Професионална програма
Loading...
radoslavgeorgiev93 avatar radoslavgeorgiev93 0 Точки

Има ли нужда от Висше образование или ?

Здравейте,

исках да задам въпрос към по голямата аудиториа на хората в СофтУни. Тъй като нямам висше и в момента се обучавам в университета с основи на програмитането и всичко е страхотно. Исках да попитам: има лу нужда да притежаваме висше образование или СофтУни ще ни донесе достатъчно опит и знания за да започнем работа като програмисти/разработчици, защото във висички обяви чета че всички искат да имат висше образование. Не казвам че да имаш висше отбразование е лошо, но има разлика между човек който едвам е избутал висшето и човек който го няма, но има повече "мозък" в главата си и може да се справя по добре от този със висшето.

Та: интересува ме какво вие мислите и дали да се стряскам за това че нямам висше а се развивам ?

 

Благодаря!

3
Работа
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Тази тема е вековна, интересно е да чуеш отговорите на хората, но те общо взето са едни и същи.

Винаги ще ме чуеш да насърчавам това да правиш каквото те влече. Да не робуваш на догми и на чужди мнения. "Висшето образование е загуба на време, пускай се в практиката и толкоз" е толкова валидно колкото и "Във висшето образование ще се научиш на основни неща, дисциплина, ще създадеш контакти и ще попълниш пропуските, които си имал докато си вървял по строго практическия път". Това, че някой ти е казал едното или другото, не трябва да е твоя измерител дали да го направиш или не.

Аз бих те насърчил да пробваш. Пробвай СофтУни - първият курс е безплатен (ти вече си пробвал де). Ако не ти харесва - остави и мини към следващото нещо. Пробвай университет - обикновено семестриалните такси са 200-300 лв. (освен НБУ и другите частни университети - там е по-скъпичко). Става въпрос за екосистема, която няма как друг да ти обясни. Трябва да я изживееш, за да видиш дали това ти харесва, ще ти е полезно, сам да прецениш има ли смисъл и дали някой би се повлият от висшето ти образование. Та, най-малкото - пусни CV-та в 5-6 компании и виж дали искат да си завършил университет (освен по обява).

Ако съдя по username-а ти - си на 24 години. Сега е моментът да експериментираш с всичко в живота и да си поблъскаш, да изживееш всичките неща, които иначе просто можеш да прочетеш на книги. Да учиш, да работиш, да сменяш университети, работни места, гаджета, апартаменти, градове и държави.

За да започнеш някаква програмистка работа (казвам някаква, защото не става навсякъде) не ти е нужно висше образование или широк поглед. Но погледът трябва под една или друга форма да го разшириш. Понякога по презумпция приемам, че хората които питат въпроси като твоя, всъщност скрито питат "трябва ли да уча и други неща освен някакви технологии и API-та", затова и отговорът ми е в този стил. Да, трябва. И трябва да го правиш по цял ден. Винаги. Дори и след като си намериш работа - даже тогава най-много.

Така, че правете това, което ви носи щастие. Не спирайте да го правите постоянно. Ако технологичният свят ви харесва, то вероятно ще се чувствате по-щастливи с всяко ново научено нещо.

3
radoslavgeorgiev93 avatar radoslavgeorgiev93 0 Точки

Страхотвн отговор. Благодаря ви много. Проблемът ми е че съм завършил в добрич маркетинг и мениджмънт в частния колеж. Заем взех и хвърлих сумати и пари и време в него и на края разбрах че се взема професионален бакалавър. Като съм бил на 18 не знам какво съм си мислел но от малък се ровя в компютри и пак изгубих 3 години там и искам да се преквалифицирам в ИТ. Фронт енд по точно. Та благодаря за насърчаването. Полезно беше. Дано има още подобни отговори.

0
StamiM avatar StamiM 0 Точки

За мен, това е най-точният отговор, който може да бъде даден! 😄

0