Софтуерно Инженерство
Loading...
BoryanaSvetichkova avatar BoryanaSvetichkova 0 Точки

06. High Jump - Programming Basics Online Exam - 9 and 10 March 2019

Здравейте, 

Някой да се е справил успешно със задача 06. High Jump - Programming Basics Online Exam - 9 and 10 March 2019 на Java и да има желание да ми помогне и на мен?

Тук е задачата: https://judge.softuni.bg/Contests/Practice/Index/1538#10

Това е моето решение, което излиза в IJ, но само на 70% в Judge (3/10 - Грешка при изпълнение): https://pastebin.com/rWsWwusL

 

 

 

Тагове:
0
Programming Basics with Java 29/03/2019 22:21:54
Savas avatar Savas 25 Точки

Здравейте,
по повод на същата задача (но за C#) - решил съм я с един цикъл и if-ове. Резултата който получавам е 70/100.
Вече няколко дена се пуля и не вижадм къде може да греша - бих казал, че джъджа не е ме оценява достойно, но съм новообранец и е по-вероятно да греша.
Решенията с два вложени цикъла съм ги гледал и по принцип правят същото, дори едно от минаващите решения (всички които срещнах са на Java) го промених за C# - и си минава, но въпроса е къде е грешката в моя код.
Бих казал, че ще почерпя ако някой погледне, но може да се приеме за подкуп... затова ще съм благодарен ако някой каже къде ми е грешката.
Това ми е решението: https://pastebin.com/X5TQsBqG

 

0
Skeletan avatar Skeletan 1 Точки

Грешна е логиката.

Първо проверяваш дали скока е по-голям от актуалната височина на летвата. Ако е така, казваш, че е успешен опит, което е вярно.

После проверяваш дали скока е по-голям от височината цел. Ако е така, печаташ, че е успял. Но това не е коректно. Той може да скочи повече от целта още първия път. И това е просто първия успешен опит. Условието на задачата изисква желаната височина да се достигне постепенно, чрез покачване с 5 см след всеки успешен опит. Чак когато летвата е достигнала желаната височина и скачачът я прескочи с успешен опит, тогава следва да се изпише съответното съобщение.

Поради това ако на ред 26 от твоя код смениш проверката вместо hightJump > hightTarget на hightActual >= hightTarget, решението ти ще работи.

0
15/01/2020 15:19:39
Savas avatar Savas 25 Точки

:) дааа...
благодаря ти.

 

 

0