Loading...
svetlyoek avatar svetlyoek 20 Точки

текст -> число && число -> текст?

Здравейте.Бих искал някой да ми покаже/обясни(както и нагледно с примери)как се парсва число към текст или обратното и съответно как от дадена тума(текст)да си извадя ASCII стойноста поотделно на всяка буква?

Благодаря ви!

Тагове:
0
Programming Basics
EmanuilNikolov avatar EmanuilNikolov 33 Точки

int num = 4;
            string number = "4";
            string numToText = num.ToString();
            int stringToInt = int.Parse(number);

var text = "some text";

for (int i = 0; i < text.Length; i++)
            {
                int temp = text[i];
                Console.Write("ASCII => ");
                Console.WriteLine(temp);
            }
            Console.WriteLine("numToText =>"+numToText);
            Console.WriteLine("stringToInt =>" + stringToInt);

//

ASCII => 115
ASCII => 111
ASCII => 109
ASCII => 101
ASCII => 32
ASCII => 116
ASCII => 101
ASCII => 120
ASCII => 116
numToText =>4
stringToInt =>4
Press any key to continue

0
EmanuilNikolov avatar EmanuilNikolov 33 Точки

Мисля, че примерът е достатъчно нагледен и се разбира. Число към текст - накрая му задаваш to string или го долепяш до стринг. Съответно за да направиш стринг число => int/double/или каквото там ти трябва.Parse().

Стринга от своя страна е поредица от чарове за да ги вземеш с тяхната съответна цифрова репрезентация трябва да го обходиш, правя го с for loop. с int temp вземам всеки отделен чар и го печатам на отделен ред.

Парсват се само данни, които могат да се парсват - примерно "4"=>4 или "5,2" ==> 5,2 но не можеш да парснеш "пешо" към инт примерно, несъвместими са.

Ако нещо не е ясно пиши.

0
03/12/2018 13:58:23

Благодаря много! Но като вземеш всяка стойност на съответната буква от текста поотделно и я пазиш в temp,после всъщност как разбираш коя коя е?Не знам как да се изразя правилно...Имам предвид това text[i] на коя буква от дадения текст ще вземе стойноста за таблицата?

0
DimitarVlaev avatar DimitarVlaev 91 Точки

В конкретния пример, колегата върти цикъл, който започва от нула (i=0, което съответства на 1-вата буква от текста - 's')  и минава последователно през всички букви на текста, като изкарва ascii стойностите за всяка буква на нов ред. Особеното тук е, че цикълът започва винаги от нула (затова се казва,че програмистите броят от нула) и е строго по-малък от text.Lehgth (дължината на съответния текст).

Надявам се да съм се изразил ясно!

0

Грешката е моя,не съобразих за цикъла,мисля,че разбрах нещата.Благодаря ви!

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.