Курс JS Applications - ноември 2016

JS Applications - ноември 2016

14 ноември 2016 11 декември 2016 9 кредита

За курса

Курсът "JavaScript Applications" (JS Apps) развива практически умения за изграждане на front-end приложения с JavaScript, jQuery, ReactJS, AJAX и REST услуги. Курсът е базиран на най-съвременни стандарти и JS технологии (ползва се ES2017).

Изучават се HTTP, REST и jQuery AJAX и достъпване на REST услуги с AJAX заявки. Изграждат се JavaScript и REST базирани клиентски приложения за извличане и визуализация в браузъра на данни от публични REST APIs като GitHub API, TheMovieDb API и създаване / редакция / изтриване на отдалечени данни (CRUD) през REST услуга с автентикация. Разглеждат се още изграждането на backend REST услуги върху cloud базирани платформи за съхранение на данни (backend-as-a-service / BaaS).

Изучават се принципите на асинхронното програмиране в JavaScript с promisesasync / await и Web workers, както и работата с Web storage (cookies, session and local storage) и използването на помощни библиотеки, инструменти и технологии като Babel transpiler, Grunt и Gulp, ESLint, lodash, sammy, и други.

За изграждане на потребителски интерфейс (UI) и визуализация на данни по шаблон (templating) се използва технологията ReactJS, която предоставя съвременен модел за изграждане на реактивни, преизползваеми JavaScript UI компоненти чрез комбинирането на HTML и JavaScript.

Изучаваните в курса технологии се обединяват за изграждането на практическо SPA приложение (single-page application), базирано на MVC архитектурата (model-view-controller) с технологиите ReactJS за UI частта, Sammy.js (за рутиране и събития) и jQuery AJAX (за извикване на REST услуги от съществуващо REST API).

Курсът е силно насочен към практиката, с огромен брой упражнения в клас, практически екипен проект и практически изпит. Участниците в курса разработват практически екипен проект (SPA приложение с MVC, REST и ReactJS). За проверка на знанията курсът завършва с практически изпит по изграждане на front-end SPA приложение с JS, jQuery AJAX, REST services и ReactJS. При добро представяне по време на курса и на финалния изпит се издава сертификат за придобитите практически умения.

Умения, които ще придобиеш

  • Работа с HTTP заявки и Postman
  • Работа с GitHub API през REST заявки
  • Извикване на AJAX заявки с jQuery AJAX
  • Асинхронно програмиране с promises
  • Съхраняване на данни в session storage и local storage
  • Създаване на SPA приложения с jQuery, AJAX и Firebase
  • Работа с ReactJS и JSX компоненти
  • Работа с MVC архитектури за front-end приложения
  • Изграждане на SPA приложения с MVC архитектура, рутиране, ReactJS изгледи и REST-базиран back-end
  • Работа с grunt, gulp, minify, ESLint и други JS инструменти

*Моля, докладвайте само грешки в материалите към лекцията. За всякакъв друг тип грешки, свързани със системата, използвайте формата за обратна връзка."

Преподаватели

nakov avatar
Светлин Наков

Светлин Наков е вдъхновител на хиляди млади хора да се захванат с програмиране и софтуерни технологии. Като ученик и студент е победител в конкурси и олимпиади по информатика и състезателно програмиране, включително 4 медала от международни олимпиади по информатика. Като студент работи като програмист и преподава програмиране в университети и софтуерни академии. По-късно ръководи екипи по разработка на софтуер и създава собствена софтуерна фирма и софтуерна академия.

Наков има над 15-годишен опит като софтуерен инженер, ръководител на софтуерни проекти, консултант, лектор и предприемач с богат опит в .NET и Java EE платформите, информационни системи, бази данни, уеб разработка и софтуерно инженерство. Той е автор на 7 книги за компютърно програмиране и софтуерни технологии, C# и Java, както и на десетки технически и научни публикации. Светлин Наков има докторска степен в областта на компютърните науки, носител е на Наградата “Джон Атанасов” на Президента на България.

През последните 10 години създава и задвижва с вдъхновение и всеотдайна работа няколко школи за практическо обучение на софтуерни инженери: Национална академия по разработка на софтуер (НАРС), Софтуерна академия на Телерик и Софтуерен университет (СофтУни). Бил е преподавател по програмиране и разработка на софтуер във ФМИ на Софийски университет, в Технически университет - София и в Нов български университет (НБУ).

Повече информация може да намерите в блога му: http://www.nakov.com.

LinkedIn
Innos avatar
Виктор Казаков
Виктор Казаков е запален програмист със страст към всичко в занаята. Учил е езиците C, C++, C#, Java и JavaScript, като голямата му страст са Алгоритмите. Постоянно се стреми да вникне в логиката зад кода, вместо просто да го направи да „работи“. Винаги готов да отговори на въпрос, той вярва че за добрия програмист запитванията „Как?“ и „Защо?“ трябва да са ежедневие. 
LinkedIn
viktor.pts avatar
Виктор Костадинов

Занимава се любителски с програмиране и скриптиране още в прогимназията. По време на формалното си обучение разработва и поддържа сайт на университетската си група за споделяне на учебни материали. Интересува се от астрономия и разработка на игри. Учи като стипендиант в Софтуерния Университет с високи резултати.