Курс Software Technologies - октомври 2016

Software Technologies - октомври 2016

24 октомври 2016 12 кредита
Software Technologies - октомври 2016 icon

За курса

Курсът "Software Technologies" дава начални познания по най-използваните софтуерни технологии в практиката и позволява на студентите да се ориентират кои технологии им харесват, за да ги изучават по-задълбочено. Изучават се базови концепции от front-end и back-end разработката. Курсът се състои от четири части: HTML5 разработка (HTML + CSS + JavaScript + AJAX + REST), PHP уеб разработка (PHP + MySQL), C# уеб разработка (ASP.NET MVC + Entity Framework + SQL Server) и Java уеб разработка (Java + Spring MVC + Hibernate + MySQL).

Методиката на обучение е изключително практическа. Изучаваният материал е представен с малко теория, с многобройни примери и огромно количество практически задачи с нарастваща трудност и надграждащи се една след друга, с подробни постъпкови указания. Практическата работа в клас под надзора на преподаватели и асистенти (или вкъщи за онлайн студентите) е над 70%. Курсът само запознава с изучаваните технологии и дава съвсем начални умения без да влиза в дълбочина. Целта не е научаване на обхванатите технологии, а запознаване с тях.

В първите няколко теми студентите се запознават с HTML5 платформата. Чрез много практически упражнения се изучават основите на езика за описание на уеб съдържание HTML в комбинация с езика за стилизиране на уеб съдържание CSS и езика JavaScript, с който се изграждат динамични клиентски уеб приложения, изпълнявани в уеб браузъра (front-end разработка). Изучават се базови елементи на езика JavaScript - неговият синтаксис, обхват на променливите, условни конструкции, цикли, масиви, обекти, функции и работа с тях, достъп до елементите в страницата през DOM. Продължава се с практическо използване на технологията AJAX за извличане на данни от REST услуги и достъп до BaaS услуга за съхранение на данни в cloud среда (Kinvey). За да свържат всичко изучавано до момента, като практически проект студентите изграждат проста блог система, базирана на HTML5, AJAX и REST услуга.

В следващите няколко теми студентите се запознават с PHP и MySQL. След инсталация и конфигурация на работна среда за PHP (XAMPP или LAMP), те се запознават с езика, неговият синтаксис, условни конструкции, цикли, масиви, функции. Продължава се с много кратко запознаване на HTTP протокола и обработка на GET и POST заявки с PHP. Следва много кратко запознаване с релационните бази данни и MySQL чрез примери и практически упражнения. Изучава се дефинирането на таблици и връзки между тях, писане на много прости SQL заявки и достъп до МySQL от PHP - извличане, добавяне, промяна и изтриване на редове. За да свържат всичко изучавано в последните няколко теми, като практически проект студентите изграждат проста блог система, базирана на PHP и MySQL.

След като преминат през тези теми, студентите се запознават със C# Web разработката. Започва се с практическо опознаване на MS SQL Server и технологията Entity Framework за достъп до данни от C# приложения. Следват основите на технологията за изграждане на сървърни уеб приложения ASP.NET MVC - изгледи, контролери, модели, форми, достъп до данни, регистрация на потребители и вход (login). Следва разработка на практически проект - проста блог система, базирана на ASP.NET MVC, Entity Framework и SQL Server.

В последните няколко теми студентите се запознават с Java Web разработката. Започва се с кратко въведение в езика Java - синтаксис, променливи, условни конструкции, цикли, масиви, списъци, класове и обекти. Следва запознаване с Hibernate ORM и достъпа до MySQL база данни от Java. Продължава се с Java Web приложенията (Servlets / JSP) и технологията за Java уеб разработка Spring MVC. Следва разработка на практически проект - проста блог система, базирана на Java, Spring MVC, Hibernate и MySQL.

Умения, които ще придобиеш

 • Изграждане на HTML страници
 • Стилизиране със CSS - основи
 • Стилизиране със CSS - основи
 • Базови познания по JavaScript
 • Работа с jQuery и AJAX
 • Работа с REST и JSON
 • Ползване на cloud-базиран back-end (Kinvey)
 • Инсталиране и конфигуриране на Apache, PHP и MySQL
 • Начални познания по езика PHP
 • Начални познания по MySQL: таблици, връзки, SQL заявки, phpMyAdmin
 • Уеб разработка с PHP и MySQL - основи
 • Работа с MS SQL Server
 • Работа с ORM и Entity Framework
 • Уеб разработка с ASP.NET MVC - основи
 • Базови познания по езика Java
 • Използване на Hibernate ORM
 • Уеб разработка със Spring MVC - основи
 • Изграждане на блог система с HTML5, JavaScript, AJAX, REST и Kinvey
 • Изграждане на блог система с Apache, PHP и MySQL
 • Изграждане на блог система със C#, ASP.NET MVC, SQL Server и EF
 • Изграждане на блог система с Java, Spring MVC, Hibernate и MySQL

Теми

*Моля, докладвайте само грешки в материалите към лекцията. За всякакъв друг тип грешки, свързани със системата, използвайте формата за обратна връзка."

Преподаватели

achebg avatar
Ангел Георгиев
Ангел Георгиев има близо 10 годишен опит като лектор, технически трейнър и продуктов презентатор за големи технологични компании. Водил е продуктови обучения в Европа, САЩ и Азия. Отговарял е за портфолиото и продуктовото позициониране в Sony Ericsson, Samsung и Sony. В последните 4 години се занимава с програмиране, предимно със C#, Java и JavaScript. Ангел успешно съчетава опита си в програмирането и обученията, като отговаря за учебния план, лекторския екип и административната част в СофтУни. В свободното си време създава технологични работилници за деца във всички възрасти за Hackidemia Bulgaria.
LinkedIn
Gesh4o avatar
Георги Стоименов
Георги отскоро се занимава с програмиране, но то много бързо се превръща в негова страст и той много скоро започва да отделя часове всеки ден, за да подобри познанията си в областта. Предизвикан от собственото си любопитство и желание за самоусъвършенстване, той използва и търси най-различни източници, за да постигне това.  Георги бива избран за стипендиант в СофтУни, а впоследствие и за лектор.
LinkedIn
simeon10 avatar
Симеон Шейтанов
Симеон започва да се занимава с програмиране в 6 клас, запален от компютърните игри. Завърша 12 клас с отлична диплома и трета квалификационна степен "Системен програмист" от ПГТК. Работил е по няколко проекта с приятели и колеги от СофтУни и заради топ резултати е избран за стипендиант в СофтУни, а по-късно и за лектор.
LinkedIn
iludart avatar
Петър Пенев
Петър има формално образование в сферата на икономиката и маркетинга. Няколко години се занимава с продуктов мениджмънт в автомобилния бизнес като в това число води и множество продуктови обучения. При първия си досег със софтуерните технологии веднага се запалва, а малко по-късно решава изцяло да се захване с програмиране. Интерес за него представляват най-вече структурите от данни и алгоритмите. От скоро е и трейнър в Софтуерния Университет.
LinkedIn
RoYaL avatar
Иван Йонков
Иван Йонков се занимава професионално в сферата на IT от 2011 г. Работил е като QA и Developer в XS Software - една от най-големите български компании занимаващи се с онлайн браузър базирани игри. Иван има опит като лектор по различни дисциплини в Софтуерния университет, включващи диапазон от основи на програмирането до по-напреднали или специализирани курсове.
LinkedIn