Има ли твърде много полза от следване на висше образование паралелно с курсовото обучение? Мнения
Сравнително дълъг и безсмислен пост на отчаян тийнейджър - извинявам се за мрънкането!
В 11 клас съм - в онзи период от гимназията където през 3 дни имаш криза, че не знаеш какво ще правиш с живота си.
Текущият ми план е да следвам софтуерен университет със C# и съвсем малко след завършване на 12 клас ще съм приключил обучението си и - живот и здраве - ще мога да се реализирам и да продължа нататък с тази професия.
Обаче това достатъчно ли е?
От статистики и преглеждания на учебните планове съм заключил, че единствено програмите в факултета по информатика на СУ си заслужават (е, и НБУ, ама те парите не растат по дърветата).
Проблемът ми е с математиката - аз съм много меко казано "dysfunctional" в това отношение. Но и от опит и набллюдения знам, че в практиката не е необходимо извънземното ниво на математика което искат да бъде научено за да взимаш кандидатстудентски изпити. Не, вие ще ми се изсмеете че съм мързел, или че ако съм така с математиката ще съм с всичко това, но това е изолиран проблем само в тази наука, повярвайте ми. Просто не сме съвместими.
Според майка ми това би имало психическо влияние или "inferiority complex", и да, ефектите му мога да си ги представя от сега. Колкото и да си говоря, че не е важно как ме виждат другите хора, го има и това. Или пък за средата - но честно казано, като човек на границата на интровертност и екстровертност не ме вълнуват твърде много хората. Друг е и въпроса че това е 4 години ангажимент, който може да попречи на работа в пълно работно време или други важни ангажименти.
Накратко (не съвсем) въпроса ми - университетът струва ли си толкова, че да си заслужава да посветя сумати часове и пари за курсове по математика - наука с която съм жистоко скаран? Има ли истинска файда от следването на висше, или по-скоро бихте го определили като цел, която човек сам да си постави и да постигне за себе си?
Разбира се, наясно съм, че сам трябва да стигна до заключение по въпроса, но бих желал да чуя мнението и оптитът на хора, които разбират от темата или пък са минавали през подобни ситуации.