Професионална програма
Loading...
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5296 Точки

Одобрявате ли проекта "Безплатни курсове по програмиране в 28 града"?

Здравейте колеги,

Може ли да споделите вашето мнение относно безплатните курсове в 28 града, които СофтУни провежда в момента. В социалните мрежи се появяват разпалени дискусии дали проектът помага или вреди на България, примерно тук: https://www.facebook.com/groups/devbg/.

Проектът беше организиран с много труд не само на мен и моя екип в СофтУни, но и на десетки участници от цяла България, отне няколко месеца работа на целия екип, стартира с много трудности (смяна на зали, смяна на преподаватели, промяна на разписания, какво ли не). Не навсякъде обученията вървят идеално. Издънихме се в 2-3 града, признавам, не се получи перфектно. Имаше проблеми с недостиг на места в залите, имаше проблем с включване на недостатъчно подготвени преподаватели, имаше проблем и с отоплението в някои градове, с Интернета на други места, дори в един град буря повреди учебната зала и трябваше спешно да преместим занятията, judge системата също падна на няколко пъти по време на занятия, появи се и епохалната видео-изцепка за "двоен return". Признавам, не сме перфектни. Извинявам се на всички, които сме подвели.

Има я и хубавата част: в повечето градове курсовете са на добро ниво и откъм преподаватели и откъм зали. Никой не коментира Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково, Благоевград, Русе, Варна и много други градове. Това означава, че в много локации сме постигнали целта: да запалим по програмирането стотици младежи и да им дадем начални умения по писане на програмен код и перспектива за развитие в ИТ сферата.

Имахме огромни трудности да намерим качествени преподаватели в 28 града. За някои градове бяхме уговорили преподавателите и те се отказаха да преподават точно преди старта (Асеновград, Пазарджик, Видин). Частично успяхме да ги заменим, за да не подвеждаме вече записаните за курса участници, но поехме по-големи рискове, защото нямаше време да проверяваме технически и преподавателски умения.

Събираме редовно обратна връзка: както чрез анкети, така и по телефона и чрез анализиране на резултатите на преминалите курса. Например в гр. Сливен обратната връзка винаги е била на отлично ниво. Примерно, в групата за Сливен във FB се получиха 11 от общо 11 позитивни мнения за преподавателя. Той води този курс в Сливен за втори път. Предния сезон негови възпитаници изкараха топ резултати на приемния изпит. Никога не сме имали съмнения: високи резултати, доволни студенти, позитивна обратна връзка. В 1-2 други градове имаше оплаквания от предния сезон и сменихме преподавателя. Стараем се, н явно не е достатъчно.

Защо пиша всичко това?

Поради всичките мнения, които се изписаха, поради всички хейт, който отнесохме, вече сериозно се колебая дали да организираме следващ сезон за този проект. Какво мислите?

 • Повече полза или повече вреда носят безплатните курсове по програмиране в 28 български града?
 • Да ги продължим ли или да си останем в София, където сме постигнали много високо ниво на преподаване и организация?
 • Как можем да сме сигурни, че лекторите са на ниво? Какво да правим, когато 2 дни преди старта на курса в даден град лекторът се откаже по лични причини? Да сменяме лектора (за да не излъжем записаните) или да отменим занятията?
  • В момента всички лектори преминават техническа оценка на уменията: трябва или да са взели с топ резултати изпита в СофтУни или да са доказани програмисти с няколко години опит.
  • Лекторските умения на преподавателите се проверяват с демо урок по Skype.
  • Какво повече трябва да направим?
 • Бяхме планирали за следващия сезон още две направления от безплатни обучения по градовете:
  • Уеб сайтове - първи стъпки (WordPress + HTML)
  • Графичен дизайн (Photoshop)
  • Да спираме ли тези курсове? Не съм напълно сигурен, че всички преподаватели ще са на топ ниво. ще се постараем, но рискът си остава.
 • Дайте своето мнение. Искате ли безплатни курсове по градовете, макар и с риска да не са перфектни?

Наков

15
Общи приказки 30/01/2017 11:21:50
moholovka avatar moholovka 169 Точки

Определено качеството на образованието в Софтуни се влошава, търси се масовост, която в последствие сваля нивото и за завършилите ще е проблем намирането на работа. Според мен лекциите могат да си ги гледа всеки онлайн, не е необходимо да се правят курсове във всеки град, големите са достатъчни. Една мобилна група от няколко качествени лектора и асистента, която да провежда само упражнения след приключил курс ми се струва достатъчно. Не може да направите хората насила програмисти.

3