Софтуерно Инженерство
Loading...
zara_83 avatar zara_83 4 Точки

Шанс за намиране на работа след преквалификация

Здравейте, счетоводител съм по професия и реших да се преквалифицирам като софтуерен инженер. В момента съм все още на Programming Basics, като възнамерявам да изкарам целия курс на обучение - Тех модула и последващите професионални направления. Проблемът е там, че в момента съм на 35 години и когато завърша обучението ще съм на 36-37 години. Въпросът ми е имам ли шансове да получа работа, като се знае, че фирмите предпочитат по-млади кадри? Отделно съм с малко дете, което е факт, от който работодателите в България бягат като дявол от тамян. Моля, посъветвайте ме дали имам реални шансове за работа или програмирането ще ми бъде като обща култура? Наистина искам да се развивам в тази област, но искам и да бъда реалист.

Тагове:
4
Работа
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1281 Точки
Best Answer

началото е трудно,аз горе долу завършвам вече и съм на 36 скоро. Истината е че никои не гледа годините. Просто обучението е много сгъстено и практика и на интервютата питат и много теоритични въпроси. Но да от друга страна изградените навици и soft skills които сме развили като опит помагат. Един млад човек,няма тея навици аз като се знам какъв бях на 20...

Досега съм бил на 4 интервюта след нова година. Изгърмях само едно от тях,поради простата причина че,някои неща ги бях забравил или ми бяха пропуск. Та след web module-a по избраната пътека, спокойно може да се опитва и ходи по интервюта. Но зависи и как ги разбираш нещата и усвояваш.

Те предупреждават, че първата работа се намира бавно и май си е така,но пък всяко интервю си дава опит,и насоки къде си.

Ако можеш да пишеш чист код и разбираш нещата,ще стане но с реални работещи проекти зад гърба определено помага,затова си мисля че тех модула за junior dev си е ок,ако търсиш преди това най-много стажант. Но като цяло опира до фирма заплащане и тн.

Има една лекция на uncle Bob w youtube, разказва историята на програмирането и какви са проблемите сега, и какво е било преди. Интересно е и точно по темата,може да се поровиш да я изгледаш,сега съм на работа и няма как да ти я пратя.

Но тои правеше същото сравнение как 70те първите програмисти са били хора с кариера и опит,как са обрали най-доброто общо взето от всякъде с логическо мислене,а сега как се бълват junior и на по 20 години пишат и софтуера е зле и самите езици. И защо само около 25% са жени заради мачо културата и тн. около 2 часа е много готина лекция/презентация.

0
21/01/2019 10:18:34
zara_83 avatar zara_83 4 Точки

Благодаря за полезното мнение, задължително ще потърся видеото :)

0
Reneta_Tonkova avatar Reneta_Tonkova 1 Точки

Здравей, Зара. Аз съм на 36 и също като теб си задавам този въпрос : Късно ли е за преквалификация? В момента съм в Сферата на финансите. Също като колегата коментирал по-горе, смятам, че имаме голямо предимство с дисциплината и трудовите навици които сме изградили.  Как се развиха нещата при теб? 

0