното нещо в курса и ако не можете да си направите заявките коректно, каква ще е апликацията е от малко значение, затова и за неправилни заявки сме вземали повече точки, все пак главното нещо което трябваше да научите този курс е как да правите и обработвате заявки към някакви точки в интернет. Хората които не са използвали query-тата, лично ми е трудно да разбера защо точно са решили да не ги ползват, като са ви дадени в условието, но сега ще обясня защо е голям проблем това. Нека си представим че искаме да си влезем в gmail пощата, представяш ли си какво щеше да стане, ако трябваше да свалиш и заредиш милиярдите съобщения на всички юзъри (може би в терабайти) и след това да пресееш през тези милярди, ако искаше да си видиш мейлите и всичко това от факта че не сме си написали заявката правилно. Грешната заявка е може би най-грубата грешка която може да направите, едва ли на един клиент ще му пука много че приложението работи, ако му отнема целия трафик и 10 мин за да си види съобщенията.

Триене на информация от името на човека при показването му и закачането на копия от данните, очевидно също са лоши идеи.

Може оценяването да е сурово, но целта беше да се мисли върху кода който се пише вместо да се копи пейства, времето също беше предостатъчно да си имплементирате и тествате всичко в приложението.

7
Martotko avatar Martotko 88 Точки

Здравей, 

Аз съм от хората, които не са ползвали query-тата и е така, защото не съм разбрал от условието, че се изискват. Надявам се съм бил полезен за това да разбереш защо хората не са ги ползвали и благодаря много за разяснението им wink

Поздрави,

Мартин

1
kgyorev avatar kgyorev -10 Точки

Това е половинчат отговор с много недомлъвки, 

и все пак не се разбира по-колко минус се взима за всяка грешка.

Както колегата Martotko казва, и аз дори не забелязах че трябва да се ползват query-та,

Дори според мен имплементацията без query-та е малко по трудна, а и така или иначе вие сте дали цялата REST заявка в заданието, за 5мин си преправих кода да ползва query-та.

Знам за перформанс проблемите, занимавам се с разработка на софтуер от много повече време отколкото ти си се занимавал, но все пак сме на изпит а не с реално приложение,

аз очаквах да дадете пейджинг на изпита защото един юзер може да има 10 000 съобщения и тогава си представи как уеб броузера ще умре и query-то не върши работа тук. 

Наков каза че на изпита ще има задача коята ще е малко по лесна от тази с библиотеката коята беше решавана на лекциите, а излиза че не е така.

И ми е странно защо по време на изпит давате нов материал, като в лекциите и упражненията приложения с query-та не са правени.

 

 

-3
20/12/2016 22:04:50
kgyorev avatar kgyorev -10 Точки

Между другото

за този проблем:

-------------------------------------------------------------------------------

 Ескепващата функция е редно да не променя името на юзера от Az<h1>ivan</h1> на Azd&lt;h1&gt;ivan&lt;/h1&gt;  или да липсват знаци от въведените данни(->Azivan)(полето recepient,SendMessage view). 

-------------------------------------------------------------------------------

това заради query

аз палзвах $(`<option>${user_name}</option>`)

 

user_name e Az<h1>ivan</h1> но jquery орязва таговете

и в крайна сметка излиза <option value="Az<h1>ivan</h1>">Azivan</option>

-3
21/12/2016 13:59:04
Ivanov.Ivan avatar Ivanov.Ivan Trainer 558 Точки

По принцип избягвам да се намесвам в такива спорове ... но не се сдържах! 

Колега след като имаш толкова дългогодишен опит в разработката на софтуер предполагам функцията 

$('#someId').text('Your text here');

ти е добре позната. Несериозно е човек с такъв завиден опит да пренебрегва такива "козметични проблеми"  (Основите на Cross-site scripting проблема).

Аз виждам няколко проблема: липсата на query-та при заявките, некоректното ескейпването на специални символи и това, че не е взето предвид асинхронното изпълнение на тасковете със заявките. Тези ТРИ неща са може би най-важните за усвояване от курса, а очевидно не си ги демонстрирал в кода. Предполагам, че има и други козметични проблеми и съвкупно правят лошо впечатление за човек, занимаващ се професионално с програмиране. Би било редно да си по критичен към себе си и своите грешки.

2
kgyorev avatar kgyorev -10 Точки

С JavaScript не съм се занимавал. 

Всички описани проблеми се водят за минорни бъгове. Приложението си работи и си изпълнява задачите на 100%.

Всяка функционалност от заданието я има. 

И потребителя може да го ползва без проблеми.

Аз не казвам че приложението е перфектно но да отнемат почти половината от максимума точки за минорни проблеми не е ок.

Разбирам някоя функционалност да не работи, примерно да няма изтриване или да няма функционалноста за изпращане на съобщение или пък да гърми някъде с грешка. Тогава нека взимат много точки.

Но при това оценяване ще кажеш че съм предал пълна боза, а това не е така.

 

 

 

-2
21/12/2016 20:09:35
PetyoPetrov avatar PetyoPetrov 19 Точки

Човек, наричащ горепосочените проблеми минорни, а приложение с такива проблеми - изпълняващо задачите си на 100 %, не уважава Javascript като технология. Това отношение не отива на никой професионалист. Редно е да се засрамиш.

3
kgyorev avatar kgyorev -10 Точки

PetyoPetrov не си прав, много на сериозно взимам този курс, оценяването е неадекватно,

според теб правилно ли е  ако не си направил 2 точки които са за 20 точки всяка, общо 40, всичко останало е направено перфектно,

да ти дадат 60 точки.

Или както в моя случай да нправиш всичко, с описаните проблеми които са някъква малка част от съответно цялата точка, да ти дадат 63 точки?

Т.е. в единия случай даваш приложение с липсваща функционалност което е много лошо, а в другия даваш цялостно приложение с няколко не фатални бъга, а в двата случая получаваш еднакво оценяване. 

-2
karabinata avatar karabinata 6 Точки

Оценката от изпита е 70% от целия курс, тоест ако имаш 100 точки на изпита, получаваш 70т. В случая ако имаш 63т. от изпита са ти взели само 7т., а не 37 както ти си мислиш, така че се палиш абсолютно напразно и неоснователно.

0
21/12/2016 23:19:30
kgyorev avatar kgyorev -10 Точки

Принципно да, изпита има тежест 70%, но тези 63 точки са от максимум 100 само за самия изпит,

63 реално се трансформират на 44 точки. (63*70%=44)

-2
karabinata avatar karabinata 6 Точки

Максималния брой точки от курса е 100. Изпита ако е решен на 100% дава 70т, ако си изпратил всички домашни и работят полуваш още 15т, ако си участвал в екипния проект и си взел максимална оценка също получаваш 15т. Тоест 70т изпит + 15 от домашни + 15 от проекта = 100т. В случая си взел 90% от точките от самия изпит, което си е доста добре, предвид това, че не си изпълнил условието напълно.

0
kgyorev avatar kgyorev -10 Точки

Не колега, не си прав,

от изпита оценяването е макс 100 точки.

както ти казах 63 се умножават по 70%  = 44 точки от изпита

толкова имам + 13 точки от домашните общо 57 е за целия курс.

Не съм участвал в teamwork.

-2
21/12/2016 23:39:34
karabinata avatar karabinata 6 Точки

Не съм те разбрал, аз помислих че като крайни точки на изпита имаш 63, моя грешка.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.