Мисли за продължаващото ми обучение
Привет, колеги,
искам да споделя в какъв етап от обучението си съм в момента и бих желал да получа малко по-информиран избор на къде да продължа.
До момента съм завършил Java Fundamentals (ООП-тата) и Java DB. Сега ще започват модулите Java Web и JS Core (който не съм карал). В дилема съм дали да запиша Web или JS Core. Моите мисли са да оставя Web-a за Септември месец, а сега да запиша JS Core и лятото - Front end модула.
Не съм от най-най-бързо учещите студенти, като се има и на предвид, че съм онлайн, и се чудя дали ще имам проблеми в Web-a без JS и Front end, ако реша да приключвам с тежките модули. Също така планирам да започна да идвам присъствено, което предполагам ще засили доста обучението ми.
Блаогдаря и весело посрещане на новата година!
кое му е трудното на front-end-a? не че се заяждам, просто егати 1 грид и толкова, другото е време нерви и търсене да нагласиш првилно css или боострап-а,
Просто,не е за всеки аз една линия права не мога да нарисувам те искат да правя красиви неща,струва си да се задълбае ако искаш да правиш дизайн и тн, но реално в всяка фирма си имат хора за тея неща дето колкото и да задълбаеш ще са пъти по-добри,толкова да оформиш нещата и те да доидат да направят магия за 5 мин с 10 други класа и да изглежда мега яко е ок. Не мисля че от full stack се очаква да е и front end магъосник. Ти ако си навържеш нещата правилно другото е лесно,покрай курсовата ми се наложи доста да се занимавам,не е сложно или трудно иска се много търсене,и понякога отделните неща взаимодестват по странен начин и ти късат нервите.
Но да зависи с какво му се занимава.
В Web модулите няма как да се избяга от HTML/CSS, JS също може да е от полза.
CSS не се изчерпва с grid, а и ти сам сподели, че си вложил доста нерви и време в търсене по фронтенда, докато си правиш проекта. Представи си колко повече щеше да направиш по бекенд частта, ако беше вложил това време и усилия там.
Backend-a ми е огромен,избухнах така или иначе api contolers filters middewares ajax js 8 contollers 30 views components partial views unit и integration test и тн. Аз си избухнах доволно и пробвах доста неща. Все пак съм вложил 300+часа.
А boostrap както казах винаги ще ми е проблем , не е за всеки,просто има извратина логика и ако не можеш да виждаш нещата в перспектива си до едно ниво. Е аз ги хвърлих тея нерви но го научих до нивото което мога. Не се оплаквам,напротив. Просто да си добър front end се искат умения който не всеки има.
Благодаря много, Мартин!
Предвид, че както споменах, не съм от най-бързо учещите, ще оставя Java Web за накрая. Имам и пропуски в ООП-тата и малко от базите, така, че ще имам време да затвърдя наученето. Успехи!