2.2. Simple Calculations - Exam Problems -> 02. Vegetable Market
Здравейте!
Не е въпрос, а по-скоро някакво недоразумение в Judge при оценяването на решението на задачата „02. Vegetable Market“.
Прочетох внимателно задачата и написах програмата, но Judge-а, като се „запна“ на тест 6-ти, че е грешен и аз паднах "Тест №6 (Грешен отговор)". Виждам от резултатите, че много хора има този проблем резултата да им е 90/100, заради някаква несъществуваща грешка!
Затова, само ще споделя моя опит и къде идва заблудата от самото условие на задачата (да, казвам, че задачата е написана грешно, или не е предвидено в Judge-а).
В задачата е зададено едно условие – цитирам: „Ограничения: всички числа ще са в интервала от 0.00 до 1000.00.“.
Това значи автоматично, че в плана за решаването на задачата НЕ трябва да се допускат различни стойности и естествено аз правя “if {} else{}” конструкция, за да осъществя това условие и естествено вътре започвам пресмятанията от входа на конзолата.
Но уви, неразбираемо и за мен Judge-а започна да не ми харесва "Тест №6 (Грешен отговор)", каквото и да значи това (за жалост никой не си е направил труда да опише какво значат тестовете?!?).
Направих 6 различни (малки) модификации по задачата, но Judge системата все ми връща някаква несъществуваща грешка на "Тест №6 (Грешен отговор)", а практически няма грешка! Най-малкото с тези знания дадени ни до тук по книгата "Основи на програмирането с Java" направих няколко модификации и наистина очаквах Judge-а да реагира по друг начин поне на някой от вариантите, но не!
РЕШЕНИЕТО: Останах изключително неприятно изненадан, след като последния ми вариант беше без конструкцията “if {} else{}”?!! След като я махнах Judge-а прие всички тестове?!?
Така, че не се занимавайте излишно с това стойностите да са от 0.00 до 1000.00! Явно НЕ е част от задачата, а защо е публикувана така в книгата, не се знае. Аз лично мисля, че по-правилно би било точно обратното – ако нямаш сравнение на входните данни дали отговаря на условията на задачата, да се отнемат тия 10 точки от 6-ти тест… но то е обратното.
Владимир Маринов
Благодаря, че се включваш в темата НикиКа, но не става дума за код или за затруднения!
Чети внимателно какво съм писал :)
В темата казвам, че трябва да се прецизират за зададените условия, защото самите условия и описание са подвеждащи - това е!
Отделно за кода - аз си го пригодих за Djudgе-а, но на това му се вика стъгмистика.
В книгата ще срещнеш още затруднения с подвеждащи условия, но се надявам от колектива на СофтУни да ги прецизират с времето.