Професионална програма
Loading...
CvetomirShterev avatar CvetomirShterev 4 Точки

Front end developer

Бих искал да попитам дали със знанията от Fundamentals + знанията от Frontend отвореният курс ще мога да започна работа като junior frontend?

Тагове:
0
Работа
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1281 Точки

За front или какъвто и да е никакъв шанс. Сега ще кажеш ама защо и ще ти отговоря.

Не знаеш js  или поне на много основно ниво, css html са ти общи понятия. Не знаеш никои от модерните frameworks  react angular vue  някои от тези,три по-екзотичните няма да изброявам. Не знаеш как работи уеб и хттп заявки rest/graphql  нз каквото там се ползва. Убеден съм че мога да ти задам някои от въпросите който имам подготвени за интервюта за juniors и няма да знаеш как да ми отговориш.

И като ми дойдеш на интервю какво да те правя. Ок може да имаш желание и да имаш потенциал, но проектите чакат от вчера за днес,ако ще те обучавам ще искам да е нещо по реакт примерно или каквото ползваме или ако имаме някакви къстъм неща, не тепърва да ти обеснявам какво е http какво е rest, Или каква е разликата между монго  sql server  и подобни.

Особенно сега фирмите са и по-внимателни заради карантината и рецесията която идва, много освободиха хора или ги напуснаха outsource фирмите ги удря яко,някои вече освободиха доста хора но няма да коментирам имена.

Та да до края на тая година си сядаш на задника и кодиш яко учиш един framework от 3те популярни и тогава,ако ти се занимава с css hell няма лошо.

Но в момента шанса ти да  започнеш дори есента е под 10 % и то ако приемем че нещата се отпуснат преди лятото иначе ще стане още по-зле в някои отношения.

Това че са ти показали какво е html  и че знаеш да въртиш цикъл и поне какво е обект в js може би не означава нищо.

0
CvetomirShterev avatar CvetomirShterev 4 Точки

Благодаря за изчерпателния  отговор!

0
18/04/2020 19:44:55
CvetomirShterev avatar CvetomirShterev 4 Точки

Здравейте ! Бих искал да ви питам относно модулите JS advanced и Front-End , те достатъчни ли биха били за работа или стаж като Front End dev?

0
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1281 Точки

пак същия отговор като  по-горе :D без читав framework както е наводнен пазара в interns juniors никакъв шанс.

0
vdoynov avatar vdoynov 40 Точки

Не питай, а пробвай.

Няма какво да губиш, на HR-ите за това им се плаща. А и ще натрупаш опит по 2-3 интервюта и ще имаш идея от първо лице какво се търси.

Успех!

2
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1281 Точки

pff  пълни глупости само ще се разочарова и изгуби времето.

https://devcast.bg/

е това последния каст с Кенов и разни други хора от дев общността. И обсъждат точно juniors не е лошо да се изслуша. Аз съм бил само на 30тина интервюта но  наистина е страшно, идват хората искат и така, а дали знаят дали са за тая позиция дали просто са написали 1 дузина технологии които са видяли и написали по 10тина реда това остава на заден план.

Mен като ме взеха преди 2 години си имах собствен проект с тестове с е2е , да беше мвс но имах и rest api endpoints, authorization и подобни, и кандидатсвах за .net позиции. Сега след 2 години нещата са мега различни но подсъзнателно, или по някаква причина направих точно каквото ви описват хората в тоя cast и има причина тоя вариант да работи, а обикалянето по интервюта не. Е сега търсим пак 3-4ма човека имаме 80 св-та от тях ще извикаме 10, и 90% от тея св-та са все хора или от тук или телерик и подобни академии.

1
12/11/2020 16:47:32
CvetomirShterev avatar CvetomirShterev 4 Точки

Благодаря за отговорите ,наистина ми помогнаха ! Идеята да задам въпроса бе по-скоро разузнавателна ,понеже преди половин година мислех да се насочвам към фронт енд ,понеже ми се струваше по-бърз вход в ИТ индустрията (иначе уча C#). Това , което разбрах е че бърз и лесен вход няма , най-лесно е ако се минат поне една или две пътеки + собствено приложение .Иначе казано трябва си учене без значение фронт , бек или фулстак. Върху това съм се и съсредоточил .

0
gtsonkov avatar gtsonkov 60 Точки

Съгласен съм с това, което е написал  Теодор. Ще добавя само, че освен знанията по програмиране е хубаво да назнайваш  и основи на IT като цяло. Програмист е професия и за нея си има изисквания. Това, че можеш да програмираш и си научил 1-2 Frameworks не те правят програмист. Ако нямаш основни познания, като например какво е ОС и как работи, Мрежи (МНОГО ВАЖНА ЧАСТ от професията ), основни познания по Компютърни архитектури, какво е DNS и Domain Server, как работят, за какво се използват, какво е NAS, SAN, малко Docker и принципите на виртуализацията  в един момент ще се окажеш пред стена, която много хора не успяват да прескочат, защото наред с задълбаването в програмирането трябва да започнат да учат и тези неща. Не става въпрос да задълбаваш в тях и да ставаш специалист но едни основни познания в областта  ще ти дадат предимство пред останалите а и според мен те са не отменима  част за всяка професия свързана с IT. В никакъв случай не искам да те разколебавам или де мотивирам  напротив! Просто ти казвам как стоят нещата не само за БГ  а и за чужбина. Друг е въпроса какво разбираш под Junior? Junior в дадена професия (не само програмист) си когато, си преминал успешно целия курс на обучението, което се изисква за нея, обаче нямаш практически опит (или малко такъв). НО пътеката на СофтУни  също не покрива на 100% изискванията за придобиване на професионална квалификация Програмист не само за БГ  а и за другите държави от ЕС . За това и удостоверенията са само по ЧАСТ от професия. Гладът за кадри и лошата образователна система в БГ , принуждава работодателите да не изискват обезателно  дипломата, но това не означава, че те ще те вземат без необходимите знания.

1
17/11/2020 16:29:22