Оценяване на домашни - липсваща опция
Здравейте.
Как е възможно при оценяване на домашно да няма опция "Домашното не е написано добре." когато има противоположната? Според мен това е фундаментален пропуск.
Човекът е написал 8 от 8 задачи, но да кажем ги е написал с малки грешки, лошо форматирани, грешна конвенция и подобни. Няма да му дам "Няма домашно." никога, защото е изгубил някакво време и е положил усилия. Преди малко имах такъв случай и не дадох никаква оценка. От това тя/той не печели нищо.
Когато имплементирате такива функции мислете за всички варианти и практически приложения. Ако трябва да сме перфекционисти, то липсва и "." след последната опция, но това не е кой знае какво в сравнение с липсата на фундаментална функционалност.
"Няма домашно.
Домашното е написано добре.
Домашното е написано отлично"
Следователно, за всички домашни, които са написани под 50% , каква оценка даваме 2/Няма домашно/ или 4/написано е добре/.
Пример от 10 задачи с увеличаваща се сложност и дължина, колегата е написал 1-4 идеално, 5-6 зле и с другите не се е спавил.
Следователно има домашно, нали, написал е нещичко, но не е добре написано. В тази случай, аз няма да напиша, че има добре написано домашно. но не е и коректно да отбележа, че няма такова.
Може би таблица с процентни диапазони ще е полезна. Пък изразяването на качеството в проценти да го оставим на проверяващия.
Пример:
От 0 до 50 % - няма домашно
от 51% до 90% - добре написано
от 91% до 100% - отлично....
Как ги виждате тези проценти вие?
Ами, по мое мнение скалата би трябвало да е нещо такова:
Няма домашно - ако не са решени всички задачи от домашното коректно. В крайна сметка, ако от 10 задачи домашно са решени 6, това не покрива изискването за 10 задачи.
Добре написано домашно - ако са решени всички задачи коректно, но има неща по кода, които могат да бъдат направено по-добре.
Отлично домашно - решени всички задачи, без забележки по кода.
Естествено това е скала, която на мен ми се струва логична, като всеки проверяващ може да помисли за негова. Няма перфектно решение, но винаги има начин да се справим с проблема.