Професионална програма
Loading...
kostanikolov avatar kostanikolov 45 Точки

Мисли за продължаващото ми обучение

Привет, колеги,

искам да споделя в какъв етап от обучението си съм в момента и бих желал да получа малко по-информиран избор на къде да продължа.

 

До момента съм завършил Java Fundamentals (ООП-тата) и Java DB. Сега ще започват модулите Java Web и JS Core (който не съм карал). В дилема съм дали да запиша Web или JS Core. Моите мисли са да оставя Web-a за Септември месец, а сега да запиша JS Core и лятото - Front end модула.

Не съм от най-най-бързо учещите студенти, като се има и на предвид, че съм онлайн, и се чудя дали ще имам проблеми в Web-a без JS и Front end, ако реша да приключвам с тежките модули. Също така планирам да започна да идвам присъствено, което предполагам ще засили доста обучението ми.

 

Блаогдаря и весело посрещане на новата година!

Тагове:
0
Java Web Development
MartinBG avatar MartinBG 2824 Точки
Best Answer

Карал съм всички изброени курсове и моят съвет е да изкараш първо JS Core и Frond-Еnd модулите, преди да отидеш на Java Web.

JS Core наистина не е от тежките модули и покрива само основните неща, но може да разшириш и задълбочиш знанията си по езика и технологиите, които се засягат в модула от други източници още докато го караш. Лично на мен този курс ми беше много приятен и научих неща, които си мислех че "знам" отпреди това. smiley

Front-End - доста колеги (не само тук) се отнасят с леко пренебрежение към тези технологии. Наистина, основните неща може да ги "научиш" за няколко дни, но качествените знания в тази област ще ти спестят много нерви и време, дори и ако си решил твърдо да се фокусираш върху back-end-a. Последната и следващата инстанция на този курс се водят от Константин Данков - мн. добър преподавател и професионалист (имах удоволствието да гледам записи на някои от лекциите му). Неща, които ми се струваха хаотични и безсмислени си дойдоха на мястото. Силно препоръчвам!

Java Web - много сериозен курс, с писане на няколко проекта. Знанията от горните два курса ще ти влязат директно в употреба и ще ти оставят време да се фокусираш върху новите неща, специфични за back-end частта. Аз го карах успоредно с Front-End и преди да изкарам JS Core и сега го записах отново. blush

 

Все още не е обявено кой ще води JS Core, за разлика от Front-End-a.

Ако аз трябваше да избера кой от двата да запиша, щях да избера втория, а ако ми е лек, ще използвам времето да затвърдя предишни знания, както съветва и колегата k.sevovsmiley

5
01/01/2019 21:12:17
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1278 Точки

кое му е трудното на front-end-a? не че се заяждам, просто егати 1 грид и толкова, другото е време нерви и търсене да нагласиш првилно css или боострап-а, 

Просто,не е за всеки аз една линия права не мога да нарисувам те искат да правя красиви неща,струва си да се задълбае ако искаш да правиш дизайн и тн, но реално в всяка фирма си имат хора за тея неща дето колкото и да задълбаеш ще са пъти по-добри,толкова да оформиш нещата и те да доидат да направят магия за 5 мин с 10 други класа и да изглежда мега яко е ок. Не мисля че от full stack се очаква да е и front end магъосник. Ти ако си навържеш нещата правилно другото е лесно,покрай курсовата ми се наложи доста да се занимавам,не е сложно или трудно иска се много търсене,и понякога отделните неща взаимодестват по странен начин и ти късат нервите.

Но да зависи с какво му се занимава.

-1
MartinBG avatar MartinBG 2824 Точки

В Web модулите няма как да се избяга от HTML/CSS, JS също може да е от полза.

CSS не се изчерпва с grid, а и ти сам сподели, че си вложил доста нерви и време в търсене по фронтенда, докато си правиш проекта. Представи си колко повече щеше да направиш по бекенд частта, ако беше вложил това време и усилия там.

0
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1278 Точки

Backend-a ми е огромен,избухнах така или иначе api contolers  filters middewares ajax js 8 contollers 30 views components partial views unit и integration test и тн. Аз си избухнах доволно и пробвах доста неща. Все пак съм вложил 300+часа. 

А boostrap както казах винаги ще ми е проблем , не е за всеки,просто има извратина логика и ако не можеш да виждаш нещата в перспектива си до едно ниво. Е аз ги хвърлих тея нерви но го научих до нивото което мога. Не се оплаквам,напротив. Просто да си добър front end се искат умения който не всеки има.

0
02/01/2019 07:04:50
kostanikolov avatar kostanikolov 45 Точки

Благодаря много, Мартин!

Предвид, че както споменах, не съм от най-бързо учещите, ще оставя Java Web за накрая. Имам и пропуски в ООП-тата и малко от базите, така, че ще имам време да затвърдя наученето. Успехи!

0