PHP Basics - Какво предстои в курса
Здравейте колеги,
макар смесените чувства след изпита по JavaScript е време да започваме с подготовката по PHP, тъй като ще е най-краткия от всичките досега, като времетраене.
Силно се надявам Иван Ванков Gatakka да го води, не съм сигурен дали това е потвърдено, но според мен той е един от най-подходящите.
Препоръчвам Ви да гледате неговите видеа на блога му http://gatakka.eu/
както и курса, който той води в Телерик "PHP уеб разработка".
Също може да разгледате и сайта nau4i.me, където уроците по PHP, са записвани от него.
Разбира се материалите от FastTrack курса по PHP/MySQL воден от Марио Пешев.
Следете и SVN-а на университета(user/pass: student ), където ще бъдат каченио материалите от предстоящия курс, за момента има само програма с датите на лекциите и подготовката за изпитита.
Поздрави и успех на всички
Предвидено е оценяването да е Peer Review, т.е студентите си ги оценяват един на друг по предварително зададени критерии, като човешкият фактор, който може да доведе до грешки е снижен, защото ще трябва една работа да е оценена от 7-8+ човека. Все пак не е сигурно, на откриването на курса ще стане ясно.
Според мен няма да мине особено добре това, но да видим.. Ако не се пробва тази схема в PHP курса няма къде другаде..
От 3 курса насам в Telerik Academy сме на този принцип и не съм се чувствал по-обективно и адекватно оценен, казвам си - направил съм това, това и това, пресмятам някакви ориенторовъчни точки и когато ми дойдат резултатите - разликата да е най-много 1-2 точки.
В телерик сте към края на академията и всеки, който не е бил за там вече се е отказал. Или иначе казано, останали сте само сериозни и амбицирани курсисти, които ако сгафите имате какво да губите.
При нас още нивото не е такова. Много хора още не са наясно с какво и защо са се захванали. Вижда се и по оценките от изпитите, и по коментарите на домашни, които получавам (за всички курсове от ниво 1 досега съм оценил за полезни само 3-4 коментара (не защото съм лош!)). Отборните проекти също го показват - продължава да има скатавки и хора, които се записват без да знаят защо.
Вероятно от университета нямат време да подготвят judge-a за PHP, нито могат да ангажират хора с проверката на толкова много домашни ръчно. При всички случаи мисля, че на този етап достъп до проверка на изпити не трябва да имат всички студенти.
Обстановката в Телерик и СофтУни е различна
Естествено, че е различна, но е супер лесно да се направи системата да пищи - като 8 човека са те оценили на 100 точки, а един те е оценил на 10 точки - еми, не получава точки за оценяване и му се забранява да участва на следващото такова. Достъп до проверка на само определен брой хора (примерно тези с над ХХХ точки на последния изпит) би поставило тези, които нямат право да оценяват в лоша позиция спрямо другите, които ще получат точки за това. Ако пък не се дават точки - малко хора ще проверяват. Ако пък толкова се съмнявате в масовата коректност на колегите ви тук - community-то никога няма да достигне това "ниво", което визирате. Обективността не идва от това колко код си избичил, а от това колко съвестно ще се отнесеш към проверката.
Не съм бил в Телерик и не знам какво правят там, но и според мен това ще е малко хазартна ситуация. Надявам се да няма проблеми.
Хъх... Първо курсът е супер кратък, после пък ще се оценява от колегите. Задачите и те ли ще са от колегите? Какво става?
Промяна:
Сега си направих труда да погледна. Ми то PHP е само изискуем или опция за различните професии.