Осигуровки?!
Здравейте приятели,
реших да попитам как стоят нещата с осигуровките с университета ? Смисъл, нали държавните университети покриват осигуровките на студентите си, тук как стои този въпрос ? Покриват ли се , не се ли покриват , сами ли трябва да ги плащаме или се поемат частично ? Нито съм чувал, нито съм виждам темичка по въпроса и тъй като се заинтересувах, предполагам няма да съм единствен, реших да пусна една и да питам. Ще се радвам ако някой даде малко информация относно запитването ми.
Благодарско! (:
Ясно, а каква е точно схемата на записването към университет партньор ? Паралелно се учи в двата университета ли или първо се учи в СофтУни и после започваш да учиш там където си се записал по рано ? Как стоят нещата, ако може малко обосновка, че не съм запознат. И като цяло ако може да се нахвърлят приликите и разликите с държавните университети ( ВУЗОВЕТЕ ) в сравнение с СофтУни-то. Не само аз, а хората като цяло ( бъдещи студенти на университета ) да знаят и да са на ясно. И какво опции/варианти имаме в различните ситуации.
Доколкото знам първо се учи в СофтУни и след това в университета-партньор, но някой по-запознат трябва да обясни схемата. Имаше други теми във форума и по всичко изглежда нещата не са изяснени докрай, но идеята е такава, не се учи паралелно. Ако решиш да запишеш към университет-партньор ще трябва освен таксата към СофтУни да внасяш и допълнителна такса, но както беше посочено по-горе - сумата е малка и парите си ги избиваш бързо.
Разликите с държавните университети са много. Липсата на акредитация на СофтУни има някои негативи: студентите тук не могат да ползват държавни субсидии за общежития, градски транспорт, БДЖ. Официална диплома също не се дава, макар че моето мнение е, че такава е излишна (с уговорката, че има случаи, в които работодател ще ти иска диплома или липсата на такава ще ти е минус). Затова СофтУни са направили тази схема с университетите-партньори, за да заобиколят това нещо и който много държи да получи диплома - да получи. Аз както казах имам вече завършено висше и второ такова не ме вълнува особено на този етап, за мен е важно, че работодателите в бранша търсят кадри от СофтУни.
По отношение на самото обучение - то дори не може да се коментира. Трябва на собствен гръб да изпиташ бумащината на някой държавен ВУЗ, да минеш предмети при очевидно некадърни или невменяеми преподаватели и да държиш куп изпити по материал, който никога няма да ти е нужен в живота, за да разбереш колко по-смислено е да отделиш 2 години в СофтУни. Тук се учат неща, които е много вероятно да ти трябват ако ще се развиваш в тази сфера, случайни лектори няма и не знам дали всички (може би единствено Наков по професия е обучител), но повечето работят в ИТ фирми. В останалите университети може да ти преподават предприемачество хора, които никога не са имали собствен бизнес, а само са чели от книга за него...
Представяне МТМ College
Представяне ВСУ
Можеш да хвърлиш едно око и на тези.Ще ги прегледам с интерес, благодаря!