Професионална програма
Loading...
ttitto avatar ttitto 1154 Точки

Реформа на МОН предвижда премахване на професионалния бакалавър догодина

Колеги, ето на тази новина попаднах току що. Понеже някой университети-партньори на СофтУни предлагат именно такава степен на образование си помислих, че засяга доста от нас.

Ако не представлява трудност за ръководството на Софтуни, нека включат в плана си за срещата на 23ти Септември с МТМ колежа и точка по темата какво ще стане със записаните студенти, ако наистина отпадне професионалния бакалавър. Ще има ли възможност за продължаване на образованието по записаната специалност "Е-Предприемачество" до Бакалавър и при какви параметри?

12
Въпроси за SoftUni
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Без да искам да обидя някого, термина 'професионален бакалавър', не ви ли звучи малко като бошлав работа? Според мен е абсолютно излишен и само замазва очите на мама и тати. Бих препоръчал на колегите, които все пак искат да вземат хартийката наречена Диплома за висше образование да се преоринтират релаен бакалавър. 
Лично аз, ако бях на 19 и исках диплома, щях да запиша нещо в НБУ дистанционно и да си го бутам 4 години, а през това време да си работя в ИТ сектора. 
Подрепям на 100% премахването на професионалния бакалвър, но смятам, че ще изчакат да завършат вече започналите випуски и най- вероятно хората от СофтУни насочили се натам, ще бъдат преразпределени към нормалния бакалавър.

Като цяло в България хората със знания и умения са кът, а псевдо висшистите с лопата да ги ринеш...

2
13/09/2014 02:25:52
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки

Аз не бих бичил кинти в НБУ 4 години... Това за мама и тати няма да го коментирам, извадено от контекста на Наков не звучи ок, препоръчвам ти да преосмислиш честото му ползване. Бозавата схема, която съм решил да правя за хартийките - > избутвам в MTM супер лесната дипломка, след това избутвам 2 години (заради професионалния бакалавър) супер лесна хартийка за педагогика ако някога реша, че ми се преподава в учебна институция на МОН - та връзва се магистър за около една хилка и половина с някакво реално приложение, доколкото знам в НБУ само един семестър е близо толкова.

0
13/09/2014 12:03:06
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Далеч не го използвам защото Наков го е казал, някога, казвам го защото съм получил универститетско образование в чужбина и знам какво ми дало и какво и ми е взело. Няма никакъв смисъл да се заяждаш по този начин, форума е за това- всеки да казва какво мисли! Хайде да не влизаме в спорове относно за и против 'уни- тата'. 
Колкото до НБУ и МТМ, казвам го защото лично за мен, едното е частен университет където, ако искаш може да научиш нещо, а другото някакъв вид учебно заведение с много съмнително реноме, особено сред работодателите.
За едно, обаче  си прав, парите имат значение, но ако си тръгнал да правиш нещо, по- добре го прави както си трябва!

1
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки

Не се заяждам, казвам ти как звучи - пренебрежително, "19-годишните" не са нещо по-малко от теб, защото видиш ли вече си си изкарал образованието. Едва ли някого дотолкова го интересува мнението на мама и тати. Кажи ми как да го направя "както си трябва" - да набия няколко хиляди за хартийката, която и двамата сме съгласни, че далеч не е толкова необходима? Извинявам се, че не мога и не искам да запиша в чужбина, трябва ли да се чувствам по-слаб програмист? Ти ни остави да си кодим, а пък не ни гледай листчетата. Не влизам в спор за унитата, ти се опитваш да ми докажеш, че нещо било по-добро, не ме интересува нито институция Х, нито институция Y.

0
13/09/2014 15:19:08
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Далеч не си ме разбрал. Точно обратното имам предвид- ако аз бях на 19 бих искал някой минал по този път да сподели опит, нищо повече! Освен това, ДА интересуват се огромна част от родителите, не знам от къде идва извадката ти, че не се интересуват толкова много. Всяко нормално семейство иска децата им да успеят в живота, а това неминуемо минава през уни, поне така е настроено обществото ни.
Извинявай, ако си се почувствал засегнат, но превърнахме темата в лични нападки без шанс консенсус.

П.С. Не изопачавай това, което съм написал с неща от, които лично се засягаш!

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки

Не мога да се засегна от нещо, което не ми е приоритет, но съм съгласен с теб, че доста се отклонихме по неподобаващ начин от пъроначалната идея на темата. Наистина може и да не сме се разбрали, електронната комуникация често води до разминаване на целта на разговора и реалното му възприятие.

1
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Завършваме с разбирателство :)

1