Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

Статистики за успеха и завършилите в SoftUni

Здравейте и за много години!

Прочетох статията "Какво ни помогнахте да постигнем през 2016?" и ме учуди, че дипломи са раздадени само на 140 човека, предвид големия прием. Любопитен съм да разбера реално колко голямо е ситото в академията и какъв е процентът отказали се / преминали всички курсове (с оценка под 5) / успешно дипломирали се студенти (с оценки над 5) спрямо началния прием. В крайна сметка ние като студенти трябва да знаем до колко е конкурентна средата и да изпозлваме това като аргумент при кандидатстване за работа/стаж и т.н.

Би било добра идея да има и секция за SoftUni Alumni, които да споделят детайли за "живота след СофтУни" 

Поздрави

Тихомир

19
Въпроси за SoftUni 07/01/2017 20:56:41
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки
Best Answer

Здравейте,

Трудно е да се прави статистика за подобни неща. Обученията в СофтУни се правят от по-малко от 3 години (някой спомена 5, но това не е вярно). Първият випуск започна Programming Basics през Февруари-Март 2014-та, а изпитите за влизане в университета бяха в средата на април (10-11-12-14).

Самите обучения претърпяха и 2 много генерални промени (по-долу наричани СофтУни 2.0 и СофтУни 3.0), които все едно рестартират системата, тъй като нямат общо една с друга и е трудно да се измерват заедно (нещо като да измерваш дали отборът на Левски по хандбал е по-добър от отбора на ЦСКА по футбол).

Част от промените между първоначалната програма, СофтУни 2.0 и СофтУни 3.0 са броя курсове, учебна програма, условията нужни за дипломиране и кредитите, които един курс носи. Тъй като промените влязоха в заварено положение (при нас постоянно има приеми, не са веднъж годишно) беше оставен толеранс едновременно за хората от първоначалната програма и тези от СофтУни 2.0 - условия за завършване (диплома): 130 кредита.

 

Как процедираме ние и какво се случва със студентите в тази 1-2-годишна програма:

Обикновено има няколко пътя:

   1. Идва човек на Programming basics, посещава по някоя друга лекция (или никоя) и не идва на изпит

   2. Идва човек на Programming basics, посещава лекциите, идва на изпит и не се справя

   3. Идва човек на Programming basics, посещава лекциите, идва на изпит, справя се, но не записва

Тук има огромно количество хора в т.1 т.2 и т.3, които въобще не стават студенти на СофтУни поради една или друга причина, и тях няма да ги обсъждаме

   4. Хора, които записват основната програма, но поради някаква причина (трудно им е, спира да им е интересно, нямат време, втори/трети/N-ти приоритет им е и т.н.) не се справят, отпадат систематично (или веднъж изкарат по-слаба оценка) до момента, в който не се откажат от СофтУни - тази група е от около 20% от студентите и това е така исторически. В момента с по-голямата ангажираност се опитваме да направим СофтУни първи приотитет на тези хора и процентът да намалее.

   5. Хора, които записват основната програма, добри са, взимат си изпитите с 6ци и по някое време просто изчезват, в повечето случаи си намират работа от познати, приятели или някой ги е headhunt-нал. Трудно се вади статистика за подобни хора, тъй като те просто изчезват и не знаем защо, но по мои наблюдения това са 10тина% до максимм 20.

   6. Хора, които записват основната програма, справят се на прилично (а някои дори на отлично) ниво, търсят при нас кариерно развитие или ние ги намираме по профил, който отговаря на търсенето на компания-партньор и по средата на обучението им предлагаме работа, на която те започват. Тук известно количество хора не искат да започат работа сега (т.6.2.), но в тази графа имаме най-големия процент хора

   6.1. Хора, които започват работа от т.6. и продължават обучението си докато завършат. Малко хора започват програмистка работа и продължават с пълни темпове да учат. Моите наблюдения са за не повече от 10%

   6.2. Хора, които не започват работа и искат да учат докато вземат диплома и чак тогава да се възползват от оферта за работа (някои от тях не се чувстват готови или нямат достатъчно добри оценки, а други просто могат да си позволят 1 или 2 години да учат без да правят нещо друго). Тук главно идва проблема колко хора могат да си позволят цялата учебна програма, без да започнат работа. А ако започнат работа отиваме на т.6.1. И всъщност това би трябвало да са останалите хора, кото не са в останалите точки по-горе. Честно казано виждам, че в момента доста се говори за завършване от хората, което означава, че студентите са доста по-мотивирани да завършат, докато в по-предните випуски, това може би не беше приоритет за толкова много хора, колкото сега. Което е разбираемо, силно вярвам, че със СофтУни 3.0 условията са доста по-добри (като всяка промяна и тази е направена за добро).

 

Така, че няма повод за притеснение. От СофтУни 3.0. все още няма дипломирали се, защото все още не са се извъртяли всички курсове. Със сигурност за тези години и всичките промени сме натрупали повече опит в това да обучаваме хора и шансовете за подобрение са много по-големи т.е. по-голям брой започващи работа и завършващи, от колкото до сега. И това с тенденция за постоянно подобрение.

 

Поздрави,

Иван

22
fbinnzhivko avatar fbinnzhivko 1586 Точки

Ваш отговор в темата "Статистики за успеха и завършилите в SoftUni" бе скрит от модератор.
Знам че ще получа много минуси за този коментар.
Защо беше скрит моя коментар на какво основание?
Коя точка за ползване на форума наруших?

3
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Наруши точка 8. Както и като цяло постът не беше отговор на въпроса, а просто спам. Всъщност го правиш системно. При още един подобен пост ще ти огранича правата да постваш. 

0
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

RoYaL Благодаря за коментара. Излиза, че това, което имам като отзиви може да се окаже вярно, а именно, че една голяма част студенти почват да си вярват от рано и напълват пазара на труда с кадри, които не са напълно подготвени. Следователно фирмите започват да гледат с лошо око на академията. До колкото разбирам 10-20% са тези, които реално стигат до дипломиране и преминаване на целия курс, което гарантира и качеството на знанията им.Прав ли съм в разсъжденията си?

P.S. Мислех, че академията е стартирала 2013 и за това написах, че сега стратира 5-тата си година. Явно съм сгрешил

0
08/01/2017 19:18:32
SvilenYanovski avatar SvilenYanovski 80 Точки

Тази информация ме съмнява да бъде публично обявена, защото ще бъде доста обезкуражителна за кандидатите. А относно дипломите - такива няма твърде много, но по интервютата се размятат стотици сертификати от СофтУни което доста обезсмисля представянето на "диплома" - просто работодателите не са наясно с какво точно диплома за джава програмист е по-различна от сертификат Java web fundamentals например, какъвто отворен курс имаше...

0
gdurankiev avatar gdurankiev 982 Точки

Изключено е да се твърди нещо подобно за кръгa от партниращи ни фирми, тъй като ние се стараем те да са достатъчно добре запознати със спецификите на документите, които издаваме. Отделно от това, правим и достатъчно голямо усилие да запознаем значимите компании от софтуерната индустрия с това. :)

0
07/01/2017 16:51:47
SvilenYanovski avatar SvilenYanovski 80 Точки

Обяснявате на кого? Мислиш ли, че 20-годишната ейчарка, което реално прави първоначалния подбор по ключови думи прави разлика между сертификт за отворен курс и диплома? И не ме разбирай погрешно - не ви критикувам, просто наистина съм виждал много хора, които при кандидатстване (или дори и на работа) се тупат в гърдите, че са "карали" СофтУни, а реално имат 1 сертификт  от отворен курс...

Но това е офтопик, може ли да отговорите на въпроса за успеваемостта, че и аз съм се чудил, или това ви е вътрешна информация?

2
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

Съгласен съм със SvilenYnakovski, че доста компании не са на ясно, как точно СофтУни гарантира за качеството на завършилите, а именно единствено и само с издаването на диплом за студентите 5+. Това незнание на брашна според мен девалвира усилията на останалите. Наблюденията ми НЕ са представителна извадка и се базират само на разговори с познати от софтуерния бизнес.

В крайна сметка желанието ми беше да разбера статистиката, предвид, че това наистина може да послужи като сериозен аргумент в полза на можещите и стараещите се студенти при бъдеща комуникация с работодатели

0
Nikola_Andreev avatar Nikola_Andreev 671 Точки

И сами можем да си направим груба сметка, след като знаем броя на издадените дипломи. По мое лично мнение (не ангажирам никого с него) не повече от 5% се дипломират. Като тук не включваме хора дошли само на една лекция или записали по един отворен курс. Но има и нещо друго, доста хора започват работа преди да завършат и просто изоставят СофтУни. Ето тази статистика е по интересна. Какъв е процента на хората който започват работа като програмисти след СофтУни? Тук вече можем само да гадаем.

1
ZornitsaSerbezova avatar ZornitsaSerbezova 455 Точки

140 от 600 не са 5% а малко повече от 20.

В държавен университет моят курс започна с 60 човека и завършихме 10.

Сам си прави сметката какъв е процентът на хората, коИто...

3
08/01/2017 11:23:52
Nikola_Andreev avatar Nikola_Andreev 671 Точки

Ами явно ти разполагаш с вътрешна информация и знаеш че бройка на кандидатите е била точно 600. Не мисля че за която и да е календарна година в СофтУни са кандидатствали средно по 50 човека на месец. Аз моята сметката съм си я направил и затова уча в СофтУни. Поста ти по никакъв начин не промени мнението ми, но ако имаш наистина обосновани точни данни ще се радвам да ги чуя.

Поздрави!

0
ZornitsaSerbezova avatar ZornitsaSerbezova 455 Точки

Не е трудно да ги сметнеш горе долу. Нямам никакви вътрешни данни.

програминг бейсикс на 17 юли са го взели 264 човека

програминг бейсикс на 28 август са го взели 542 човека

Тези общо са потока, който започна септември месец, Като се има предвид как можеше да се преписва тогава на тези изпити, смятай как много хора са го взели. От общото  806 човека приети, да речем :700 са започнали в Програминг фундаменталс (не знам къде бях чула, че са 600), а на изпита са се явили 506 човека, което означава, че 100 са се отказали още в самото начало.

От тези 506 човека, изпита са го взели максимум 150 човека. Толкова могат да продължат горе долу нататък, но продължават много повече.... да речем около 400, защото повечето са взели софтуер техноложис на гърба на другите. Според теб, колко от тези 400 човека, биха могли да продължат без основните знания от програминг фундаменталс нататък?

1
08/01/2017 12:18:18
davichonov365 avatar davichonov365 127 Точки

Аз само не разбрах защо някои хора правят статистика на основа на Programming Basics от тази година ,. като в случая говорим за Дипломирани Студенти които са учили най малко 1 г и половина ,.да не казвам повече - и са си взели всички задължителни модули + необходимите кредити

3
08/01/2017 13:33:01
Sim0o0na avatar Sim0o0na Trainer 567 Точки

По наблюденията, които имам много голяма част от студентите в СофтУни се отказват рано или късно по няколко причини - нямат време или изостават и затъват в материала. Маркетинга на Наков е с пълна пара, затова и много хора се явяват в бейсика, но отпадат поне 50% от явилите се на първа или втора лекция. Имаше семинар скоро  Softuni Behind the scenes, в който разказаха за това как много хора започват работа в един етап и спират да учат в СофтУни, защото смятат че са научили достатъчно. Дано това частично отговори на въпроса ти, защо само 140 раздадени дипломи.

4
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

Харесва ми, че става дискусия. В крайна сметка би ми било полезно, а и не само на мен, да разбера процента преминали всички курсове с оценка, спрямо процента започнали обучение. Всичко останало за мен е частен случай и проблем на самите студенти, които отпадат или прекъсват обучение.

Съгласен съм и с davichonov365. Ако не се лъжа СофтУни започва 5-тата година от съществуването си и малко или много вече има събрана статистика

0
Sim0o0na avatar Sim0o0na Trainer 567 Точки

Дружеството съществува от 2014 година. Скоро празнуваха 3ти рожден ден.

0
08/01/2017 19:52:56
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

Sim0o0na, дали има някакво видео от този семинар SoftUni behind the scenes?

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.