Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

radoslavgeorgiev93 avatar radoslavgeorgiev93 0 Точки

Има ли нужда от Висше образование или ?

Здравейте,

исках да задам въпрос към по голямата аудиториа на хората в СофтУни. Тъй като нямам висше и в момента се обучавам в университета с основи на програмитането и всичко е страхотно. Исках да попитам: има лу нужда да притежаваме висше образование или СофтУни ще ни донесе достатъчно опит и знания за да започнем работа като програмисти/разработчици, защото във висички обяви чета че всички искат да имат висше образование. Не казвам че да имаш висше отбразование е лошо, но има разлика между човек който едвам е избутал висшето и човек който го няма, но има повече "мозък" в главата си и може да се справя по добре от този със висшето.

Та: интересува ме какво вие мислите и дали да се стряскам за това че нямам висше а се развивам ?

 

Благодаря!

3
Работа
v.angelov avatar v.angelov 12 Точки

Ще ти разкажа моята история накратко и ще си прецениш дали ти е нужно. Уча в държавен университет, няма да му кажа името, но ще кажа, че разликата с уж "водещи" университети в областта не е голяма. В Софтуни учих точно 1 година, като даже последния курс не успях да го завърша, защото си намерих работа във фирма (стажант, но в последствие останах) и не успях да се явя на изпитите. И така учех на две места едновремено (и работех в друга сфера), като всичките си начални знания придобих главно от Софтуни и яко ръчкане в гугъл.... Държания университет ме научи единствено  на това как да решавам интеграли, нищо повече за момента. Като понапреднах почнах да си търся и стаж и в последствие си намерих. Ключовото в историята е, че като казвах на интервютата, на които бях, че уча в университет, те букавлно ми изплюваха в лицето, че това не ги интересува. Хората по фирмите искат да прилагаш знания, не да си вееш дипломата. Реално може да има фирми, които биха ти вдигнали заплата с някъв процент, но не знам дали си заслужава да караш 4 години, вместо да си намериш фирма, в която ще оценят знанията ти вместо това, че имаш просто изкарана диплома. Аз в момента минавам в 3ти курс и вече е късно за мен да прекъсвам, няма смисъл, но, ако в момента трябваше да записвам тепърва висше и имах сегашните знания, просто нямаше да се занимавам. Повече от половината ми колеги нямат такова образование и са самоуки. Или имат, но е в друга сфера. Съвета ми е да наблягаш много здраво над кода, гугъл и лекциите от Софта и други всевъзможни курсове, лекции, семинари и каквото се сетиш. Пожелавам ти успех !

5
Teodor92 avatar Teodor92 569 Точки

Вечния въпрос – заслужава ли си висшето образование? Личното ми мнение по въпроса е да, заслужава си. Разбира се тук има много.. уговорки:

  • Много зависи за КОЕ висше образование говорим – в България и чужбина има доста бакалаври/магистри, които НЕ си заслужават.
  • Преспокойно можеш да си намериш работа и без да си завършил ВУЗ.

Т.к. въпроса е зададен в контекста, какво ВУЗ-а дава, което в СофтУни го няма, нека го разгледаме от тази гледна точка.

Първо – редовната програма на СофтУни се фокусира върху практиката и на много места теорията остава на заден план. Основния акцент, до колкото помня, е върху CRUD web applications. Проблема е че тази насока е доста тясна и много, много фундаментални теми се пропускат или съвсем бегло се споменават – като започнем от функционално програмиране, мета програмиране, логическо програмиране, минем през Data Science, Statistics, Machine Learning и стигнем до Formal and Natural Language processing, Operating Systems, Computer Architecture и т.н. Aми къде остават другите по… human теми от софтуерното инженерство? Software Process? Requirements engineering?

Сега ще кажете – е за тези неща има отворени курсове. Да, така е има отворени курсове, има информацията в интернет, ако имаш желание всичко можеш да си го научиш сам.

Второ – за тези по-специфични теми, шансът да намериш експерт във ВУЗ от колкото в СофтУни.

Като цяло искам да кажа следното – не можеш да сравняваш ВУЗ и СофтУни т.к. имат тотално различна идея – ВУЗ цели да ти даде широка представа над цяла сфера, докато СофтУни специализира в тясна ниша. Личното ми мнение, че СофтУни е много добро допълнение към специалност във ВУЗ. Има много практика и имат великолепни отворени курсове. Разбира се, ако искаш да специализираш тясно в тази ниша и не те интересува нищо извън нея – работа винаги ще има.

Относно по-практическата гледна точка, какво ти носи да имаш диплома от ВУЗ/сертификат от СофтУни:

  • Някои места наистина няма да те допуснат до интервю без диплома. След първата/втората работа това вече става по-рядко.
  • Работата по някои държавни/ЕС поръчки изисква наличието на бакалавърска/магистърска степен.
  • В София, много фирми имат негативно мнение за СофтУни и сертификатите, които се издават. Това са само мои лични наблюдения, които съм придобил докато съм разговарял с интервюиращи, докато аз съм бил на интервю. Това може да се дължи на големия брой различни сертификати, които СофтУни издава. Разбира се – коректния интервюиращ ще игнорира подобни субективизми, но имай едно на ум.
  • Доста от ръководните позиции във ИТ фирмите изискват висше образование.

 

Но пак да кажа – всичко зависи от това, какво искаш.

 

4
02/06/2017 01:33:03
Lamms avatar Lamms 197 Точки

Мога да ти кажа, че доста хора, с които започнахме заедно и не учеха парелилно и висше, съжаляваха, че не са записали. Ако така или иначе не работиш, то имаш достатъчно време, за да се справиш и с двете неща. В софтуни имаш ясен график за сесии, изпити и можеш да си планираш много добре времето.

1. В момента можеш да си намериш работа и без висше, но не се знае как ще се променят нещата, като тук има много аспекти - можеш да решиш да смениш или леко промениш работата и тогава да ти трябва, да решиш да работиш в чужда страна, в която искат или по европейски проект, в който това е изискване.

2. Не знаеш как ще се развие СофтУни вбъдеще, може да е със славата на най-доброто място, но може и индустрията да реши, че не е ок. В такъв случай една диплома би ти свършила работа.

1
fiherLuci avatar fiherLuci 225 Точки

Започнах СофтУни на 20 и някой си февруари 2016. Като говорим това за Basics курс без никакви предишни знания. от 3ти Април 2017 съм на работа като php web dev. Води си изводите сам.

1
radoslavgeorgiev93 avatar radoslavgeorgiev93 0 Точки

Разбирам. Но по горе колегите са споменали че е добре дс имаш диплома за висше, дори и да не рабориш в сферата на завършеното. Разбирам какво имаш предвид, но имаш ли висше преди преквалификацията?

 

0
fiherLuci avatar fiherLuci 225 Точки

Нямам никакво висше.Започнах СофтУни миналата година докато още бях 12ти клас. На 20 години съм и в софтуни ми е първия допир до програмирането.

0
JivkoJelev avatar JivkoJelev 235 Точки

Малко извън темата , но чисто информативно питам ,ако не е лично естествено, колко време ти отне да започнеш работа след като почна да пускаш св-та?

0
o_ignatov avatar o_ignatov 54 Точки

Покажи на тия хора как не те мързи и завърши 1 висше. Като те викнат на интервю покажи, че имаш мозък в главата си и, че не чуваш за първи път понятия като транспониране на матрица, псевдо рандъм и минимизация на булев израз и не трябва да четеш 2 часа в гугъл за да отгвориш. Освен това всеки може да си прецени дали знанията които ще придобие от обучението си в университет са му необходими или не за това което ще работи. Например познания по якост на материалите и начините за тяхната обработка няма да ти вършат работа ако цял живот ще програмираш. От друга страна петте дяла на висшата математика според мен са неразделна част от програмирането с малки изключения като например смятането на интеграли. Няма нормален човек, който да смята интеграли с лист и химикал както няма нормален проектант който не владее CAD среда за разработка. Ся тия работи пак можеш да си ги прочетеш в гугъл, обаче няма да те изкефи особено.

Повечето ВУЗове имат списък с дицсиплините които се изучават. Най-важното умение което придобиваш е докато пишеш дипломната си работа. Така разбираш точно какво може и какво не може гугъл. Писането на проекти и курсови работи също дава умения, който на пръв поглед могат да ти се сторят безполезни, но когато почнеш работа започваш да ги оценяваш. Там където задължително може да ти потрябва дипломата е ако си търсиш работа по специалността която си завършил. Ако търсиш работа в чужбина също е доста полезна.

0
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

Здравейте,

Надявам се да допринеса по темата с една интересна случка.

Присъствах на семинар, част от Уебит свързан с Индустрия 4.0 и дали България е подгответна да приеме предизвикателствата и. Панелисти бяха Саша Безуханова, проф. Георги Тодоров от ТУ (ИКТ, но може и да бъркам), Невен Боянов и др. Предвид проблемите с кадрите в индустрията, зададох въпрос към професора, как той вижда ролята на частните академии и как държавните университети ще се справят с липсата на практическа подготвка при завършващите студенти. Отговорът беше нещо от сорта на "Частните академии са естествено продължение на държавните университети, като тяхната цел е да подготвят кадри за индустрията. Университетите не създават готови кадри". Потърсете видео из интернет.

Останах с впечатление, че държавните университети са се примирили с ролята си на институции, които подготвят безработни и са оставили всичко на амбицията на младите и частните академии. Това мога да потвърдя и от лични наблюдения и разговори.

Давай смело напред със СофтУни, но е хубаво да изкараш и произволна инженерна бакалавърска степен - машинно инженерство, автоматизация или подобни. Химичното инженерство, биотехнологиите и строителното инженерство са също готини специалности, но са тегави за учене и трудно ще съчетваш. Трудно е, но се учат интересни неща, които след това помагат в практиката при решаването на проблеми. "Инженерното" мислене и е доста ценно и не го подценявай.

Личното ми мнение е да не се занимаваш с измислени дисциплини като мениджмънт, маркетинг, икономики и т.н. Това, което съм видял в живота си до сега е, че добрите лидери и търговци се раждат такива и не им трябва образование. Търговията се учи в движение.

Поздрави

Т.

0
viktor.pts avatar viktor.pts SoftUni Team Trainer 332 Точки

Подкрепям колегата, инженерните специалности развиват мислене, което едва ли не е директно прложимо към програмирането. Аз лично имам диплама по строително инженерство и за 2 години съм срещнал може би 50 души от различните строителни и архитектурни вузове, които паралелно или в последствие са се насочили към СофтУни.

Основното нещо, което дипломата по каквото и да е показва на работодателя е, че можеш да се мотивираш да започнеш нещо, да се придържаш към него в продължение на 3-4-5 години и в крайна сметка да го приключиш. Дали ще е образоветелна степен или дългогодишен професионален проект, нужната дисциплина е една и съща.

2
Pand0ra avatar Pand0ra 42 Точки

Моето мнение е, че обучението в университет е абсолютно безсмислено, особено за IT сферата. Минала съм през държавното образование, пък макар и друга специалност и дълбоко съжалявам, че си пропилях времето. На нищо друго не ме научиха освен как да зубря неща, които ама въобще не ми влизат в приложение и никога няма да влязат. Много по-ценно ще е да преминеш през СофтУни първо и след това с допълнителни курсове или самоподготовка да изкараш международни сертификати за областта, в която смяташ да се развиваш. Например искаш да се занимаваш с компютърни мрежи - 1.курс в софтуни; 2. четене на литература/ровене из интернет/ако е необходимо и изкарването и на друг курс; 3.Сертификат - CompTIA, CCNA и т.н. Имаш ли правилните сертификати никой няма да те пита за университет. :)

2
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Тази тема е вековна, интересно е да чуеш отговорите на хората, но те общо взето са едни и същи.

Винаги ще ме чуеш да насърчавам това да правиш каквото те влече. Да не робуваш на догми и на чужди мнения. "Висшето образование е загуба на време, пускай се в практиката и толкоз" е толкова валидно колкото и "Във висшето образование ще се научиш на основни неща, дисциплина, ще създадеш контакти и ще попълниш пропуските, които си имал докато си вървял по строго практическия път". Това, че някой ти е казал едното или другото, не трябва да е твоя измерител дали да го направиш или не.

Аз бих те насърчил да пробваш. Пробвай СофтУни - първият курс е безплатен (ти вече си пробвал де). Ако не ти харесва - остави и мини към следващото нещо. Пробвай университет - обикновено семестриалните такси са 200-300 лв. (освен НБУ и другите частни университети - там е по-скъпичко). Става въпрос за екосистема, която няма как друг да ти обясни. Трябва да я изживееш, за да видиш дали това ти харесва, ще ти е полезно, сам да прецениш има ли смисъл и дали някой би се повлият от висшето ти образование. Та, най-малкото - пусни CV-та в 5-6 компании и виж дали искат да си завършил университет (освен по обява).

Ако съдя по username-а ти - си на 24 години. Сега е моментът да експериментираш с всичко в живота и да си поблъскаш, да изживееш всичките неща, които иначе просто можеш да прочетеш на книги. Да учиш, да работиш, да сменяш университети, работни места, гаджета, апартаменти, градове и държави.

За да започнеш някаква програмистка работа (казвам някаква, защото не става навсякъде) не ти е нужно висше образование или широк поглед. Но погледът трябва под една или друга форма да го разшириш. Понякога по презумпция приемам, че хората които питат въпроси като твоя, всъщност скрито питат "трябва ли да уча и други неща освен някакви технологии и API-та", затова и отговорът ми е в този стил. Да, трябва. И трябва да го правиш по цял ден. Винаги. Дори и след като си намериш работа - даже тогава най-много.

Така, че правете това, което ви носи щастие. Не спирайте да го правите постоянно. Ако технологичният свят ви харесва, то вероятно ще се чувствате по-щастливи с всяко ново научено нещо.

3
radoslavgeorgiev93 avatar radoslavgeorgiev93 0 Точки

Страхотвн отговор. Благодаря ви много. Проблемът ми е че съм завършил в добрич маркетинг и мениджмънт в частния колеж. Заем взех и хвърлих сумати и пари и време в него и на края разбрах че се взема професионален бакалавър. Като съм бил на 18 не знам какво съм си мислел но от малък се ровя в компютри и пак изгубих 3 години там и искам да се преквалифицирам в ИТ. Фронт енд по точно. Та благодаря за насърчаването. Полезно беше. Дано има още подобни отговори.

0
StamiM avatar StamiM 0 Точки

За мен, това е най-точният отговор, който може да бъде даден! 😄

0
someonerandom avatar someonerandom 57 Точки

Моето мнение е, че ти трябва.  Някакво. 

Не защото СофтУни не е достатъчен. СофтУни + стаж + практика най-вероятно ще са ти достатъчни, за да си намериш доста приятна работа.

Обаче има доста работодатели, които просто искат висше. Неведнъж съм работил с хора, възрастни, кадърни, способни и с повече стаж от мениджмънта в дадената фирма, които не биват повишени просто защото за по-високата позиция се иска висше. Бюрокращина. Може да си вършиш работата, обаче някой все пак може и да ти поиска държавна диплома. Такива места има. Затова съм на мнение( и аз лично смятам да постъпя така) че е добре да си наредим нещата по такъв начин, че да получим и държавно акредитирана хартийка. За всеки случай, да не стане така, че след 5-6 години да ми потрябва и да си блъскам главата. 

1
02/06/2017 15:43:54
S.Neshkov avatar S.Neshkov 55 Точки

Да, според мен има смисъл от висшето образование.

Ще се опитам на кратко да изложа малко доводи.

1. Наистина има смисъл да учиш нещо във ВУЗ, което наистина ти харесва и няма да ти е "бреме". Ако се занимаваш с нещо и искаш да ставаш все по-добър и по-добър, то неминуемо ще опреш до теория и дебелите книги. Има и друг вариант - да си наемеш образовани хора които да вършат каквото им наредиш с/у заплащане :) Обаче дипломата освен всичко друго е и престиж, един вид сертификат за образованост. И тука идва въпроса "да ама, то пък нашето образование "...и в чужбина не е невъзможно да избуташ университет с чаша бира в ръка и нон-стоп по купоните, то за това дипломата си върви с човека на нея. Кой къде учи опира до финанси, възможности, среда в която живее, влияние на родители/роднини и т.н.

2.Да факт, е че ако отидеш на интервю за работа с добре изглеждаща диплома, много е вероятно да вземат някой по- "нахакан" от теб без диплома. Но ако имаш диплома и си я придобил по правилния начин, това няма как да ти се случи, защото ти ще си по-"нахакания", по-опитния, който е ходил да "ухажва" с благи думи, високомерни асистенти и доценти само и само да му се подпишат, ще си пренареждал разпокъсаните страници на стар учебник от университетската библиотека и ще си ставал много пъти е 4 сутринта, за да четеш преди важен и труден изпит.

3.Другия факт.  "В живота няма judge система, има недоволни клиенти.."  това го каза Наков не отдавна на една лекция (ето и защо е важно да се ходи на лекции от време на време).

Заключение:

Каквото и да работи човек, почти всеки ден се сблъсква с онзи клиент, който не го интересува кой, какво, къде е учил.Този клиент иска най-бързото и най-евтиното решение на проблема му и то веднага.

Аз лично имам диплома и съм инженер еколог.Това в момента не е голям +, защото се разминава от компютърните науки и няма да ми е от полза в СВ-то, но пък смятам, че е като езиците за програмиране, ако си взел всше, лесно можеш да вземеш второ, трето PhD и т.н.

И накрая съветът ми е ако сега не ти се учи висше, учи си материала с СофтУни, чети си каквото ти е интересно, започни работа и ако забележиш, че развитието ти изисква да преминеш през ВУЗ, винаги можеш да запишеш.

 

 

1
13/06/2017 17:11:30
andinkov avatar andinkov 13 Точки

Смятам че в държавните университети е загуба на време ,средства и почти нищо няма да научиш ново поне в БГ

трябва практика и знание това което имаш в главата

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.