Професионална програма
Loading...
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

Статистики за успеха и завършилите в SoftUni

Здравейте и за много години!

Прочетох статията "Какво ни помогнахте да постигнем през 2016?" и ме учуди, че дипломи са раздадени само на 140 човека, предвид големия прием. Любопитен съм да разбера реално колко голямо е ситото в академията и какъв е процентът отказали се / преминали всички курсове (с оценка под 5) / успешно дипломирали се студенти (с оценки над 5) спрямо началния прием. В крайна сметка ние като студенти трябва да знаем до колко е конкурентна средата и да изпозлваме това като аргумент при кандидатстване за работа/стаж и т.н.

Би било добра идея да има и секция за SoftUni Alumni, които да споделят детайли за "живота след СофтУни" 

Поздрави

Тихомир

19
Въпроси за SoftUni 07/01/2017 20:56:41
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки
Best Answer

Здравейте,

Трудно е да се прави статистика за подобни неща. Обученията в СофтУни се правят от по-малко от 3 години (някой спомена 5, но това не е вярно). Първият випуск започна Programming Basics през Февруари-Март 2014-та, а изпитите за влизане в университета бяха в средата на април (10-11-12-14).

Самите обучения претърпяха и 2 много генерални промени (по-долу наричани СофтУни 2.0 и СофтУни 3.0), които все едно рестартират системата, тъй като нямат общо една с друга и е трудно да се измерват заедно (нещо като да измерваш дали отборът на Левски по хандбал е по-добър от отбора на ЦСКА по футбол).

Част от промените между първоначалната програма, СофтУни 2.0 и СофтУни 3.0 са броя курсове, учебна програма, условията нужни за дипломиране и кредитите, които един курс носи. Тъй като промените влязоха в заварено положение (при нас постоянно има приеми, не са веднъж годишно) беше оставен толеранс едновременно за хората от първоначалната програма и тези от СофтУни 2.0 - условия за завършване (диплома): 130 кредита.

 

Как процедираме ние и какво се случва със студентите в тази 1-2-годишна програма:

Обикновено има няколко пътя:

   1. Идва човек на Programming basics, посещава по някоя друга лекция (или никоя) и не идва на изпит

   2. Идва човек на Programming basics, посещава лекциите, идва на изпит и не се справя

   3. Идва човек на Programming basics, посещава лекциите, идва на изпит, справя се, но не записва

Тук има огромно количество хора в т.1 т.2 и т.3, които въобще не стават студенти на СофтУни поради една или друга причина, и тях няма да ги обсъждаме

   4. Хора, които записват основната програма, но поради някаква причина (трудно им е, спира да им е интересно, нямат време, втори/трети/N-ти приоритет им е и т.н.) не се справят, отпадат систематично (или веднъж изкарат по-слаба оценка) до момента, в който не се откажат от СофтУни - тази група е от около 20% от студентите и това е така исторически. В момента с по-голямата ангажираност се опитваме да направим СофтУни първи приотитет на тези хора и процентът да намалее.

   5. Хора, които записват основната програма, добри са, взимат си изпитите с 6ци и по някое време просто изчезват, в повечето случаи си намират работа от познати, приятели или някой ги е headhunt-нал. Трудно се вади статистика за подобни хора, тъй като те просто изчезват и не знаем защо, но по мои наблюдения това са 10тина% до максимм 20.

   6. Хора, които записват основната програма, справят се на прилично (а някои дори на отлично) ниво, търсят при нас кариерно развитие или ние ги намираме по профил, който отговаря на търсенето на компания-партньор и по средата на обучението им предлагаме работа, на която те започват. Тук известно количество хора не искат да започат работа сега (т.6.2.), но в тази графа имаме най-големия процент хора

   6.1. Хора, които започват работа от т.6. и продължават обучението си докато завършат. Малко хора започват програмистка работа и продължават с пълни темпове да учат. Моите наблюдения са за не повече от 10%

   6.2. Хора, които не започват работа и искат да учат докато вземат диплома и чак тогава да се възползват от оферта за работа (някои от тях не се чувстват готови или нямат достатъчно добри оценки, а други просто могат да си позволят 1 или 2 години да учат без да правят нещо друго). Тук главно идва проблема колко хора могат да си позволят цялата учебна програма, без да започнат работа. А ако започнат работа отиваме на т.6.1. И всъщност това би трябвало да са останалите хора, кото не са в останалите точки по-горе. Честно казано виждам, че в момента доста се говори за завършване от хората, което означава, че студентите са доста по-мотивирани да завършат, докато в по-предните випуски, това може би не беше приоритет за толкова много хора, колкото сега. Което е разбираемо, силно вярвам, че със СофтУни 3.0 условията са доста по-добри (като всяка промяна и тази е направена за добро).

 

Така, че няма повод за притеснение. От СофтУни 3.0. все още няма дипломирали се, защото все още не са се извъртяли всички курсове. Със сигурност за тези години и всичките промени сме натрупали повече опит в това да обучаваме хора и шансовете за подобрение са много по-големи т.е. по-голям брой започващи работа и завършващи, от колкото до сега. И това с тенденция за постоянно подобрение.

 

Поздрави,

Иван

22
fbinnzhivko avatar fbinnzhivko 1585 Точки

Ваш отговор в темата "Статистики за успеха и завършилите в SoftUni" бе скрит от модератор.
Знам че ще получа много минуси за този коментар.
Защо беше скрит моя коментар на какво основание?
Коя точка за ползване на форума наруших?

3
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Наруши точка 8. Както и като цяло постът не беше отговор на въпроса, а просто спам. Всъщност го правиш системно. При още един подобен пост ще ти огранича правата да постваш. 

0
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

RoYaL Благодаря за коментара. Излиза, че това, което имам като отзиви може да се окаже вярно, а именно, че една голяма част студенти почват да си вярват от рано и напълват пазара на труда с кадри, които не са напълно подготвени. Следователно фирмите започват да гледат с лошо око на академията. До колкото разбирам 10-20% са тези, които реално стигат до дипломиране и преминаване на целия курс, което гарантира и качеството на знанията им.Прав ли съм в разсъжденията си?

P.S. Мислех, че академията е стартирала 2013 и за това написах, че сега стратира 5-тата си година. Явно съм сгрешил

0
08/01/2017 19:18:32
b.yordanov avatar b.yordanov 146 Точки

Във връзка с "една голяма част студенти почват да си вярват от рано и напълват пазара на труда с кадри, които не са напълно подготвени" някъде бях прочел коментар от сорта на "като видя, че някой е от СофтУни и му трия кандидатурата"

1
09/01/2017 09:10:57
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

TihomirDimov, така се случва, до някаква степен. Компаниите, с които си партнираме са наясно обаче какво да гледат - ако някой просто дойде и каже "учил съм в СофтУни" или "имам 6-ца на programming basics" за тях е ясно, че това нищо не значи. Беше споменал за HR-ите, които правят подбора - те трябва да са наясно с партньорството ни и рамките му - все пак в повечето компании, HR-ите работят много тясно с отдела, който прави сделки с други компании (нас), дори и в някои случаи в този отдел са самите те.

1
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

@b.yordanov Ти би ли кандидатсвал при подобни индивиди? Аз пък работодатели, които казват "Ако има Х го взимам, ако е бил в У не го взимам" и пр., си ги записвам да не кадидатсвам при тях. Това е толкова релевантно, колкото да ги избира по цвета на косата...

1
09/01/2017 12:23:23
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

@Royal Относно точка 6.0 - аз спадам към нея, но никой нищо не ми е предлагал. Сам започнах да си търся работа (.NET), въпреки че все още не съм минал ASP.NET (за което има най-много обяви). Ако мина този модул с добра оценка, тогава ли има възможност от СофтУни да ми предложат нещо? Или пък според теб как по-лесно се намира стаж/junior  като за моето ниво?
Както споменах, в jobs.bg има доста оферти, но опитът (често 2-3) години с MVC e задължителен. В LinedIn има интересни неща, но за съжаление тепърва започнах да го поддържам този профил, а и безплатната версия предлага много по-малко неща от платената.

Тази първа стъпка според мен е най-трудна и мисля, че с нея имаме нужда от по-голяма подкрепа от СофтУни. Сигурен съм, че след като натрупаме 1-2 години професионален опит, вече доста по-лесно ще можем да се (пре) ориентираме накъдето сметнем за добре и работодателите ще се доста по-склонни да ни дадат шанс. 

2
09/01/2017 12:42:22
b.yordanov avatar b.yordanov 146 Точки

@msmilkoff в реални условия ти нямаш достъп до тази информация (Ако има Х го взимам, ако е бил в У не го взимам). И по-скоро "като видя, че някой е от СофтУни и му трия кандидатурата" е провокирано от "една голяма част студенти почват да си вярват от рано и напълват пазара на труда с кадри, които не са напълно подготвени"

 

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

msmilkoff, ако търсиш помощ с професионалното развитие, можеш да се свържеш с кариерния ни център на careers <at> softuni <dot> bg или да се обадиш на фронт-офиса, където да ти обяснят по-подробно стъпките.

2
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

b.yordanov, би ли пуснал линк на това, което си чел? Лично аз не вярвам някой просто ей така да отритва кандидатури от пръв поглед, понеже съм бил в ситуация да наемам служители. Ако има такива HR-и, то трябва да си сигурен, че са с купени дипломи или завършили с 3-ка.

0
09/01/2017 16:22:48
b.yordanov avatar b.yordanov 146 Точки

@val4o89 линк няма да пусна, че модераторите все намират нещо грешно в мен. Не знам дали въпросната личност е HR но ето го комента едно към едно:
"Писнало ми е да ми се влачат кадрите на СофтУни, които в психиятрия може да ги вземат, но в софтуерната индустрия място нямат. Не зная какви им ги говори онзи олигофрен, но претенциите им за заплати са уникални, на фона на бутафорните знания, които демонстрират."

Не е точно както го бях писал по-рано, но е г/д същото :)

 

Добавка:

"Качеството на производството обаче е изключително съмнително. Не зная какви СВ-та ви идват на вашите позиции, но при мен редовно е сервитьор-барман (и така 10 пъти). Сложил едно СофтУни и си въобразява, че въобще ще си губя времето да се видя с него на живо."

0
09/01/2017 17:11:59
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

@val4o89 след кратко търсене, намерих конкретния коментар в тема в дир-а. тема е с персонален хейт, отолкото свързана с профеисоналисти по подбор на кадри

0
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

Да, видях го този коментар, не знам дали е истински или е поръчан, човека може и да е попадал на хора които "се бият в гърдите" че са учили в СофтУни, но явно го е мързяло да погледне сертификатите им.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.