Loading...

SoftUni's AI Summit 2023 (двудневно събитие)

Изминало събитие
Дата:
29 април 2023
Час:
10:00
Лектори:
Крум Арнаудов
Александър Атанасов
Любен Сяров
Атанас Атанасов
Денис Захариев
Михаил Бахчеванов
Иван Стефанов
Виктор Белчев
Йордан Даракчиев
Христо Буюклиев

Събитието е вече изминало, но все още може да го гледаш на запис.

Гледай безплатно онлайн конференцията "SoftUni's AI Summit 2023" нa 29 април (събота) и 30 април (неделя) 2023 г. от 10:00 до 17:00 часа с лектори Крум Арнаудов, Александър Атанасов, Любен Сяров, Атанас Атанасов, Денис Захариев, Михаил Бахчеванов, Иван Стефанов, Виктор Белчев, Йордан Даракчиев и Христо Буюклиев.
За семинара

Програма

29.04.2023
ЧасТемаОписание
29 април, 10:00 - 10:30

Въведение
Йордан Даракчиев

Какво представлява AI? Представяне на водещите лектори.
29 април, 10:45 - 11:45

Going Far with Open-Source Tools in NLP/Как да стигнем далеч с Open-Source инструменти в NLP?
Крум Арнаудов

По време на семинара ще се изгради малка услуга за въпроси и отговори с open source инструменти. В процеса ще се говори за концепциите на NLP. Аудиторията ще се докосне до вграждане на документи и семантично търсене (с sentence-transformers), текстови данни EDA (с bulk и BERTopic) и генериране на текст (с Huggingface).

29 април, 12:00 - 13:00

ChatGPT и как да станем по-мързеливи
Александър Атанасов

Лекция, демонстрираща възможностите на ChatGPT и как да се използва в ежедневието. Ще се състои от 4 модула:

  • Въведение в ChatGPT: Преглед на технологията;
  • Разбиране как работи ChatGPT.;
  • Предимства на ChatGPT за бизнес и лична употреба;
  • Демонстрация на ChatGPT и как се създават перфектни резултати.
29 април, 13:30 - 14:30

Данните са най-важният хиперпараметър  

Любен Сяров

В този бърз мастърклас ще се обсъдят как входящите данни са обвързани с функциите, които моделите научават и защо подготовката на данните е неразделна от избора на модел и неговите оптимални хиперпараметри. Ще се говори за дисбаланси, дистрибуции, трансформации, филтри, връзката с mixtures of experts както концептуално, така и с множество практически примери и съвети.

29 април, 14:45 - 15:45Класификационни модели за български език (анализ на оценки и нагласи в отзиви)
Атанас Атанасов
Презентацията описва обработването на български текст по подходящ начин, за да могат да бъдат тренирани различни алгоритми за машинно самообучение в опит да се намерят най-подходящите настройки за всеки от тях, така че да се постигнат задоволителни резултати при бинарна класификация. Специално внимание се обръща на предварителната подготовка на данните, тъй като повечето библиотеки са оптимизирани за работа с английски и използването им за други езици (особено такива със силно развита флективна граматична система, какъвто е българският) е сериозно предизвикателство. Прави се сравнение и анализ на резултатите от машинното самообучение с три алгоритъма - Logistic regression, Naïve Bayes и SVM.
29 април, 16:00 - 17:00

Unlocking Hidden Potentials: Object Affordances and How AI Detects Them/Отключване на скрити потенциали: Object Affordances и как AI ги открива
Денис Захариев

В този семинар ще се даде повърхностно понятие за когнитивната психология, ще се отбележат ключови допирни точки с AI, какво едната наука е почерпила от другата и обратно. Ще се представи теорията за affordances с малко контекст за когнитивната психология. Ще се представи AffordanceNet - настоящата state-of-the-art невронна мрежа за откриване на affordances в обекти, преглед на архитектурата и демонстрация на живо.



30.04.2023
ЧасТемаОписание
30 април, 10:00 - 10:30

Въведение
Йордан Даракчиев

Кариера в AI? Представяне на водещите лектори.
30 април, 10:45 - 11:45

От данни до продукт (през лупата на MLOps)
Михаил Бахчеванов

В тази сесия ще се разгледа как се стига до създаването на мащабни системи, каквито са ChatGPT, Stable Diffusion и прочие. Ще се премине през пътя от извличането на данни до финализирания модел. Ще се работи с помощта на средства като Kedro, Git, DVC, AWS и още други услуги. В края на тази сесия, аудиторията ще има представа как се операционализират модели и съпътстващите ги данни.

30 април, 12:00 - 13:00

Преобразуватели (transducers) и моделиране на естествени езици
Иван Стефанов

В този семинар ще се говори за математически модели, които намират ползи в NLP (natural language processing). За да се стигне до там, ще се премине през няколко необходими стъпки и ще се придобие представа какви проблеми има този дял от машинното обучение и как можем да мислим за тях, за да ги разрешим. Лекторът цели да покаже по-различен поглед върху работата с езици, който да послужи като референция занапред в този контекст.

30 април, 13:30 - 14:30

Супер-резолюция чрез невронни мрежи
Виктор Белчев

Представете си, че можете да вземете стара, замъглена снимка и да я върнете към живота с остри детайли и ярки цветове. Тривиално? Не! Това е като магия – това е Супер-резолюцията. В този семинар ще се разгледат последните постижения в тази област, начините на обучаване и създаване на стабилни модели, които успешно симулират сложните деградации от реалния живот. Резултатът? Идеално визуално представяне... или не съвсем – тези методи продължават да се развиват и често се появяват нови подходи и техники. Медицината, сигурността ни, постоянно нарастващите видео потоци и дори развитието на VR изискват още и още.

30 април, 14:45 - 15:45

Stable Diffusion: Painting the Picture with Text
Йордан Даракчиев

Stable Diffusion е сред най-популярните модели за създаване на изображения по зададен текст. В лекцията ще се разгледат как machine learning разбира текст и изображения, каква е силата на генеративните модели (и какви са слабостите им) и как може да се поиграе със SD. Заедно с това, ще се разгледат какви трикове може да се научат от математиката и кода, задвижващи магията: как работи дифузията в невронните мрежи, как е построен и обучен моделът, какви ограничения има и как да се заобиколят някои от тях.

30 април, 16:00 - 17:00

A Bird’s Eye View of Reinforcement Learning/Reinforcement learning от птичи поглед
Христо Буюклиев

В тази лекция ще обясним какво е Reinforcement Learning, какви са различните видове RL, предизвикателствата и успехите.

За лекторите
Крум Арнаудов
Крум е Data Scientist във Financial Times. Работи върху NLP задачи, отлив на абонати и lifetime value. Преди FT е работил по проекти за машинно обучение в сектора на здравеопазването – класифициране на застрахователни искове, in/outpatient time series prediction, откриване на новости на искове. Еднакво добре се чувства с Python и R, обича потока на R EDA-to-modelling с най-новия Rstudio stack (tidyverse + tidymodels), като същевременно се наслаждава на зрелостта на Python ML-verse. Преди да се влюби в DS/ML, се е занимавал с B2B управление на ключови клиенти и управление на операции. Извън работата харесва да прекарва време със съпругата си и двете си дъщери, да прави музика и да следи местната политика (не на шега).
Крум Арнаудов Photo
Александър Атанасов
Александър е старши системен администратор с тръпка към AI, авиацията, космоса, европейската култура и съюза. Александър е страстен геймър с детска мечта да създава уникални моменти за всички. Той е човек с висока положителна енергия и фен на работата на д-р Шелдън Купър. Реализира няколко проекта с много бодър екип и по този начин е придобил опит и лични умения като самомотивация и управление на крайни срокове. Подобно на много други деца от 90-те е израснал не само с криеница, жандармеристи и разбойници, но и с невероятно изглеждащи компютърни и конзолни блокбъстъри, на които се е отдал. Щастлив е да бъда свидетел на такъв технологичен бум, непрекъснато развиващи се технологии и все по-красиви съдържания. Тези промени и много други го вдъхновяват винаги да променя гледната си точка и да гледа от възможно най-различни ъгли, да търси нови решения, да създава уникално съдържание и постоянно да учи. Благодарение на тези занимания има шанса да стане нинджа в социалните умения, вземане на решения, практически знания, креативност и неговото най-ценно качество - въображението.
Александър Атанасов Photo
Любен Сяров
Любен е инженер, мениджър и предприемач с над 10 години опит в machine learning. След като завършва докторската си степен в Германия, води екипите за ML/AI на някой от най-иновативните fintech стартъп компании в Европа - Kreditech (автоматизирани заеми, базирани на големи данни), Coya (първата лицензирана неозастрахователна компания в Германия) и Cytora (чиято технология задвижва дигиталната трансформация на най-големите глобални застрахователи), а в момента развива собствена компания за интелигентна автоматизация. Неговият опит обхваща large-scale machine learning, моделиране на риска, оптимален контрол, сензори и IoT, remote sensing, information extraction.
Любен Сяров Photo
Атанас Атанасов
Атанас Атанасов е доцент в СУ "Св. Климент Охридски", Факултет по славянски филологии. Професионалните му интереси са в областта на синтаксиса и компютърната лингвистика. Ръководител е на магистърска програма "Компютърна лингвистика. Интернет технологии в хуманитаристиката". От 13 години работи и в MobiSystems, където разработва речници за мобилни устройства.
Атанас Атанасов Photo
Денис Захариев
Денис e на 20 години от София. Професионално се занимава с уеб базирани апликации като full-stack програмист. Първите си стъпки в изкуствения интелект e направил в AI модула на SoftUni през 2021, докато още учел в софийската гимназия ТУЕС към ТУ-София. Именно модулът го е запалил по изкуствения интелект и го е накарал да продължи да го изучава в нидерландски университет. В свободно си време обича да ходи на фитнес и да играе видеоигри.
Денис Захариев Photo
Михаил Бахчеванов
Михаил e стажант в позицията на инженер и разработчик на машинно обучение в Productsup - компания за синдикиране на продукти и генерална продуктова информация. В своето обучение e софтуерен инженер със специализация в сферата на изкуствения интелект в Нидерландия. В свободното си време четe и развива познанията си в сферата на изкуствения интелект, но разбира се оставя и време за развлечение под формата на скално катерене и фитнес, както и видео игри. За своето бъдеще се е насочил към разработката и приложението на машинно обучение в различни сфери и индустрии.
Михаил Бахчеванов Photo
Иван Стефанов
В изкуствения интелект и машинното обучение Иван намира начин обществото да върши повече работа с по-малко усилия. Смята, че това е естествения път и иска да върви по него. Намира теорията зад всичко това интересна и заедно с това намира истини за света, които не би открил по друг начин.
Иван Стефанов Photo
Виктор Белчев
След над 14-години мениджърски опит в сферата на маркетинга и продажбите Виктор се насочва към разработката на софтуерни продукти. Постига го, използвайки технологии като React, .NET, Postgres, WPF и други. Натрупва познания в езиците за програмиране Python, SQL, C#, C++ и JavaScript. Като ентусиаст към Изкуствения интелект, успешно преминава пълния AI курс в СофтУни през 2020/2021 г.
Виктор Белчев  Photo
Йордан Даракчиев
Йордан е програмист и преподавател по призвание. От самото създаване на университета Йордан помага на студентите да усвоят тънкостите на програмирането, както и на изкуствения интелект. Обича да се бори с трудни задачи и да предлага ефективни решения. Ученето на нови технологии му е ежедневие. Освен AI, програмирането и алгоритмите, другата му страст е астрономията. В момента учи астрофизика в СУ "Св. Климент Охридски".
Йордан Даракчиев  Photo
Христо Буюклиев
Христо е Machine learning експерт с опит в български и чуждестранни проекти. Работил е като Computer Vision Engineer в Аблера, Senior ML Engineer в TBI Buy. В момента работи като AI Engineer в Superflows, които тренират LLMs подобни на ChatGPT. В свободното си време обича да играе шах и бордови игри.
Христо Буюклиев  Photo
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.