Софтуерно Инженерство
Loading...
k1op0ly avatar k1op0ly -3 Точки

Управление на осветление чрез Wemos D1 mini

Здравейте,

 

Искам да управлявам една 24 волтова лед лампа чрез гласови команди. За реализация на проекта съм избрал Amazon Echo (грубо казано разпознава командата и я праща към esp-to), Wemos D1 mini (това всъщност е ESP-to, което контролира реле, което включва и спира лампата). Справил съм се с всичко, но не мога да разбера как да свържа системата така, че да работи като дивиаторен ключ т.е. искам да пускам/спирам лампата си хем от ключа ми на стената, хем чрез гласови команди.

 

Например: Ако включа лампата от ключа да я загася от Amazon Echo чрез гласова команда.

 

Как трябва да свържа веригата си правилно?

 

 

 

Благодаря!

Тагове:
0
Arduino
koksibg avatar koksibg 895 Точки

За целта ще трябва да управляваш две релета едното за единия ключ (механичния), а другото за ключа с гласово управление - ето схемите на свързване:

http://www.eltro-bg.com/articles_8.htm

Ползвай по-новия и съвременен стандарт.

Edit: Сега като се позамислих, не ти трябват 2, а само 1 реле - като ключ 1 от схемата е електронното, а ключ 2 е обикновен механичен девиаторен ключ - и така може да светваш или гасиш led лампата от механичния или електронния ключ, като вместо нула и фаза, ползваш нула и 24 волта. И всичко може да монтираш в окачения таван.

0
17/11/2017 01:47:23
k1op0ly avatar k1op0ly -3 Точки

Да, видях тези схеми и преди това понеже доста търсих, но не съм сигурен, че това ще сработи или поне не знам как да го реализирам.

Лампата представлява лед луничка вградена в окачен таван. Искам да сложа ESP-то заедно с релето горе в тавана до луничката за да не се вижда. Къде да монтирам другото реле за механичния ключ и как ще го контролирам всъщност?

Друг въпрос: Ако релето в началото на веригата т.е. това на механичния ключ е отворено, то дори да затварям веригата с другото реле лампата няма да светне?

0