задача
Здравейте в момента чета 1 учебник за алгоритмите стигнах до циклите и се затруднявам с 1 задача?
Здравейте в момента чета 1 учебник за алгоритмите стигнах до циклите и се затруднявам с 1 задача?
Здрасти, възможно е да отнесеш малко критика, тъй като ние няма как да знаем за коя задача става въпрос... Дай условието и евентуално частично твое решение, за да може аз (или друг колега) да дадем насоки, напътствия, бихме могли да "поправим" твоето решение и т.н. Без условие обаче, няма как :)
е това не е нищо особено казали са ти двуцифрени значи пускаш си два цикъла от 10 до 100 и правиш нужните проверки и след това или изписваш или записваш някъде резултата примерно бих го направил : да приемем че имаш 11 на външния цикъла и на вътрешния си примерно на 23 тоест m=11 n=23 трябва да провервиш дали
11*23 е равно на 11 *32 както е по условие като размениш местата на числата в числата а =11 b=32.
Kak ще направиш проверката аз лично бих направил числата стринг от там на charArray и reverse нещо от сорта на char[]changeNumberValue=m.ToString().ToCharArray().; като общо взето магията е тук :Д
Array.Reverse(changeNumber) и int a=int.Parse(changeNumberValue.ToString()); нещо такова в 2 през ноща не ми се рови синтаксис но ще е нещо близко. И след това една bool проверка bool areEven=m*n=a*b; и ако е вярно правиш там нещо си и толкова.
другия вариант да делиш m и n по отделно на 10 и така да вземеш съставните им части и да ги обърнеш ама ще стане с едни проверки едно чудо пак е възможно ама е малко повече играчка .
https://pastebin.com/48pkskDT ето едно бързо решение нормално чете числата май само трябва да провериш дали проверявам правилната комбинация от тях като произведение дали са равни. Сорри че нямам време и това да проверя но го нахвърлих набързо за 10тина минути на работа в dotnetfiddle. Може към обяд да го доизчистя но ще е нещо такова.Като гледам искат 2ките лесно може да се направи но нямам време сега,в момента ти вадя просто всички числа които отговарят на условието :Д мисля че останлото можеш лесно да си го довършиш.
Хах нещо е спокойно на работа та го до оправих и решението,извадих ти всички 2ки комбинации които са равни помежду си и колко е резултата от умножението на числата 2х2,и всички уникални числа на първия ред. Ако имаш въпроси по кода питай.btw има вариант и с 4 вложени цикъла както са тези 2та и още 2 вътре но на обратно от 100 до 10.
Ако означим цифрите на числото m с x1 и x2, а цифрите на n с y1 и y2, просто въртиш 4 вложени цикъла от 1 до 9 за x1, x2, y1 и y2 и ако е изпълнено условието (10*x1+x2)*(10*y1+y2)=(10*x2+x1)*(10*y2+y1), отпечатваш числата. Има и по-лесен начин - ако разкриеш скобите и опростиш израза се получава, че условието е еквивалентно на x1*y1=x2*y2. Пак въртиш 4 вложени цикъла за x1, x2, y1 и y2 от 1 до 9, но този път сметките са доста по-малко
Нещо такова
Здравейте,
Е да ама това е Programic Basics и да кажем, че хората в този курс още не знаят какво е масив и благините от използването му за това си мился, че програмата трябва да бъде написана като за знанията от този курс. Като например да се използва целочислено деление.
Пример: https://pastebin.com/jTQm4Lj3
тои каза книга за алгоритми никъде не е казано че е programng basics и какъв се иска да е входа,затова направих и 2та варианта,иначе решението на колегата е по математическо ама с тоя с++ направо мъка :д да го разчетеш ако наистина сте новобранци.Както казах варианти много...
По принцип класната ми ми ги даде тия 2 книги и за алгоритми и за c++