Програмиране на 2 в 1 таблет/лаптоп ?
Здравейте! От скоро започнах курса Programming Basics и имам интерес да се занимавам с програмиране. Имам добър декстоп PC, но искам да цъкам на нещо по-мобилно и след като стария ми лаптоп е вече доста стар (на 6 години и трябва да му се сменя клавиатура, батерия и т.н.) реших да се огледам за нещо ново. Привлякоха ми вниманието тези 2 в 1 таблет-лаптоп устройства. Като искаш да си гледаш YouTube - таблет, като искаш да пишеш имейли, документи и т.н. - док клавиатура и вече имаш лаптоп с тъчскрийн. Стори ми се доста удобно тъй като и моят лаптоп е 15,6 инча и ако реша да го понося малко по-дълго време на в чантата определено се усеща, а тези 2 в 1 таблети са по 10-11 инча и тежът по няма и килограм с клавиатурата. Поддържат си full Windows 8.1/10 както и имат доста портове. Проблема идва само от там дали ще стават за програмиране. В момента се занимавам с техническо чертане и мога да кажа почти на 100%, че с продуктите на Autodesk най-вероятно ако изобщо тръгнат ще е голяма мъка работата, но с IDE за програмиране нямам наблюдения. Visual Studio върви перфектно на десктопа и лаптопа, но това не ме учудва. Таблетите са масово с Intel Atom (Z8350/Z8300 по-старите и с Z3735F) 1/2 ГБ рам, а графичния ускорител с повечето беше Intel HD graphics. Та въпроса ми е някой пробвал ли е Visual Studio на подобна машинка или виждал ли е как работи ? Някъде из нета бях чел, че Visual Studio щяло да тръгне по-бавно, но веднъж стартира ли няма да има проблеми. Може и да не е Visual Studio, може и някой друг по-лек IDE да е стига да работи добре и да ми свърши работа. Интересува ме дали ще ми свърши работа за курсовете в Софтуни (евентуално не само Programming Basics, а и по-нататък) и как ще се държи. Ако някой може да сподели някакъв опит с подобни устройства използвани за програмиране ще съм много благодарен. Извинявам се за леко дългия пост. Лек и успешен ден на всички! :)
Добра машинка си взел. Поне не те ограничава толкова от страна на РАМ. Точно това ми беше идеята и на мен. По принцип последните месеци гледам за някакъв таблет главно за консумиране на медия (YouTube, филми, сериали и чат-пат някой casual gaming) та ги видях тия Win10 таблетчета и ми стана интересно дали мога да комбинирам и с програмиране. Може би за началото би ми свършило работа, но по-нататък явно просто няма да има как. За VS2017 нямах много надежди да върви добре на тоя Атом, но по-скоро с някой друг по-лек IDE, който да ми върши работа и да върви прилично на Атома. Не ми се дават и много пари то там е проблема и така като гледам май ще постегна стария лаптоп, че и без това си има още животец в него особено след като му взех SSD-то докато още го ползвах постоянно. Апък ако ще взимам ново устройство май ще е по-добре да си отделя повечко пари и да взема нещо, към което не бих имал почти никакви забележки. Просто в момента нямам възможност да дам повече от 500-600 лв. Има сега някъкви намалени в emag дето беше показал колегата по-горе за около 600-700 лв, но по-скоро ще посъбера повече пари. Благодаря все пак за споделения опит. Ако ви изкочи някоя друга идея споделяйте. :D
Здравей, според мен със сегашния лаптоп ще си ОК.
Въпреки че колегата си е взел с 4 гб рам и 10 инча, според мен 10 инча е твърде малко.
Преди 2 години си взех ASUS Transformer T200 - 2в1 (11,6 инча, 4-ядрен Intel 1,46 - 2,39 GHz, 2 GB RAM, 32 eMMC + 500 GB HDD).
Горе-долу съм доволен, малко съжалявам, че тогава още я нямаше в бг версията с 4 GB RAM.
За сърфиране, музика и филми е просто перфектен, батерията държи и много.
Като ходих в магазина се колебаех между T100(10 инча) и Т200(11,6 инча).
10 инча ми се стори много малко, като го видях на живо. Само ще окьоравееш.
Като цяло и 11,6 инча не е много. Според мен 13 инча ще е перфектно.
Единственото IDE, което не ми вървеше плавно, беше Intellij IDEA. Eclipse, Netbeans, CodeBlocks, Visual Studio 2012/2013/2015, все вървяха добре. Visual Studio 2015 стартираше за 30 секунди. Единствено съм писал WPF приложения на него, които са доста по-тежки от конзолните. За 2 GB RAM, всичко върви прилично. :D
Видях в ardes.bg, че 4 GB версията на моето таблетче е налична (933 лв). Дори за година и половина, цената не е паднала много. :D Според мен това ти е минимумът сега заради по-големия екран и 4 гб рам, ама си е пак загуба на пари. За 933 лв може да се вземе нов приличен лаптоп, който ще е двойно по-производителен от тези таблетчета.
Бих казал, че освен ако нямаш поне 1200-1300+ лв бюджет, няма смисъл да се занимаваш изобщо.
Само ще си изхарчиш парите. По-добре събирай за нещо по-добро. :)