Професионална програма
Loading...
alexis.driomova avatar alexis.driomova 3 Точки

macbook pro

Здравейте,приета съм в СУ Информаика.Въпросът ми е дали macbook pro е добър компютър за програмиране.Колко GB и колко инчов.Мога ли да изтегля Visual studio и дали тази програма е по-добра от  Xcode.

0
iOS Development
CremaDory avatar CremaDory 40 Точки

Колко да е по-добър не мога да ти кажа . За мен единственото му предимство е че идва с далеч по-стабилна и сигурна ОС от Уиндоус .Като хардуерни параметри обаче никак не си заслужава цената . Ако пишеш и ползваш постоянно лаптопа, ще е по-добре по-голям дисплей а това значително оскъпява лаптопа. Няма значение по-принцип на каква ОС пишеш , а какъв код пишеш . На мен лично Мак ОС не ми допада, защото въпреки че стъпва на Юникс , е затворена система и не позволява да я тунинговам по мой си вкус.

Също така много зависи и на какъв програмен език пишеш,

За C# , Powershell , VB може би е най добре да ползваш Уиндоус ( въпреки че C# приложения спокойно си работят и под Линукс/Юникс  )

Ако пишеш на Пърл , ПХП ,Джава ,Пайтън - тогава по удачния избор е МАК или някакъв друг Линукс / Юникс .

Идето - няма значение  - ползвай каквото ти е удобно и те кефи. Аз лично понеже съм малко идиот и мазохист ползвам Вим ( не е иде ,но може тотално да го замести ) ,но то изисква време да свикнеш и не е за всеки . Хубавото на Вим е че ако прецакам графичния сървър, мога да си продължа да си кодя и в текстов режим . Има много опции за настройка , подчертаване на синтаксис за почти всики езици и др благинки . С него може да се отварят и много големи файлове по гигабайти без да забие . Но изисква повечко време да се свикне с него.

Рамта - минимум 4гб , препоръчително 8 - отново зависи какво точно разработваш , в някои случаи може да е неопходимо и повече

Добре е също и лаптопа да е със SSD + hard  SSD - за ОС , HDD - за сторидж.

Недостатък друг на Мак-а е че и ремонтите не са никак евтини, не можеш да си го разглобиш и оправяш , и трябва да ходиш само в сервиз на Епъл ( иначе ти отпада гаранцията)

0