Професионална програма
Loading...
NonaG avatar NonaG 111 Точки

Инсталиране на нови програми

Хора, когато си инсталирате нови програми /приложения,.../, как проверявате, дали нямат вируси или не са вируси, или злонамерен софтуер някакъв? Има ли някакви стъпки, основни моменти, които може да се прилагат принципно в тези случаи. Понеже явно покрай СофтУни трябва да си напълня компютъра със всякакви програмни продукти, а много често не съм сигурна, дали правилно разбирам, че точно това, което съм нарочила за инсталиране, ми трябва, т.е. е проверено от СофтУни, че е читаво... И всеки път изтръпвам, когато се появи прозорец, че не е проверен източникът, който ще ми прави промени в компютъра... Изобщо, много ми е хубаво, че вече знам какво е масив и речник, примерно, обаче, истината е, че страшно много базови познания ми липсват. Моля за помощ.

Тагове:
MrSpecialR avatar MrSpecialR 30 Точки
Best Answer

Софтуер изтеглен от официалният сайт на производителят, при това и да е по-голяма компанията, е чист. Примерно софтуерът на JetBrains или пък Visual Studio.

Трябва да се внимава повече когато се тегли от сайтове които предлагат много на брой програми от различни developer-и които са безплатни, или по-скоро софтуер на малка компания която не е всеобщо позната. При инсталацията на такива програми често има скрити опции под названието Advanced Options или Customize Installation или други такива, а като не ги погледнеш те по подразбиране инсталират някакъв злонамерен софтуер или просто още някаква програма която не е желана.

Като програма за защита срещу вируси - антивирусни има много, Malwarebytes е популярна за намиране на злонамерен софтуер който обикновените антивирусни не намират (тя е специализирана в намиране точно на malware), но и малко проучване на програмата (Google винаги помага) и внимание върху какви опции дава Setup-а е един добър начин за предотвратяване на много голяма част от злонамереният софтуер който потенциално може да зарази windows машина.

2
NonaG avatar NonaG 111 Точки

Много благодаря! Инсталирах си я /даже ровнах в Гугъл за инфо за нея, :)/, минах успешен скан и вече ми е много по-спокойно.

Последните ти две думи ги разбирам, че ако компът не ми е под windows, вероятността да се зарази с нещо намалява?

0
MrSpecialR avatar MrSpecialR 30 Точки

Донякъде, да. Вирусите и този тип програми имат за цел да заразят колкото може повече компютъра, а Windows е доминиращата платформа за една голяма част от консуматорите и именно заради това има най-много за Windows.

Това което имах предвид в предишният пост е, че това са мерките за Windows - за Linux, Android и други операционни системи е по-различно.

1